Αν η πρώτη μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου ήταν μια ατελείωτη Τεντογλιάδα (δικαιωματικά), η δεύτερη στερήθηκε έντονα του ελληνικού στοιχείου, οι αγώνες όμως ήταν καταπληκτικοί με τρομερές ανατροπές.
Στον πρώτο τελικό της ημέρας, η μπαρουτοκαπνισμένη Γιαροσλάβα Μάχουτσικ που ξύπνησε ένα πρωί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, κέρδισε ένα απίθανο χρυσό μετάλλιο. Στο 2ο αγώνα της για το 2022, με ελλιπή προετοιμασία πήδηξε 2.02μ (κορυφαία επίδοση χρονιάς) και για πρώτη φορά στην μικρή της καριέρα (είναι μόλις 20 ετών) ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Φοβερή ιστορία και η Ελεονώρα (ελληνιστί) Πάτερσον που εγκατέλειψε τον αθλητισμό γιατί… άδειασε. Επέστρεψε εν μέσω πανδημίας και στέφθηκε αργυρή πρωταθλήτρια κόσμου, πήδηξε 2.00μ για πρώτη φορά και με τη Νικόλα Μακντέρμοντ σχηματίζουν ένα πολύ δυνατό αυστραλιανό δίδυμο στο υψος.
Στο επί κοντώ των γυναικών, η Κατερίνα Στεφανίδη θα ήταν στο βάθρο. Ίσως και στο ψηλότερο σκαλί. Η ασταθής Σάντι Μόρις γύρισε στον Μπραντ Γουόκερ μετά τους προπονητικούς πειραματισμούς και επικράτησε επί της ομόσταυλης Κέιτι Ναζότ που όμως αγωνίστηκε με πρόβλημα στον τετρακέφαλο. Το 4.80μ της Μόρις «έγραφε» το όνομα της Στεφανίδη που αν ήταν παρούσα θα ήταν δικό της… Πολύ χαμηλό για παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 4.75μ των υπολοίπων μεταλλίων.
Η τελετή απονομής στα 800μ των ανδρών είχε προγραμματιστεί προ ημερών να γίνει από τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας, τον πολύ δραστήριο πρώην τριπλουνίστα Ραούλ Τσαπάδο. Δε γινόταν να χάσει σήμερα ο Μαριάνο Γκαρσία που βρέθηκε στο Βελιγράδι με την κορυφαία επίδοση. Ο Ισπανός έκανε τρομερή κούρσα τακτικής, αφήνοντας τον Μάρκο Άροπ να κουβαλήσει 600 μέτρα τους δρομείς και να βγει μπροστά έξυπνα παίρνοντας το χρυσό σε 1:46.20. Λίγο έλειψε να βρεθεί στο βάθρο και ο δεύτερος Ισπανός, Αλβάρο Ντε Αρίμπα όμως ο Αμερικανός Μπράις Χόπελ είχε πάρει το πλεονέκτημα.
Το 2019 στο παγκόσμιο ανοιχτού στη Ντόχα, ο αξιωματικός του βραζιλιάνικου στρατού, Ντάρλαν Ρομάνι είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ… 4ης θέσης. Με 22.53μ δεν κέρδισε μετάλλιο γιατί έπεσε πάνω σε Τζο Κοβαξ (22.91μ), Ράιαν Κράουζερ (22.90μ) και Τομ Γουόλς (22.90μ). Τέταρτος ήταν και το 2018 στο παγκόσμιο κλειστού του Μπέρμιγχαμ αλλά και πέρσι στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Στον αθλητισμό λένε ότι η 4η είναι η θέση του… τύπου με τα πολλά «άλφα». Τρία χρόνια από το 22.53μ της Ντόχα, ο Ρομάνι έριξε ακριβώς την ίδια βολή στο Βελιγράδι και έβαλε τέλος στο αήττητο σερί του Κράουζερ που μετρούσε 26 σερί νίκες από τις 8 Φεβρουαρίου 2020 ενώ άφησε πίσω του και τον Τομ Γουόλς.
