Για άλλη μια φορά η IAAF επιλέγει το πρωτάθλημα της στον κλειστό στίβο να το κάνει… κλειστό. Βάζει δύσκολα όρια και 11 απευθείας τελικούς, καθιστώντας την παρουσία ενός αθλητή ή αθλήτριας στους αγώνες, ένα μικρό επίτευγμα.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Στο ύψος και το επί κοντώ τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών θα εφαρμοστεί η πετυχημένη συνταγή του Πόρτλαντ και θα διεξαχθούν απευθείας τελικοί με τους 12 αθλητές και τις 12 αθλήτριες (σε κάθε αγώνισμα) που θα έχουν πετύχει (τα ιδιαίτερα ψηλά) όρια που όρισε η IAAF. Tο ίδιο ισχύει και για τα 3.000μ. των γυναικών.
Απευθείας τελικοί αλλά με 16 αθλητές και αθλήτριες θα διεξαχθούν σε τριπλούν, μήκος και σφαιροβολία. Οι 16 αθλητές και αθλήτριες θα προκύψουν από το συνδυασμό της επίτευξης του ορίου αλλά και της παγκόσμιας κατάταξης. Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν ως εξής: Όλοι οι συμμετέχοντε θα έχουν δικαίωμα για τρεις προσπάθειες. Οι κορυφαίοι οκτώ θα επιχειρήσουν επιπλέον δύο και την τελευταία προσπάθεια (6η) θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν μόνο οι τέσσερις πρώτοι (πρώτες) σε κάθε αγώνισμα από τα τρία συγκεκριμένα. Το μάξιμουμ συμμετοχών από κάθε χώρε σε κάθε ένα από τα τρία αγωνίσματα, είναι δύο.
Όσον αφορά στα σύνθετα, οι προκρίσεις θα προκύψουν ως εξής:
– ο νικητής/τρια του τσέλεντζ της IAAF.
– οι πέντε πρώτοι/ες της παγκόσμιας κατάταξης (ένας από κάθε χώρα) στον ανοιχτό στίβο όπως αυτή θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
– οι πέντε πρώτοι/ες από την παγκόσμια κατάταξη του κλειστού στίβου όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι την 12η Φεβρουαρίου 2018.
– μία πρόσκληση από την IAAF.