Στο βαλκανικό πρωτάθλημα της Σμύρνης αγωνίστηκαν συνολικά 50 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και από αυτούς κατάφερε να ξεχωρίσει ο Άγγελος Ανδρέογλου. Υπεραθλητής από μόνος του ως δεκαθλητής και μετά από δύο μέρες αγωνιστικής δράσης κατάφερε να σημειώσει την καλύτερη επίδοση της ζωής του, να ανέβει στο Νο2 όλων των εποχών στην χώρα και να καταρρίψει και ένα… οικογενειακό ρεκόρ. Καθόλου άσχημο Σαββατοκύριακο για τον 24χρονο, ο οποίος φέρνει μία άνοδο στα σύνθετα και θα τον δούμε και στη Ρώμη όπου εκεί θα χτυπήσει το 8άρι…
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Η επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο ρεκόρ μπορούσε να έρθει
Ο Ανδρέολγου το 2023 είχε σημειώσει νέο ατομικό ρεκόρ στο δέκαθλο, φτάνοντας τους 7.676 βαθμούς, αλλά μετά τον αγώνα του στην Σμύρνη δεν άντεξε. Με την ολοκλήρωση των 1.500μ και αφού βγήκε η επίδοσή του, η συνολική του βαθμολογία εκτοξεύθηκε στους 7.926 βαθμούς, μία σημαντική επίδοση ή οποία όμως δεν ήρθε αναπάντεχα όπως δήλωσε στο Sportsfeed: «Η αλήθεια είναι πως ήταν κάτι που περίμενα. Όχι για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά ήξερα ότι ήταν μια επίδοση που μπορούσα να σημειώσω και παραπάνω από αυτή. Η δουλειά που έχω κάνει φέτος και η κατάσταση που είμαι το έδειχναν αυτό και τώρα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το εάν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός και θα ήθελα να γράψει μπροστά ένα 8, αλλά προς το παρόν είμαι πολύ γεμάτος και ικανοποιημένος».
Η σημασία των 8.000 βαθμών
Μόνο ένας Έλληνας αθλητής έχει περάσει τους 8.000 βαθμούς στο δέκαθλο και αυτός είναι ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, Πρόδρομος Κορκιζόγλου. Το ρεκόρ του αντέχει από το 2000 με 8.069 βαθμούς και όταν το είχε καταγράψει ο Ανδρέογλου ήταν μονάχα ενός έτους. Πριν το βαλκανικό, ήταν ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης που το είχε πλησιάσει περισσότερο, αλλά ο Ανδρέογλου έχει στόχο να γίνει ο δεύτερος αθλητής που θα περάσει το φράγμα των 8.000 βαθμών: «Πέρσι, που είχα 7.676 βαθμούς στο βαλκανικό, σε κάποια αγωνίσματα λόγω κάποιων ενοχλήσεων δεν μπορούσα να αποδώσω καλύτερα και είχα μια ατυχία στο επί κοντώ που μου στοίχισε πολλούς βαθμούς. Από τότε είχα σκεφτεί και είχα καταλάβει ότι μπορώ να συγκεντρώσω 8.000 βαθμούς. Φέτος, σε αυτόν τον αγώνα που έγραψα 7.926, αν ήταν τέλειος πιστεύω θα έκανα πανελλήνιο ρεκόρ. Είχα περιθώρια βελτίωσης και σε κάποια αγωνίσματα που πήγαινα για κάτι μεγαλύτερο, μπορεί να ήταν για δύο εκατοστά άκυρο το άλμα στο μήκος ή ένας χαμένος πήχης στο επί κοντώ και να μπορούσα να είχα άλλους 50 ή 60 βαθμούς».
Και τι σημαίνει τελικά για έναν δεκαθλητή να συγκεντρώσει 8.000 βαθμούς; Ο Ανδρέογλου έχει την απάντηση: «Το φράγμα των 8.000 βαθμών πιστεύω ότι είναι η πιστοποίηση ενός καλού δεκαθλητή. Αν το ρεκόρ σου είναι από 8.000 βαθμούς και πάνω, στα μάτια της αθλητικής κοινότητας και των δεκαθλητών είσαι λίγο πιο σημαντικός. Μπορεί να έρθουν προτάσεις από μεγαλύτερα μίτινγκ πιο εύκολα, διότι σέβονται ατομικά ρεκόρ από 8.000 βαθμούς και πάνω. Το Γκότζις είναι το απόλυτο μίτινγκ συνθέτων και πηγαίνεις μόνο με πρόσκληση. Είναι ένα επίτευγμα να αγωνιστείς εκεί».
Σχετικά με το πως ακούγεται το να είναι το Νο2 στην Ελλάδα είχε να δηλώσει: «Πιο πολύ σκέφτομαι τον εαυτό μου και τον αριθμό που πέτυχα. Αν σκεφτώ ότι είμαι το Νο2 όλων των εποχών και πόσοι αθλητές μπορεί να έχουν επιδόσεις χαμηλότερες από εμένα και πόσους έχουν περάσει, με ικανοποιεί περισσότερο και χαίρομαι, αλλά το Νο1 όλων των εποχών ακούγεται καλύτερο».
