Η είδηση της μείωσης του αριθμού των αθλητών των ομάδων από τους πέντε γυμναστές σε τέσσερις προκάλεσε αντιδράσεις. Η FIG έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το νέο σύστημα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς, που θα ισχύσει από τον επόμενο Ολυμπιακό κύκλο.
του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]
Από το 2017 το σύστημα πρόκρισης αλλάζει, καθώς με ψήφους 29 υπέρ, 7 κατά και 1 απόν, δόθηκε η έγκριση από το συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας γυμναστικής. Η πληροφορία ότι οι ομάδες θα μειωθούν από τους πέντε αθλητές στους τέσσερις προκάλεσε αντιδράσεις και η FIG έσπευσε να δώσει γενικότερες διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερους αθλητές και χώρες.
Οι ισχυρισμοί της FIG
Για το αν μειώνονται οι γυμναστές Ναι μεν μειώνεται ο αριθμός των αθλητών που θα αποτελούν τις ομάδες, όμως ενώ με το παλιό σύστημα κάθε χώρα μπορούσε να εκπροσωπηθεί με πέντε αθλητές μάξιμουμ, αυτός ο αριθμός γίνεται τώρα έξι. Οι τέσσερις από το ομαδικό και δύο από το σύνθετο ατομικό. Ο συνολικός αριθμός παραμένει 98 άνδρες και 98 γυναίκες.
Για το αν αδικούνται οι σπεσιαλίστες Όχι, οι πραγματικοί σπεσιαλίστες, που δεν μπορούν να κάνουν σύνθετο ατομικό ούτε στο test event, έχουν μόνο μία ευκαιρία να προκριθούν κι αυτή είναι μέσω μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της προηγούμενη χρονιάς από τους Ολυμπιακούς. Με το νέο σύστημα, αν κάποιος μεταλλιούχος σε όργανο έχει προκριθεί με τη χώρα του στο ομαδικό, η θέση πάει στον επόμενο της κατάταξης και αυτό ισχύει μέχρι την όγδοη θέση. Ακόμα δηλαδή και ο όγδοος στο παγκόσμιο της Προολυμπιακής χρονιάς μπορεί με διάφορες συγκυρίες να πάρει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Επιπλέον, όσοι δεν τα καταφέρουν μέσω του παγκόσμιου υπάρχει πλέον και το τσάλεντζ καπ της Ολυμπιακής χρονιάς.
Για το αν είναι ονομαστικές οι θέσεις που κερδίζονται στα παγκόσμια κύπελλα Όχι, οι Ολυμπιακές θέσεις που κερδίζονται μέσω των παγκοσμίων κυπέλλων, κερδίζονται για την εκάστοτε εθνική ομοσπονδία, η οποία και θα αποφασίσει.
Για το αν το test event παύει να δίνει πρόκριση Ναι, γιατί ήταν σύστημα πρόκρισης… μια κι έξω. Αν ο αθλητής είχε μία κακή ημέρα, το Ολυμπιακό όνειρο κατέρρεε. Τώρα η FIG θεωρεί πιο δίκαιο το σύστημα, απλώνοντας την πρόκριση μέσω παγκοσμίων κυπέλλων, τσάλεντζ καπ, ηπειρωτικών πρωταθλημάτων και παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Επιπλέον, το τωρινό σύστημα εξαναγκάζει τους σπεσιαλίστες να προετοιμαστούν για σύνθετο ατομικό για το test event, αν η χώρα δεν προκριθεί στο ομαδικό ή οι ίδιοι τους μέσω μεταλλίων στο παγκόσμιο της Προολυμπιακής χρονιάς.