Ο Λάμπης Νικολάου, ο μοναδικός Έλληνας “αθάνατος” της ΔΟΕ και πλέον είναι 78 ετών. Του έχουν απομείνει μόλις δύο χρόνια θητείας και ήδη έχει ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής. Ο Σπύρος Καπράλος φαντάζει αυτή τη στιγμή ο πιθανότερος αντικαταστάτης.
του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou
Οι ψηφοφορίες που καλείται να συμμετάσχει ο Λάμπης Νικολάου σε τέσσερις μέρες, πιθανώς θα είναι οι τελευταίες του ως μέλος της ΔΟΕ. Οριακά θα προλάβει αυτή του 2015 για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 καθώς ένα μήνα αργότερα θα έχει συμπληρώσει τα 80 έτη που είναι και το όριο της ΔΟΕ για τα ενεργά μέλη της.
Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Νικολάου εξαργύρωσε γρήγορα την πολιτική του εμπλοκή στο πλευρά του Ανδρέα Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας ως πολιτικός μηχανικός την επίβλεψη κατασκευής του Ολυμπιακού σταδίου, του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αλλά και πολλών άλλων μεγάλων δημοσίων έργων (φράγμα Μόρνου, Νέστου κ.α.). Κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ πέρασε από πολλές επιτροπές και διευθυντικές θέσεις. Μέχρι και αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής αεροπορίας είχε οριστεί για κάποιο διάστημα.
Το μεγαλύτερο του κατόρθωμα ωστόσο, ήταν η εκλογή του ως μέλος της ΔΟΕ το 1986, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Την πολυετή θητεία του όμως, στιγμάτισε η… γκάφα (όπως τη χαρακτήρισαν οι Άγγλοι) που έκανε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2005 για την ανάθεση των Αγώνων του 2012. Όπως είχε αποκαλύψει ο Ισραηλινός “αθάνατος” Αλεξ Γκιλαντί, η ελληνική ψήφος έστειλε τους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο αντί για τη Μαδρίτη, κατά… λάθος.
Τότε, ο Λάμπης Νικολάου αντί να πατήσει το κουμπί για να ψηφίσει τη Μαδρίτη στον πρώτο γύρο, πάτησε αυτό για το Παρίσι με αποτέλεσμα η γαλλική πόλη να περάσει στον τελικό με ψήφους 33-31. Αν ο Νικολάου είχε πατήσει το κουμπί για τη Μαδρίτη που ήταν και η προτίμηση του, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν 32-32 και θα καλούνταν το σύνολο των μελών να ψηφίσουν ξανά, για το ποια από τις δύο πόλεις θα περνούσε στον τελικό. Εκεί το λογικό θα ήταν αυτοί που ψήφισαν Λονδίνο στον πρώτο γύρο, να καταψήφιζαν το Παρίσι που το θεωρούσαν το μεγάλο αντίπαλο τους. Θα περνούσε η Μαδρίτη στον τελικό και οι ψηφοφόροι του Παρισιού θα έκαναν ακριβώς το ίδιο. Θα ψήφιζαν τη Μαδρίτη για να μην πάνε οι Αγώνες στο Λονδίνο. Τελικά το Λονδίνο αναμετρήθηκε με το Παρίσι και επικράτησε 54-50.
Τότε ο επικεφαλής της ισπανικής υποψηφιότητας, Φελισιάνο Μαρογιάλ, είχε δηλώσει: “Είναι θλιβερό να χάνουμε τους Αγώνες από ένα ανθρώπινο λάθος”. Την επόμενη μέρα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, ανέφερε ξεκάθαρα πως το λάθος ήταν του Λάμπη Νικολάου γράφοντας χαρακτηριστικά: “Φαίνεται πως το δάκτυλο του Έλληνα, που φοβόταν την τεχνολογία, ήταν το μυστικό του Λονδίνου για τη νίκη. Το μέλος της ΔΟΕ είναι ο Λάμπης Νικολάου, ο οποίος ψήφισε Παρίσι αντί για Μαδρίτη. Την ώρα της ψηφοφορίας, ο κ. Νικολάου διέκοψε το συμβούλιο στη Σιγκαπούρη για να διαμαρτυρηθεί ότι δεν ψήφισε. Οι ‘αθάνατοι’, όμως, έκαναν την επαλήθευση και είδαν πως όλα τα μέλη είχαν ψηφίσει, συνεπώς και ο Έλληνας ‘αθάνατος’ και η ένστασή του απορρίφθηκε”.
Μόλις ο Νικολάου συμπληρώσει τα 80 έτη και αποσυρθεί από τη ΔΟΕ, η Ελλάδα για ιστορικούς λόγους κυρίως, δε θα απωλέσει τη μοναδική θέση που κατέχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Ομοσπονδία. Πιθανότερος αντικαταστάτης του Νικολάου, είναι ο Σπύρος Καπράλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει παρουσιάσει έργο, υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένος ως αθλητής (πολίστας) αλλά και ως επιχειρηματίας, θέλει πολύ τη θέση και είναι προσκείμενος στην κυβέρνηση. Και το πιο σημαντικό, θα πρέπει κάποιο μέλος της ΔΟΕ να τον προτείνει και ο Καπράλος διαθέτει καλές σχέσεις με τον Τόμας Μπαχ που θεωρείται ο επόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ.
Στη σύνοδο που θα γίνει στο Μπουένος Άιρες πάντως, από τα εννέα νέα μέλη που θα μπουν στην οικογένεια των «αθάνατων» για να γίνει ο αριθμός των μελών 113 , οι δύο είναι πρώην αθλητές και μάλιστα αμφότεροι του στίβου. Ο Κενυάτης δρομέας Πολ Τέργκατ και ο Σουηδός άλτης Στέφαν Χόλμ, με τους οποίους ο στίβος θα φτάσει τα 10 μέλη στη ΔΟΕ, που είναι με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη εκπροσώπηση αθλήματος.