Ένα ρεκόρ στο δέκαθλο σημαίνει πολλαπλά ατομικά ρεκόρ
Το να σημειώσει ένας αθλητής ρεκόρ στο δέκαθλο δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να αποδώσει κοντά στις επιδόσεις του στην πλειοψηφία των αγωνισμάτων και σε κάποια να κάνει την υπέρβαση. Ο Ανδρέογλου, λοιπόν, έκανε τρία ατομικά ρεκόρ. Το ένα ήταν στην σφαιροβολία, το δεύτερο στην δισκοβολία και το τρίτο στο 1500άρι. Ξεχωρίζει κάποιο από αυτά; Φυσικά και ναι, αφού στην δισκοβολία είχε 44.08μ και έριξε περισσότερο από τρία παραπάνω: «Στη δισκοβολία ήταν το μεγαλύτερο ρεκόρ που έκανα και δεν το περίμενα. Μπορεί όλες τις άλλες επιδόσεις να τις περίμενα γιατί ήξερα για το τι είμαι ικανός, αλλά στον δίσκο τα 47.80μ ήταν μια μεγάλη βολή που ίσως την είχα ως στόχο γενικά καριέρας και το να μπορώ να ρίχνω εκεί. Τώρα που είδα αυτόν τον αριθμό και το πως ήρθε, αρχίζω και σκέφτομαι ότι θα πρέπει να ρίχνω 50 μέτρα κάποια στιγμή. Ξαφνιάστηκα πάρα πολύ και πιο πολύ κυρίως γιατί το τελευταίο διάστημα είχα πρόβλημα με την τεχνική μου και έψαχνα να βρω τον εαυτό μου. Με βοήθησε πολύ στις ρίψεις ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ήταν σαν να μου είπε ακριβώς αυτά που ήθελα να ακούσω».
Η απουσία του πατέρα-προπονητή και του αδερφού, αλλά και η ομαδική προσπάθεια για το αποτέλεσμα
Εκτός αποστολής για το βαλκανικό πρωτάθλημα της Σμύρνης βρέθηκε ο προπονητής του αλλά και πατέρας του, Μάκη Ανδρέογλου, όμως η κατάσταση αυτή δεν πτόησε τον Έλληνα πρωταθλητή να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Όλοι οι προπονητές της Εθνικής που βρέθηκαν στην Τουρκία μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για να τον βοηθήσουν: «Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να έχει πάει αν ήταν και ο πατέρας μου μαζί. Πολλές φορές κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα και έχουμε στο μυαλό μας ότι με έναν συγκεκριμένο τρόπο θα έρθει το αποτέλεσμα, αλλά καμιά φορά η πραγματικότητα μας αποδεικνύει το ανάποδο. Μιλούσαμε τηλεφωνικά, αλλά όλοι οι προπονητές με στήριξαν και με βοήθησαν πάρα πολύ. Έκανα πολύ καλό αγώνα στο μήκος με τον Μάκη Πάντο, στην σφαιροβολία με τον Γιώργο Μποτσκαρίωβ, στο ύψος με τον Θοδωρή Δόση, στα 110μ εμπόδια με την Ιωάννα Σιώμου, στο επί κοντώ με τον Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, στον ακοντισμό με τον Παπαδόπουλο και τον Μποτσκαρίωβ και στα 1.500μ είχα τον συναθλητή μου, Γιώργο Ματζαρίδη».
Στην Τουρκία δεν κατάφερε να βρεθεί και ο δίδυμος αδερφός – συναθλητής του, Αντώνης, ο οποίος αγωνίζεται επίσης στο δέκαθλο και έχει ατομικό ρεκόρ 7.391 βαθμούς. Ήταν εκτός αποστολής και έτσι ο Άγγελος αγωνίστηκε μόνος, κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν: «Αν ήταν ο Αντώνης θα είχα την παρέα μου στον αγώνα και την στήριξη. Θα ανεβάζαμε ο ένας τον άλλο περισσότερο. Μου έλειψε η παρουσία του, καθώς έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε μαζί και τώρα ήμουν εκεί μόνος μου».
Το ρεκόρ της οικογένειας Ανδρέογλου
Τρεις δεκαθλητές έχει βγάλει η οικογένεια Ανδρέογλου και ο πατέρας είχε το μεγαλύτερο ρεκόρ με 7.769 βαθμούς. Όμως, με την ειδικότητα και του προπονητή, ήθελε οι γιοι του να τον ξεπεράσουν και ο Άγγελος τα κατάφερε: «Ο πατέρας μου αυτό το ρεκόρ το περίμενε να γίνει. Όσο καλοί δεκαθλητές λέμε ότι είμαστε ή ότι γίναμε, πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι ο πατέρας μας είναι καλύτερος από εμάς και έχει μεγαλύτερο ρεκόρ. Το έλεγε και στην Μήλο πριν λίγες εβδομάδες ότι φέτος θα καταρριφθεί το οικογενειακό ρεκόρ και νομίζω χάρηκε πιο πολύ από εμένα».