Connect with us

TOP

Ζωή από σενάριο

Published

on

Η 25χρονη Ελληνίδα (και με τη βούλα πλέον) συγγραφέας, παραγωγός, ηθοποιός και διεκδικήτρια μιας θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αλεξία Μαρία Παππά, είναι η απόδειξη πως για να πεις μία ωραία ιστορία πρέπει και η δική σου ζωή να είναι συναρπαστική.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

To 1953, το ζεύγος Παππά άφησε τη Ρόδο για να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Εκεί, ο πατέρας της Αλεξίας μεγάλωσε με τις αδελφές του μιλώντας ελληνικά. Ο πατέρας της ήταν αυτός που τη μεγάλωσε κιόλας, καθώς το 1995, όταν η Αλεξία ήταν ακόμα τεσσάρων ετών, «έχασε» τη μητέρα της. Φυσικά είχε τη βοήθεια και από τη αδελφή του, Ειρήνη Παππά καθώς και από τη γιαγιά, διατηρώντας έτσι έντονα τα ελληνικά χαρακτηριστικά.
Η Άλεξία Μαρία Παππά επιτυγχάνει με ο,τι καταπιάνεται. Η 25χρονη είναι δρομέας αλλά διακρίνεται και στη μεγάλη οθόνη έχοντας μία βραβευμένη ταινία στο ενεργητικό της. Αυτή την περίοδο η Παππά ολοκληρώνει τη δημιουργία μίας αφηγηματικής ταινίας με τίτλο Tracktown που έχει να κάνει με την μαγική και ιδιαίτερη κουλτούρα του Όρεγκον στο τρέξιμο. Η Παππά γνωρίζει από πρώτο χέρι την αγάπη που έχουν οι κάτοικοι για το τρέξιμο καθώς δεν είναι μόνο μια αθλήτρια που τρέχει εκεί απλά για να διατηρείται σε φόρμα αλλά είναι πρώην κολεγιακή δρομέας ελίτ επιπέδου που έχει βλέψεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Η Παππά μεγάλωσε στην Αλαμέντα της Καλιφόρνια και ξεκίνησε το τρέξιμο στα 12 της. Κόλλησε το μικρόβιο από τον πατέρα της όταν τον είδε να συμμετέχει σε μαραθώνιο. Η ίδια είχε τον κατάλληλο σωματότυπο για δρομικά αγωνίσματα και έγινε μία από τις καλύτερες αθλήτριες της Καλιφόρνια στα γυμνασιακά χρόνια. Αργότερα συνέχισε στο ποδόσφαιρο με το οποίο ασχολήθηκε μέχρι που τελείωσε το σχολείο.
Παππά όμως δε σημαίνει μόνο αθλητισμός. Ασχολήθηκε με το θέατρο και την ποίηση τα οποία την βοήθησαν να μάθει για την οικονομία των λέξεων. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Ντάρτμουθ και παράλληλα έγινε δύο φορές πρωταθλήτρια NCAA όπου συμμετείχε σε όλα τα αγωνίσματα από το μίλι μέχρι το στιπλ. Βρέθηκε επίσης στο τοπ 10 για το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας του NCAA το 2012. Στο τέταρτο έτος των σπουδών της άρχισε καλλιεργεί το τάλεντο της στο γράψιμο και ήταν μία εκ των συγγραφέων του Tall as the Baobab Tree, ταινίας που βραβεύθηκε από το κινηματογραφικό κέντρο της Ντόχα. «Η ποίηση ήταν φανταστική γιατί μου έμαθε τη σημασία των λέξεων αλλά ήταν πολύ μοναχική», δηλώνει η Παππά. «Η δημιουργία ταινιών μου αρέσει γιατί είμαστε μία ομάδα. Φτιάχνεις ένα κόνσεπτ στο οποίο πιστεύουν κάποιοι και εμφανίζονται άνθρωποι που αγκαλιάζουν το όραμά σου». Αφού αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή της και συμμετείχε στα trials για τους Ολυμπιακούς του 2012, η Παππά γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον για να συνεχίσει στο πέμπτο έτος και οδήγησε την πανεπιστημιακή ομάδα σε δύο πρωταθλήματα, το 2012 και το 2013. Παράλληλα απόκτησε μάστερ στις διεπιστημονικές σπουδές.

