Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Γύρος Ιταλίας: Απρόσμενα σταθερή σε 3ο και 4ο ετάπ η κορυφή

Published

on

Ο 102ος γύρος της Ιταλίας συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον στις επιμέρους μάχες των ετάπ, αλλά με σταθερή πρώτη τριάδα στην γενική κατάταξη.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

3ο ετάπ – Δευτέρα 13/5
Η διαδρομή από το Βίντσι έως την παράκτια πόλη του Ορμπετέλο που βλέπει την Τυρρηνική θάλασσα περνούσε μέσα από τo γραφικό εξοχικό τοπίο της Τοσκάνης με τους αμπελώνες και τα χαρακτηριστικά πυργοχώρια. Η κατά βάση επίπεδη διαδρομή ευνοούσε τους σπρίντερ παρά τον κόντρα άνεμο στο τελευταίο κομμάτι, έτσι δεν ήταν έκπληξη η νίκη του Ιταλού Έλια Βιβιάνι που τερμάτισε δεύτερος στο 2ο ετάπ της Κυριακής. Οι κριτές όμως του χρέωσαν παρέκκλιση από την επιλεγμένη γραμμή στο τελικό σπριντ και τον υποβίβασαν στην τελευταία θέση του πελοτόν, δηλαδή του προπορευόμενου γκρουπ ποδηλατών (στην 73η συγκεκριμένα). Με αυτό το δεδομένο τη νίκη πήρε ο Κολομβιανός Φερνάντο Γκαβιρία Ρεντόν της ομάδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος στο γύρο Ιταλίας του 2017 ήταν ο νικητής της κατάταξης πόντων νικώντας μάλιστα 4 ετάπ. Επίσης, τερμάτισε πρώτος σε 2 ετάπ στον περσινό γύρο της Γαλλίας και είναι γνωστός για τα γρήγορα σπριντ του. Ακολούθησε ο Γάλλος Αρνό Ντεμάρ και τρίτος ήταν ο νικητής του 2ου ετάπ, ο Γερμανός Πασκάλ Άκερμαν, που δείχνει να είναι σε εξαιρετική φόρμα. Η τριάδα των Πρίμοζ Ρόγκλιτς, Σάιμον Γιέιτς και Βιντσέντζο Νιμπάλι στην κορυφή της γενικής κατάταξης έμεινε ξανά ανεπηρέαστη από τα αποτελέσματα, με τα τρία φαβορί να τερματίζουν 48ος, 11ος και 14ος. Ο νεαρός Κολομβιανός Μιγκέλ Άνχελ Λόπεζ Μορένο και ο Ολλανδός Τομ Ντουμούλιν είναι οι δύο αναβάτες που πολιορκούν την τριάδα με καλά πλασαρίσματα.

4ο ετάπ – Τρίτη 14/5
Το αρκετά μεγάλο ετάπ των 235 χιλιομέτρων είχε εκκίνηση στο Ορμπετέλο, διέσχιζε κατά μήκος τη μισή επαρχία του Λάτσιο και κατέληγε στην πόλη Φρασκάτι στα περίχωρα της Ρώμης. Η διαδρομή χαρακτηριζόταν από συνεχείς εναλλαγές ανηφορικής και κατηφορικής κλίσης και δύσκολο, ανηφορικό τμήμα στα τελευταία δύο χιλιόμετρα. Ως νικητής αναδείχθηκε ο Ρίτσαρντ Καράπας από το Εκουαδόρ με χρόνο 5:58:17, ο οποίος είχε κερδίσει πέρυσι στην ίδια διοργάνωση το παρθενικό του ετάπ σε γκραντ τουρ. Όπως απέδειξε περίτρανα, το φόρτε του είναι η ποδηλασία «αναρρίχησης» (δίνεται ο όρος climber ή grimpeur) με συνεχείς στροφές και έντονες εναλλαγές κλίσης. Όπως είπε, δεν περίμενε να κερδίσει καθώς αρχικός στόχος του ήταν να προστατέψει τον αρχηγό της ομάδας του, τον Ισπανό Μικέλ Λάντα. Ακολούθησε ο Αυστραλός Κέιλεμπ Έγουαν και ο Ιταλός Ντιέγκο Ουλίσι, ενώ τέταρτος ήταν ο -σπρίντερ- Πασκάλ Άκερμαν που εντυπωσίασε σε τρίτο σερί ετάπ και πλέον θα φορέσει τη «φανέλα του κυκλάμινου» αφού είναι ο πρωτοπόρος στην κατάταξη πόντων. Αυτό που άλλαξε δυστυχώς τα δεδομένα και έφερε τη νίκη-έκπληξη του Καράπας ήταν οι δύο συγκρούσεις κοντά στον τερματισμό. Μεγάλος χαμένος ο Τομ Ντουμουλίν, ο οποίος χτύπησε άσχημα και τερμάτισε με καθυστέρηση 4 λεπτών, η οποία τον βγάζει εκτός συναγωνισμού για τον τίτλο. Από τους προπορευόμενους της γενικής κατάταξης ο Πρίμοζ Ρόγκλιτς ήταν ο μόνος που έμεινε αλώβητος (6η θέση) και έτσι μεγάλωσε τη διαφορά του από τους Γιέιτς και Νιμπάλι που ακολουθούν σταθερά σε +35 και +39 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Δυνατός συνέχισε και ο Λόπεζ Μορένο και τερμάτισε 8ος και συνολικά είναι τέταρτος στο +44.

5ο ετάπ – Σήμερα
Το σημερινό 5ο ετάπ διασχίζει το δεύτερο μισό του Λάτσιο μέχρι και την παράκτια πόλη Τερατσίνα και είναι ιδανικό για τους σπριντερς αφού το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι επίπεδο. Στο μέσο της διαδρομής ο δρόμος θέλει προσοχή όμως, όντας στενός και με ταλαιπωρημένο οδόστρωμα. Θεαματικό αναμένεται να είναι το φινάλε με τα 1500μ. να είναι καθαρή ευθεία μεν, με αρκετό πλάγιο ή κόντρα αέρα δε που ευνοεί τις ομαδικές τακτικές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/