Διαφορετικός από το ντόπινγκ φημολογείται ότι είναι ο λόγος για τα τρία non-show της Λιθουανής Ρούτα Μεϊλουτίτε, η οποία κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό, και αυτός είναι η αποχώρηση της από την ενεργό δράση.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Η Λιθουανή ήταν ένα από τα παιδιά-θαύματα που αναδείχθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αφού σε ηλικία 15 ετών κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο. Την επόμενη χρονιά μάλιστα, το 2013, έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ στα 50μ. και 100μ. 50άρας και στα 100μ. 25άρας, το τελευταίο από τα οποία ισχύει μέχρι και σήμερα. Επτά χρόνια μετά, ένα χρόνο πριν την τρίτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες απέτυχε τρεις συνεχόμενες φορές να δώσει σωστό στίγμα για έλεγχο ντόπινγκ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα με κυρώσεις από την -ελαστική στους κορυφαίους αθλητές- FINA.
Η ιστορία δεν είναι όμως τόσο απλή, αφού μετά τις επιτυχημένες σεζόν του 2012-2013 που τα σάρωσε όλα, η πορεία της ήταν φθίνουσα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο της τερματίζοντας 7η στα 100μ. πρόσθιο ενώ στην συντριπτική πλειονότητα τα ατομικά της ρεκόρ (που είναι και εθνικά παράλληλα) έχουν μείνει απαράλλαχτα από το 2012-2013, όταν ήταν μόλις 15-16 ετών. Συμμετείχε μεν σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων όλα αυτά τα χρόνια αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε τη δυναμική του παρελθόντος.
Ο τέως προπονητής της, Ντέιβ Σάλο, ανέφερε ότι μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας τον περασμένο Δεκέμβρη η Μεϊλουτίτε σταμάτησε να προπονείται και ότι από όσα ξέρει κανένας εκπρόσωπος της WADA ή της USADA δεν έχει έρθει στο επιτελείο του ζητώντας να κάνει έλεγχο ντόπινγκ. Αυτή η δήλωση ενισχύει τις αναφορές ότι η 22χρονη κολυμβήτρια δεν έχει αποφύγει τους ελέγχους για να μην βρεθεί ντοπαρισμένη, αλλά τα τρία non-show συνδέονται με την οριστική της αποχώρηση από την ενεργό δράση και την αδιαφορία ως προς τις απαραίτητες γραφειοκρατικές κινήσεις που απαιτεί αυτή η απόφαση.
Πράγματι, πέρυσι σε αγώνες της στη Βραζιλία ανακοίνωσε ότι από το 2016 παλεύει με την κατάθλιψη, την ψυχική νόσο που βασανίζει πολλούς κορυφαίους κολυμβητές ανά τον κόσμο και οι οποίοι έχουν αρχίσει να ανοίγονται για αυτό το θέμα, όπως έχουμε ήδη γράψει εδώ. Στη δήλωσή της μίλησε για την πίεση που της ασκήθηκε για να συνεχίσει να βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο μετά την επιτυχία της στο Λονδίνο και την επιμονή των ΜΜΕ με σχετικές ερωτήσεις. «Παλεύω καθημερινά με την κατάθλιψη. Είναι μία μάχη. Με τη βοήθεια της οικογένειας μου και των φίλων μου έχω βρει τρόπους να το αντιμετωπίζω και να νιώθω καλύτερα. Αλλά δεν είμαι σε καμία περίπτωση υγιής και πρέπει να δουλέψω για να ξεφύγω από όλο αυτό».
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να έχουμε και δεύτερη τρανταχτή αποχώρηση λόγω κατάθλιψης από το άθλημα, μετά από αυτή της Μίσι Φράνκλιν στα τέλη Δεκεμβρίου και μάλιστα επίσης στην αρκετά νεαρή ηλικία των 22-23 ετών, κάτι που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους διεθνείς παράγοντες της κολύμβησης.
πηγή: SwimSwam