Η κολύμβηση είναι ένα από τα αθλήματα που δεν έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας καθώς πολλά κορυφαία ονόματα έχουν αναδειχθεί στην μεγάλη κατηγορία (Α/Γ) σε ηλικία μικρότερη των 18 ή ακόμα και των 16 ετών. Τα 30 θεωρούνται πολλά χρόνια για έναν «επαγγελματία» κολυμβητή και αυτοί που συνεχίζουν είναι ίσως αυτοί που λόγω της κλάσης τους έχουν ακόμα κάτι να δώσουν. Στη Γλασκόβη ο πιο μεγάλος σε ηλικία θα είναι ο Ούγγρος Κριστιάν Τάκατς που πλησιάζει τα 34, ενώ υπάρχουν πέντε κολυμβήτριες γεννημένες το 2005, πράγμα που σημαίνει ότι είναι 14 ετών. Η μία από αυτές είναι η εκπληκτική Ιταλίδα Μπενεντέτα Πιλάτο που διεκδικεί και μετάλλιο.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετά κορυφαία ονόματα της διοργάνωσης ανήκουν στην ολιγομελή κατηγορία κολυμβητών (4.6%) που έχουν γεννηθεί πριν το 1990, δηλαδή έχουν κλείσει τα 30. Η Πελεγκρίνι, η Χόσου, ο Σκοτσόλι, η Ότεσεν είναι οι… τελευταίοι των Μοϊκανών της προηγούμενης γενιάς κολυμβητών που ακόμα όμως διεκδικούν μετάλλια και τίτλους λόγω του τεράστιου ταλέντου τους.
Πέρα από τους μεγαλύτερους όμως παρατηρούνται δύο διακριτές ομάδες αθλητών που καλύπτουν το μεγάλο όγκο των συμμετοχών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Η πρώτη περιλαμβάνει τους γεννημένους από το 1993 έως το 1997, δηλαδή αθλητές μεταξύ 22-26 οι οποίοι έχουν ένα συνδυασμό αγωνιστικής ωριμότητας και εμπειρίας μαζί με καλή φυσική κατάσταση και διανύουν το απόγειο της καριέρας τους. Σε αυτούς θα λέγαμε ότι ανήκουν ο Ανδρέας Βαζαίος (1994), η Άννα Ντουντουνάκη (1995) και ο Απόστολος Χρήστου (1996). Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τη νέα γενιά κολυμβητών (γεννημένοι 1998-2002), αυτή που αρχίζει να αναδεικνύεται και να παίρνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται φτασμένοι ταλαντούχοι αθλητές όπως ο Κλίμεντ Κολέσνικοφ, οι πλέον ανερχόμενοι όπως ο δικός μας Απόστολος Παπαστάμος αλλά και οι λεγόμενοι «rookies», ή πρωτάρηδες, που αποκτούν τις πρώτες σημαντικές εμπειρίες.