Connect with us

MONEY

Πονοκέφαλος για ΟΥΕΦΑ

Published

on

Σίγουρα όλοι γνωρίζουν τον Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, τον κάποτε άσημο Βέλγο ποδοσφαιριστή, ο οποίος το 1995 άλλαξε μια για πάντα τον ρου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τη δικαστική του διαμάχη κατά της ΟΥΕΦΑ και της βελγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Αυτός, όμως, που ελάχιστοι θυμούνται είναι ο ιθύνων νους πίσω από την όλη υπόθεση Μποσμάν, δηλαδή ο δικηγόρος του ποδοσφαιριστή, Ζαν-Λουί Ντιπόν. Αν και η εμφάνισή του παραπέμπει σε… τραπεζικό υπάλληλο παρά σε επαναστάτη, εν τούτοις ο Βέλγος νομικός ξεκινά αύριο έναν νέο δικαστικό αγώνα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μία ακόμη επανάσταση στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εφάμιλλη ίσως με εκείνη του πρώην πελάτη του.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Συγκρατήστε το όνομα Ντανιέλ Στριάνι: ίσως να αποτελέσει σε βάθος χρόνου σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για έναν ιταλικής καταγωγής ατζέντη ποδοσφαιριστών με έδρα το Βέλγιο, ο οποίος προσέλαβε τον δοκιμασμένο και έμπειρο στις μονομαχίες με την ΟΥΕΦΑ Ντιπόν, προκειμένου να στραφεί κατά της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Ο στόχος τους δεν είναι άλλος από το περίφημο “Financial Fair Play” (Οικονομικό Φερ Πλέι) της ΟΥΕΦΑ, δηλαδή τους αυστηρούς εκείνους κανόνες που θεσπίστηκαν για να επιβάλλουν την απόλυτη εναρμόνιση εσόδων και εξόδων στα ταμεία των ευρωπαϊκών ομάδων, προσδοκώντας στη σταδιακή εξυγίανση και την ύπαρξη νοικοκυρεμένων οικονομικά σωματείων.
Ως γνωστόν, οι κανονισμοί αυτοί που πρωτοεμφανίστηκαν ως ιδέα το 2009, τέθηκαν σε πλήρη ισχύ από τη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν 2013-2014 και αποτελούν ουσιαστικά μία επέκταση του συστήματος αδειοδότησης των ομάδων-μελών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η βασική αρχή ‘‘break even’’ που διέπει τους κανονισμούς αυτούς είναι απλός και ξεκάθαρος: αν δεν εμφανίζεις τακτοποιημένο ισολογισμό, δεν παίρνεις μέρος στις προσοδοφόρες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Ο Ντιπόν και ο πελάτης του θεωρούν ότι οι κανόνες του «Φερ Πλέι» είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, καθώς αντιτίθενται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού. Βασική του αρχή είναι η προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού από περιορισμούς και στρεβλώσεις (μονομερείς συμφωνίες, δημιουργίες καρτέλ τιμών κ.ο.κ.), που επιβάλλονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Η βασική αρχή ‘‘break even’’ που διέπει τους κανονισμούς αυτούς είναι απλός και ξεκάθαρος: αν δεν εμφανίζεις τακτοποιημένο ισολογισμό, δεν παίρνεις μέρος στις προσοδοφόρες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Εν προκειμένω, ο Στριάνι θεωρεί ότι η καθιέρωση του «Φερ Πλέι» ουσιαστικά θα «σκοτώσει» τη μεταγραφική δραστηριότητα, περιορίζοντας κατά συνέπεια τα εισοδήματα τόσο των ποδοσφαιριστών, όσο και των ατζέντηδών τους. «Ο κανόνας “break even” δεν πρόκειται να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των ομάδων», δηλώνει ο Ντιπόν σχετικά. «Ο μόνος στόχος που θα επιτευχθεί με αυτό (σ.σ. το FFP) θα είναι να παγώσει η υφιστάμενη δομή της αγοράς, που σημαίνει πολύ απλά ότι τα ήδη πλούσια σωματεία θα παραμείνουν πλούσια. Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι αυτό είναι καλό γα το ποδόσφαιρο; Το μόνο που θα κάνει θα είναι να… απολιθώσει το σύστημα!», τονίζει με έμφαση ο Βέλγος δικηγόρος.

Έχοντας εισάγει αρχικά την υπόθεση τον περασμένο Μάιο στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν, το δίδυμο Στριάνι-Ντιπόν ξεκινά ουσιαστικά από αύριο τον μακρύ του δικαστικό δρόμο. Κι αυτό καθώς την Πέμπτη (3/10) θα παρασταθούν σε μία σύντομη προκαταρκτική διαδικασία, όπου θα οριστεί η δικάσιμος από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
Στον αντίποδα ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, δεν φαίνεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά την όλη ιστορία, κριτικάροντας εμφανώς τον Ντιπόν: «Ίσως να έχει ξεμείνει από δουλειά! Ο Ντιπόν ήταν δικηγόρος της Σιόν (σ.σ. η ελβετική ομάδα που είχε προσφύγει χωρίς επιτυχία κατά του αποκλεισμού της από το Γιουρόπα Λιγκ). Όμως φαίνεται ότι τώρα που αυτό τελείωσε, μάλλον βαριέται», συμπλήρωσε με ιδιαιτέρως καυστικό τρόπο ο Γάλλος.

Το βέβαιον είναι ότι δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία. Όμως, ως γνωστόν, και οι επαναστάσεις σπάνια είναι…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/