Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ έγινε η κούρσα του αιώνα. Ο τελικός των 100μ. των ανδρών στο στίβο με τον Μπεν Τζόνσον να τερματίζει πρώτος με το εξωπραγματικό για την εποχή 9.79. Δύο μέρες αργότερα του αφαιρέθηκε το μετάλλιο γιατί βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τα επόμενα χρόνια αποδείχθηκε, πως έξι από τους οκτώ φιναλίστ βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αυτή ήταν η πιο βρώμικη κούρσα του αιώνα.
του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou
Αν οι κανονισμοί γα το ντόπινγκ ήταν απόλυτα αυστηροί, το χρυσό μετάλλιο εκείνης της κούρσας θα έπρεπε να είχε καταλήξει στον Κάλβιν Σμιθ. Έναν χαρισματικό Αμερικανό σπρίντερ, πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ. Ο Σμιθ εκείνη την ημέρα είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση με χρόνο 9.99. Πίσω από τον Μπέν Τζόνσον (9.79), Καρλ Λιούις (9.92) και Λίντφορντ Κρίστι (9.97).
Σήμερα, ο Σμιθ είναι ο μοναδικός που δεν ενεπλάκει ποτέ σε κανέναν σκάνδαλο ντόπινγκ και δεν έκρυψε το παράπονο του. “Τα τελευταία δέκα χρόνια της καριέρας μου, γνώριζα πολύ καλά ότι μου αρνήθηκαν την ευκαιρία να αποδείξω ότι ήμουν ο καλύτερος καθαρός σπρίντερ στον κόσμο. Γνώριζα πολύ καλά ότι ανταγωνιζόμουν αθλητές που έκαναν χρήση αναβολικών” δήλωσε με πικρία ο Αμερικανός στο Reuters.
Στο ντοκιμαντέρ “9.79”, ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Γκόρντον μίλησε και με τους τους οκτώ φιναλίστ του τελικού. Και οι οκτώ είχαν πει την ίδια ατάκα. Ότι ήταν ο μοναδικός του τελικού που έτρεξε την κούρσα “καθαρός”.
Το ίδιο επικαλέστηκε και ο Μπεν Τζόνσον ο οποίος δύο μέρες μετά τον τελικό βρέθηκε να έχει κάνει χρήση του στεροειδούς, στανοζολόλη. Για αρκετά χρόνια ο Καναδός σπρίντερ μιλούσε για συνομωσία εις βάρος του πριν τελικά το παραδεχθεί ότι ήταν ντοπαρισμένος. Ο Καρλ Λιούις που ήταν δεύτερος πήρε το χρυσό, ο Κρίστι το αργυρό και ο Σμιθ το χάλκινο. Και όμως στο βάθρο την ημέρα της απονομής όπως αποδείχθηκε μερικά χρόνια αργότερα, δεν υπήρξε ούτε ένας καθαρός αθλητής.
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Αντζελες και μετά, ο Καρλ Λιούις αποτελούσε το clean cut είδωλο των Αμερικανών και όχι μόνο. Με τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1984, ειδωλοποιήθηκε και το μάρκετινγκ τον προμόταρε ως τον σταρ των Αγώνων του 1988. Όμως ένα χρόνο πριν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης, ο Μπεν Τζόνσον κέρδισε το χρυσό με 9.83, παίρνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Κάλβιν Σμιθ που είχε 9.93. Το Αμερικάνικο μάρκετινγκ αμέσως μετέτρεψε τον Τζόνσον στον κακό της υπόθεσης (Καναδός γαρ και μη φιλικός προς τα ΜΜΕ) και τον Λιούις ως τον αγαπημένο της εξέδρας.
Αυτή η αγιοποίηση του Λιούις, είχε σαν αποτέλεσμα και την απόκρυψη του γεγονότος πως και στα τρία δείγματα που έδωσε κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων τράιαλς πριν από τους Αγώνες του 1988, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Όμως η Ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ, μη θέλωντας να καταρρίψει το μύθο του αμερικάνικου ειδώλου, απέκρυψε το γεγονός αποδεχόμενη της δικαιολογία πως ο Λιούις έκανε κατά λάθος χρήση αναβολικών μέσω κάποιων φυτικών συμπληρωμάτων που έπαιρνε. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο έμεινε καλά κουκουλωμένο, μέχρι το 2003 όταν όλα βγήκαν στην επιφάνεια και αποκαθηλώθηκε ο μύθος του Λιούις.
Ο τρίτος του βάθρου, Λίντφορντ Κρίστι, αμέσως μετά τον τελικό (όπως και ο Τζόνσον) βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ψευδοεφεδρίνης, αλλά αθωώθηκε καθώς υπήρχε διχογνωμία στην ιατρική επιτροπή της ΔΟΕ. Κάποιοι υποστήριζαν πως πρόκειται για αναβολικό και άλλοι πως απλά προέρχονταν από τζίνσενγκ.
Αν λοιπόν, οι επιτροπές είχαν λειτουργήσει σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, τότε ο Κάλβιν Σμιθ θα ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κούρσας του αιώνα.
Από εκείνη την κούρσα του 1998, εκτός από τους Τζόνσον, Λιούις και Κρίστι, ντοπαρισμένοι βρέθηκαν και οι Ντένις Μίτσελ (5ος), Ντισόλ Γουίλιμας (7ος) και Ρέι Στιούαρτ (8ος). Εκτός από τον Σμιθ, ο Βραζιλιάνος Ρόμπσον Ντα Σίλβα που τερμάρισε 6ος ήταν ό δεύτερος καθαρός σπρίντερ του τελικού.