Τα δίπολα στον αθλητισμό πάντα γοητεύουν. Από τον περασμένο αιώνα υπάρχουν κόντρες που κάνουν πιο ενδιαφέρον ένα άθλημα. Αργεντινή Vs Βραζιλία στο ποδόσφαιρο, ΗΠΑ Vs ΕΣΣΔ στο μπάσκετ (την προ dream team εποχή), ΗΠΑ Vs Τζαμάικα στα σπριντ του στίβου, ΗΠΑ Vs Καναδάς στο χόκεϊ επί πάγου. Στην κολύμβηση η απόλυτη κόντρα είναι ΗΠΑ – Αυστραλία και ξεκίνησε το 2000 στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.Έκτοτε μόνο 2 φορές έχεις επικρατήσει η Αυστραλία. Μία το 2001 στο παγκόσμιο της Φουκουόκα και τη δεύτερη το 2023 και πάλι στο παγκόσμιο της Φουκουόκα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που ολοκληρώθηκε το 20ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που φιλοξενήθηκε στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας, αλλά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν απασχολούν ακόμα. Σε αυτό ίσως να οφείλεται το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν σπάνια στην κολύμβηση, αφού είναι η μεγάλη δύναμη του αθλήματος. Η Αυστραλία μετά από δύο δεκαετίας περίπου βρέθηκε ξανά στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων και τα κατάφερε σαρώνοντας 13 χρυσά, 7 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια. Τα συνολικά 25 μετάλλια που κατέκτησε είναι τα περισσότερα στην ιστορία της, αφού ξεπέρασε τα 21 των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ενώ στο πρώτο παγκόσμιο της Φουκουόκα το 2001 είχε κερδίσει 19.
Οι ΗΠΑ εκτός από τις δύο φορές στην Φουκουόκα έχουν ηττηθεί και μία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στην Σεούλ, εκεί όπου οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες της Ανατολικής Γερμανίας είχαν κερδίσει 11 χρυσά και οι Αμερικανοί 8. Σε εκείνη την διοργάνωση είχε ξεχωρίσει η Κριστίν Ότο με τα 4 χρυσά σε ατομικά αγωνίσματα και τα 2 από τις σκυταλοδρομίες. Το 2024 κινδυνεύουν για ακόμα μια φορά και αυτό φάνηκε από την Φουκουόκα, στην οποία οι Αυστραλοί είχαν με κατά πλειοψηφία νεανική ομάδα και οι ΗΠΑ έχουν μέλη που στο Παρίσι θα κλείσουν τον κύκλο τους.
Το 2001 η Αυστραλία είχε κερδίσει και πάλι 13 χρυσά μετάλλια, τα 3 από τα οποία είχε κερδίσει ο θρυλικός, Ίαν Θορπ, στα 200μ, 400μ και 800μ ελεύθερο όπου και στα 3 αγωνίσματα είχε σημειώσει παγκόσμια ρεκόρ, ενώ 2 είχε κερδίσει και η Πέτρια Τόμας στα 100μ και 200μ πεταλούδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και το χρυσό του Γκραντ Χάκετ στα 1.500μ ελεύθερο που συνοδεύτηκε επίσης με παγκόσμιο ρεκόρ αλλά και το 3/3 των ανδρών στις σκυταλοδρομίες. Η ομάδα αυτή ήταν ονειρική και η καλύτερη που είχε παρουσία η χώρα μέχρι και φέτος διότι η νεότερη γενιά εμφανίστηκε ταλαντούχα, καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη.
H Μόλι Ο’ Κάλαχαν ήταν από τα πρόσωπα ολόκληρης της διοργάνωσης. Έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που κάνει το νταμπλ στα 100μ και 200μ ελεύθερο και η νίκη στο 200άρι ήταν αδιανόητη μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ της Φεντερίκα Πελεγκρίνι, ενώ συνολικά κέρδισε 5 χρυσά μετάλλια στην διοργάνωση. Την δικιά της ιστορία έγραψε και η Κέιλι Μακιούαν αφού έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που κερδίζει και στις 3 αποστάσεις του υπτίου και για τον λόγο αυτό της απονεμήθηκε το βραβείο της κορυφαίες αθλήτριας του παγκοσμίου. Η Αριάρν Τίτμους έκανε εκ νέου δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ ελεύθερο και υπερασπίστηκε τον τίτλο της, ενώ ο Κάιλ Τσάλμερς κέρδισε τον μοναδικό τίτλο που έλειπε από την καριέρα του και αυτός ήταν του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ ελεύθερο. Αν και τα τελευταία χρόνια είναι οι γυναίκες που ξεχωρίζουν από την ομάδα, στην Φουκουόκα οι άνδρες τα πήγαν περίφημα και εκτός του Τσάλμερς.
Ο Κάμερον Μάκιβοϊ έκανε ένα εκπληκτικό come back στην καριέρα του. Αφού το 2021 δεν κατάφερε να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2022 έμεινε εκτός διοργανώσεων και φέτος επέστρεψε για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο με νέο ρεκόρ Ωκεανίας και μάλιστα το μετάλλιο αυτό αποτελεί το πρώτο του σε ατομικό αγώνισμα μετά το 2015. Οι Αυστραλοί φαίνεται να βρήκαν τον διάδοχο του Θορπ και του Χάκετ στις μεσσαίες αποστάσεις του ελεύθερου. Ο Σαμ Σορτ πριν κλείσει τα 20ου χρόνια επικράτησε την 1η μέρα της διοργάνωσης στα 400μ ελεύθερο, ήταν δεύτερος στα 800μ και τρίτος στα 1.500μ. Από τις 8 σκυταλοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν οι Αυστραλοί κέρδισαν τις 4, καταγράφοντας και 3 παγκόσμια ρεκόρ.
Όλες αυτές οι επιτυχίες όμως δεν ήταν αρκετές για να ανακηρύξει η παγκόσμια ομοσπονδία, World Aquatics, την Αυστραλία ως κορυφαία ομάδα του παγκοσμίου. Το σύστημα βαθμολόγησης φέρει τον τίτλο αυτόν στις ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να είναι 2ες στον πίνακα μεταλλίων με 7 χρυσά αλλά στο σύνολο κέρδισε 38. Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογήθηκαν οι ομάδες έχει αμφισβητηθεί αρκετά, καθώς είναι απλοϊκό και δεν δίνει βάρος στη νίκη ή στο ότι βρέθηκε κάποιος στο βάθρο ή ακόμα και στον τελικό. Επιβραβεύει την ποσότητα έναντι της ποιότητας σε βασικούς τομείς. Η αποστολή των ΗΠΑ στην Φουκουόκα ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Αυστραλίας και λόγω των περισσότερων μεταλλίων κατάφεραν να συγκεντρώσουν και περισσότερους βαθμούς για την κατάταξη. Οι ΗΠΑ λύγισαν σε αυτό το παγκόσμιο όμως είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν δυνατότερες. Επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το παγκόσμιο της Ντόχα τον Φεβρουάριο του 2024 και έπειτα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού. Στο Τόκιο ήταν αυτές η μεγάλη δύναμη με 11 χρυσά μετάλλια και η Αυστραλία ακολούθησε 2η με 9, όμως πλέον οι αντίπαλοί τους έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη.