Connect with us

EDITORIAL

Ευρωπαϊκό Κ23: Το πρόβλημα της αποτυχίας επίτευξης της καλύτερης επίδοσης στον αγώνα στόχο

Published

on

Παρακολουθόντας του αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ23 διαπιστώνουμε, ότι πέρα από τα μετάλλια η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αθλητών, για μια ακόμη φορά, δεν καταφέρνουν να πετύχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους, φετινές ή ατομικές, στον αγώνα στόχο.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη                                                                                                Προπονητής στίβου

Πολλοί λόγοι μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το αποτέλεσμα, όμως πιστεύω ότι ο σημαντικότερος είναι η κακή ψυχολογική προσέγγιση αυτών των αγώνων. 

Είναι γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αθλητές μας που αγωνίστηκαν είναι πρωταθλητές στη χώρα μας και μάλιστα, πολλοί από αυτούς, από τις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει, σε αρκετούς, την αίσθηση του νικητή σε αγώνες στο εσωτερικό και με αυτή την πεποίθηση στο υποσυνείδητο τους δεν μπορούν να «ανταποκριθούν» ανταγωνιστικά σε αγώνες που δεν μπορούν να νικήσουν. Με δεδομένο  ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε διεθνή μίτιγκ του εξωτερικού, πλην εξαιρέσεων, όπου η πρωτιά είναι ανέφικτη, αλλά η ψυχική εμπειρία της συμμετοχής με στόχο την ατομική βελτίωση είναι το  κέρδος, ανεξάρτητα από την θέση που θα καταλάβει, οδηγούνται στο αγώνα στόχο χωρίς σωστή ψυχολογική προετοιμασία.

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί συνάδελφοι τεχνικοί κατηγορούμε τους αθλητές για αυτή τους την αγωνιστική συμπεριφορά. Ακόμη και Εθνικοί προπονητές έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το πρόβλημα. «Εδώ βλέπουμε ποιοί μπορούν να ανταποκριθούν» δήλωσε ο εθνικός προπονητής για την ομάδα Κ23 που αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δείχνοντας το πρόβλημα των πρωταθλητών μας να αποδείξουν την αγωνιστική τους αξία στο εξωτερικό..

Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης θα μπορούσε να παίξει η προπονητική και αγωνιστική ωριμότητα με συμμετοχή σε διεθνή προπονητικά κάμπινγκ και μήτιγκ κυρίως στο εξωτερικό, πριν από τον αγώνα στόχο, έτσι ώστε να «μάθουν» να συναγωνίζονται, χωρίς να μπορούν να κερδίσουν.. Η συμμετοχή σε προπονητικά κάμπινγκ και σε μήτιγκ, με θερμοκρασιακές συνθήκες ανάλογες με τον αγώνα στόχο και η τριβή με την ψυχολογική προετοιμασία που απαιτείται και την προσπάθεια για νέες ατομικές επιδόσεις, μέσω του συναγωνισμού, θα αλλάξει το μοτίβο «αγωνίζομαι μόνο για να κερδίσω» με το μοτίβο αγωνίζομαι για να βελτιωθώ με τον συναγωνισμό.. Και φυσικά, ως έμμεση συνέπεια, όταν βελτιωθώ σημαντικά θα μπορώ και να κερδίσω.

Επειδή γνωρίζω τα δεδομένα του υψηλού αθλητισμού στην χώρα μας πάνω από 30 χρόνια, αναφέρω ότι από εκείνη την περίοδο ο ΣΕΓΑΣ είχε στην διάθεση των αθλητών, ένα μάνατζερ που τους βοηθούσε να βρουν και να κλείσουν θέση σε διεθνή μίτιγκ, αναλόγου επιπεδου με το επίπεδο του αθλητή.. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο με τους κορυφαίους πρωταθλητές μας, που έχουν προσωπικούς μάνατζερ και από τους αθλητές αντοχής – βάδην  με προσωπικές οικονομικές θυσίες.. 

Έτσι όμως δεν στηρίζουμε τους νέους αθλητές, που σύντομα και με την ουσιαστική έλλειψη οικονομικών κινήτρων, λόγο των αυστηρών όρων για την ένταξη στο σχεδιασμό, χάνοναι ψυχολογικά και ουσιαστικά…Και για να γίνω πιο σαφής ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ προβλέπει ότι οι αθλητές της κατηγορίας Κ23 που επέτυχαν τα αγωνιστικά όρια συμμετοχής στους αγώνες στόχους της ομοσπονδίας και επιβεβαίωσαν αυτά στους ίδιους  αγώνες τοποθετούνται στην κατηγορία «στήριξης», δηλαδή η πλειοψηφία των αθλητών που δεν επιβεβαίωσαν τις επιδόσεις τους θα είναι εκτός σχεδιασμού… 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/