Η ιδιαιτερότητα του Όρεγκον
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Όρεγκον συνειδητοποίησε την ιδιαιτερότητα που κρύβει εκείνο το μέρος. «Ανακάλυψα πως όταν έτρεχες όλοι γνώριζαν το όνομά σου και τον αγώνα που είχες εκείνη την εβδομάδα. Δεν είχε καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος είχα πάει. Οι κάτοικοι του Όρεγκον αγκάλιαζαν το τρέξιμο. Πήρα τηλέφωνο τον συνεργάτη μου Τζέρεμο Τέιτσερ και του το είπα. Καταλάβαμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραία ιστορία εδώ», λέει η Παππά. Οι δυο τους έγραψαν το σενάριο του Tracktown. Κεντρική ηρωίδα είναι η Πλαμπ, μια δυναμική δρομέας, την οποία υποδύεται η ίδια η Παππά. Η Ρέιστελ Ντρατς ενσαρκώνει τη μητέρα της Πλαμπ και ο Άντι Μπάκλι τον πατέρα της. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Παππά απείχε από το τρέξιμο γιατί όπως αναφέρει «δεν ήθελα να ήμουν part time παραγωγός ταινιών και part time επαγγελματίας δρομέας».
Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων όμως επέστρεψε ξανά στην προπόνηση και στο στόχο της. «Σε αυτό που έχω αφοσιωθεί είναι το τρέξιμο. Θέλω να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στα 10.000μ.». Ωστόσο μέχρι να φτάσει εκεί και μέχρι να τελειώσουν και τα διαδικαστικά με την ταινία, το πρόγραμμα της Παππά παραείναι απαιτητικό. Ξυπνάει νωρίς το πρωί και πηγαίνει για προπόνηση στο αθλητικό κέντρο του Όρεγκον. Επιστρέφει σπίτι της όπου εξασκείται με βάρη και μετά κάνει ένα ντους. Ύστερα τακτοποιεί τα της ταινίας και παίρνει ένα μεσημεριανό ύπνο. Στη συνέχεια ασχολείται πάλι με την ταινία και βγαίνει για τρέξιμο πριν επιστρέψει στο σπίτι της, κάνει μπάνιο, φάει βραδινό και δουλέψει ξανά για το Tracktown μέχρι να αποκοιμηθεί!
Από που παίρνει όμως την έμπνευσή της η Παππά; «Αφήνω το μυαλό μου ελεύθερο και απολαμβάνω το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι. Ένα από τα πρότυπά μου είναι η Ντίνα Κάστορ, η κάτοχος του παναμερικανικού ρεκόρ μαραθωνίου. Μου έχει πει πως ένα από τα πλεονεκτήματα των δρομικών αγώνων είναι το πλούσιο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά έλεγε πως βλέπει ένα πουλί και αναρωτιόταν που ζει ή αν έχει αδέλφια. Έχω αποκτήσει κι εγώ αυτή τη φιλοσοφία».
Η Παππά αφήνει τα ίχνη της πολύ πιο μακριά από τους στίβους που τρέχει. Γνωρίζει πως η ζωή δε μετριέται σε μέτρα, μίλια ή μετάλλια. Η ζωή έχει να κάνει με τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. «Έχω το προνόμιο να δώσω κάτι στον κόσμο που είναι πολλά παραπάνω από το να τρέχεις απλά γρήγορα», λέει η 25χρονη. Το επόμενό της βήμα δε γνωρίζει ποιο θα είναι αλλά σίγουρα θα γίνει μετά την προσπάθειά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί όπου θα τη δούμε με τα ελληνικά χρώματα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/