Ήταν 17 Ιουλίου 2005, όταν για πρώτη φορά η 15χρονη Κατερίνα Στεφανίδη αντιμετώπιζε για πρώτη φορά τη 17χρονη τότε Τίνα Σούτεγ σε αγώνα επί κοντώ. Ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα κορασίδων στο Μαρακές και από τότε ακολούθησαν άλλες 38 αναμετρήσεις σε ότι διοργάνωση μπορεί να βάλει ο στιβικός νους. Σήμερα (21:00) θα αναμετρηθούν για 40ή φορά, η πρώτη που οι δυο τους είναι τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.
Στο Μαρακές, η Στεφανίδη συστήθηκε ως παιδί θαύμα του παγκόσμιου στίβου κερδίζοντας τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο σε ηλικία 15 ετών. Τότε πήδηξε 4.30μ, με την Σούτεγ να μένει 8η με 3.90μ.
Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ξανά στο NCAA. Στάνφορντ η Στεφανίδη, Αρκάνσας (το πανεπιστήμιο και της Σάντι Μόρις) η Σούτεγ. Στην πρώτη κόντρα κέρδισε η Στεφανίδη και μετά η Σλοβένα έκανε σερί 8-0. Για δύο χρόνια από το 2010 μέχρι το 2012 κέρδιζε την Στεφανίδη.
Από το ευρωπαϊκό των ομάδων στο Ταλίν το 2014, μέχρι και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το 2019, η Στεφανίδη είχε μονίμως από κάτω τη Σούτεγ 20 με 30 πόντους. Μετά την πανδημία, η Σλοβένα άρχισε να κάνει ατομικά ρεκόρ και η Στεφανίδη να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.
Από το 2021 η Σούτεγ έχει κερδίσει δύο μετάλλια σε κλειστό (αργυρό ευρωπαϊκό – 2021, χάλκινο παγκόσμιο – 2022), έκανε ατομικό ρεκόρ σε ηλικία 32 ετών πηδώντας 4.76μ στον ανοιχτό και πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες ήταν 4η στο Όρεγκον
Από την άλλη, η Στεφανίδη έχει να ανέβει σε βάθρο από το παγκόσμιο του 2019, όμως πέρσι στους Ολυμπιακούς πήδηξε 4.80μ και άγγιξε το μετάλλιο μένοντας τελικά 4η και στο φετινό παγκόσμιο ήταν 5η με 4.70μ.
Με το σκορ Στεφανίδη – Σούτεγ να είναι 26-13 υπέρ της Ελληνίδας, ο σημερινός τελικός στο Μόναχο είναι και για τις δύο πολύ σημαντικός. Για τη Σούτεγ θα είναι ο πρώτος τίτλος της καριέρας της. Για τη Στεφανίδη θα είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός στον ανοιχτό και θα την επαναφέρει στο μομέντουμ της νικήτριας ενόψει Βουδαπέστης (2023) και Ρώμης – Παρισιού (2024).
Όποια και αν επικρατήσει θα είναι η πρώτη άνω των 30 ετών πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ.