Η IAAF δημοσιοποίησε τις τελευταίες αλλαγές υπηκοοτήτων αθλητών που ενέκρινε, όπου ξεχωρίζουν πολλά σημαντικά ονόματα.
του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]
Ο Γιουνιέρ Πέρεθ από τις 25 Ιουλίου του 2014 μπορεί να πήρε την τουρκική υπηκοότητα, όμως μέχρι και φέτος συνεχίζει να αγωνίζεται με την Κούβα. Ο 29χρονος σπρίντερ έκανε πέρσι ατομικό ρεκόρ στα 60μ. με 6.49 και φέτος έχει τρέξει σε 6.55. Η αλλαγή υπηκοότητας εγκρίθηκε, όμως θα μπορεί μόνο στα 31 του χρόνια να εκπροσωπήσει τη νέα του χώρα σε μεγάλη διοργάνωση, αφού η IAAF του έδωσε το «πράσινο φως» από τις 24 Ιουλίου του 2017. Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο.
Οι Τούρκοι έκαναν και άλλη μεταγραφή, αφού ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Τζακ Άλι Χάρβεϊ, όπως είναι το νέο του όνομα (πρώην Ζακ Μοντγκόμερι) θα μπορεί να αγωνίζεται από τις 24 Ιουλίου του 2015. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει για την Τουρκία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο.
Ο Αμπντελάχ Χαρούν, που εντυπωσίασε πρόσφατα στο μίτινγκ στην Στοκχόλμη τρέχοντας τα 400μ. σε 45.39 του επιτράπηκε να αγωνίζεται από εδώ και πέρα με το Κατάρ. Ο πρώην Σουδανός εκπροσωπεί το Κατάρ από τις 2 Φεβρουαρίου του 2015, αλλά σε μεγάλη διοργάνωση μπορεί να μετάσχει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016, κάτι που σημαίνει ότι εκείνος θα χάσει την πιθανότητα να τρέξει με το Κατάρ στο Πεκίνο.
Με το Κατάρ μπορεί να αγωνίζεται από τις 29 Ιανουαρίου του 2015 και ο Νιγηριανός Τόσιν Ογκουνόντε, αλλά σε μεγάλες διοργανώσεις από τις 29 Ιανουαρίου του 2015. Ακόμη ενδιαφέρουσες μετακινήσεις είχαμε με τον Αμερικανό σπρίντερ Τζέρεμι Ντότσον να παίρνει την υπηκοότητα της Σαμόα, της Αμερικανίδας Κέλσι Άμπι του Καναδά, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κορασίδων το 2013 στα 1.500μ. Τίγκιστ Γκασάου από την Αιθιοπία στο Μπαχρέιν, αλλά και της συμπατριώτισσάς της Μπιρχάνου Γεμετάου Μπάλιου επίσης, στο Μπαχρέιν, της Γιχουνλίς Ντελελέτσα από την Αιθιοπία στις ΗΠΑ και της Αμερικανίδας Αριάνα Χίλμπορν στη Λετονία.
Επίσης, η IAAF έκανε γνωστές τις ποινές αποκλεισμού αθλητών που επικύρωσε και έχουν βρεθεί «ντοπέ» και ανακοινώθηκαν πρόσφατα οι τιμωρίες τους από τις ομοσπονδίες τους. Στις πιο σημαντικές περιπτώσεις είναι του Γάλλου δρομέα μεγάλων αποστάσεων Τζέιμς Κιμπότσα Τερί που είχε τρεις χαμένους ελέγχους και τιμωρείται για ένα χρόνο, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου του 2015. Η Κενυάτισσα Ρίτα Γέπτο, τιμωρείται με διετή αποκλεισμό, μέχτι τις 29 Οκτωβρίου του 2016. Τέλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων το 2012, Χάμζα Ντριούς, αθλητής από το Κατάρ στις μεσαίες αποστάσεις, τιμωρείται με διετή αποκλεισμό, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2016, λόγω του βιολογικού του διαβατηρίου.