Connect with us

OLYMPICS

4.125 δεν ελέγχθηκαν καθόλου πριν τους Ολυμπιακούς

Published

on

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης των ανεξάρτητων παρατηρητών της WADA σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού βρέθηκαν 4.125 συμμετέχοντες δίχως αρχείο ελέγχων το 2016.

Από του 11.470 αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στους Αγώνες του Ρίο το ποσοστό αυτών που δεν ελέχθηκαν καθόλου το 2016 είναι αρκετά μεγάλο καθώς ξεπερνά το 40%. Ωστόσο όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως από τους 11.470 συμμετέχοντας υπήρχαν πάρα πολλοί από πολύ μικρά κράτη που ο αθλητισμός είναι εντελώς ερασιτεχνικός και πέρα από το γεγονός ότι δεν ασχολείται κανείς μαζί τους για να τους ελέγξει (WADA, διεθνείς ομοσπονδίες) καθώς δεν αξίζει τον κόπο και οι ίδιοι δεν έχουν δικές τους υπηρεσίες αντί-ντόπινγκ.
Στην 55σέλιδη αναφορά των ελεγκτών, σημειώνεται ότι ελέγχθηκε όλη η λίστα των εισερχόμενων στο Ολυμπιακό χωριό και από εκεί προέκυψε ότι 4.125 δεν είχαν υποστεί κανέναν έλεγχο το 2016, ενώ οι 1.913 από αυτύς ανήκαν σε 10 αθλήματα που θεωρούνται υψηλού… κινδύνου.
Κατόπιν απάιτησης των ελεγκτών, επελέγησαν 1.333 από τους 1.913 και ζητήθηκε από τις διεθνείς αλλά και τις εθνικής υπηρεσίες αντι-ντόπινγκ να προχωρήσουν σε ελέγχους πριν οι αποστολές φτάσουν στο Ρίο. Το 39.6% αυτών των περιπτώσεων ελέγχθησαν και προέκυψαν 15 θετικά δείγματα από έξι διαφορετικά αθλήματα και 12 διαφορετικές χώρες. Το 22,6% απάντησε ότι ενημερώθηκε αλλά δεν έστειλε αποτελέσματα, ένα ποσοστό 33% δεν απάντησε ποτέ, ενώ το 4,8% των περιπτώσεων δεν αγωνίστηκε τελικά στους Ολυμπιακούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.795 αθλητές και αθλήτριες από τους συνολικά 11.303 που συμμετείχαν στους Αγώνες, παρείχαν πλήρη πληροφόρηση για τα whereabouts και ήταν στο σύστημα μέχρι και τις 8 Αυγούστου. Μελανό σημείο αποτελεί για άλλη μία φορά το ποδόσφαιρο, στο οποίο μάλιστα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος! Αυτό είναι κάτι που τονίζεται στην έκθεση των ελεγκτών και η υπηρεσία αντί-ντόπινγκ των Βραζιλιάνων χρεώνεται την ευθύνη. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την άρση βαρών, όπου δεν έγιναν σχεδόν καθόλου έλεγχοι αίματος εκτός αγώνων.
Στην έκθεση οι ελεγκτές καταλήγουν ότι θα πρέπει να εκπονηθεί πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης των αθλητών που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 12 μήνες πριν από την έναρξης τους.
Να σημειωθεί πάντως, ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολης ήταν όλα υπό διαρκή έλεγχο, όσον αφορά τα τοπ ονόματα (ο Γιαννιώτης περνούσε μόνο από τη FINA κάθε μήνα από έλεγχο εκτός αγώνων), ενώ πριν η ελληνική αποστολή αποχωρήσει για το Ρίο σχεδόν όλα τα μέλη πέρασαν από έλεγχο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/