Μπορεί ο Κέβιν Μαγέρ να έχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα σύνθετα, ο Ντέμιαν Γουόρνερ όμως έχει την αξιοπιστία. Κάτοχος σχεδόν όλων των τίτλων ο 32χρονος Καναδός, θέλει το χρυσό στο Όρεγκον και μετά μπορεί να αποσυρθεί. Σήμερα ολοκλήρωσε τον αγώνα με εθνικό ρεκόρ 6.489 (60μ – 6.68, μήκος – 8.05μ, σφαιροβολία – 14.89, ύψος – 1.99μ, 60μ εμπόδια – 7.61, επί κοντώ – 4.90μ και 1000μ – 2:39.56). Ωστόσο τα πράγματα στο εγγύς μέλλον θα είναι δύσκολα καθώς τόσο ο Σάιμον Έχαμερ όσο και ο Ας Μαλόνι (χάλκινος Ολυμπιονίκης) είναι σοβαρά… προβλήματα.
Σούπερ ταλέντο η Φέμκε Μπολ, αλλά η Σονάι Μίλερ Ουίμπο είναι τεράστια αθλήτρια. Μπήκε μπροστά αμέσως και έκοψε την κίνηση. Ίσως είχε δυνάμεις η Μπολ να την προσπεράσει, αλλά τη φοβήθηκε. Το 50.31 είναι περίπου όσο το ατομικό της Μπολ (50.30) και η Μίλερ Ουίμπο το έκανε στη μία και μοναδική κούρσα που αποφάσισε να τρέξει στον κλειστό φέτος. Το ότι η 33χρονη Στέφανι Μακφέρσον πήρε το χάλκινο καταρρίπτοντας εθνικό ρεκόρ Τζαμάικας που κρατούσε 29 χρόνια είναι είδηση…
Στα 400μ των ανδρών όλα ήταν συγκινητικά. Ο Τζαρίμ Ρίτσαρντς κέρδισε το χρυσό με ρεκόρ αγώνων (45.00) αλλά κατέρριψε και το εθνικό ρεκόρ Τρίνινταντ και Τομπάγκο του αδικοχαμένου φίλου του Ντίον Λάντορ (45.03). Του αφιέρωσε το χρυσό που είναι και η πρώτη του επιτυχία από το 2017 όταν κέρδισε στα 200μ του ανοιχτού το χάλκινο.
Η Γκούνταφ Τσεγκάι ήταν το άχαστο… άλογο. Μπήκε μπροστά στο 1500αρι και στις 7,5 στροφές έβλεπαν μόνιμα την πλάτη της όλες οι άλλες δρομείς. Έκανε και ρεκόρ αγώνων (3:57.19) τρέχοντας ουσιαστικά μόνη της. Η Αιθιοπία πήρε όλο το βάθρο με την Εμπαγιέ (4:02.29) και την Μεσέσα (4:03.39).
Παγκόσμιο τίτλο στα 60μ εμπόδια των γυναικών πρόσθεσε στο βιογραφικό του ως προπονητής ο Τέντι Ταμγκό. Η 19χρονη Σιρένα Σαμπα Μαγιελά έκανε 7.78 (εθνικό ρεκόρ) και ακόμα κλαίει από τη χαρά της. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση, ο 8ος διάδρομος ήταν… κακότυχος. Η Ντιτάτζι Καμπούτζι έπεσε και δεν κατέφερε να δώσει στην Ελβετία άλλο ένα μετάλλιο.
Στο τελευταίο αγώνισμα της ημέρας, χάρηκε όλη η γη πλην ΗΠΑ. Ο Μαρσέλ Τζέικομπς νίκησε τον αμφιλεγόμενο αλλά και υπερόπτη Κρίστιαν Κόλμαν στον τελικό των 60μ. Έτρεξαν σχεδόν τον ίδιο χρόνο. Ο Ιταλός 6.407 και ο Αμερικανός 6.410. Ο Κόλμαν εκκίνησε με αντίδραση 0.126 και ο Τζέικομπς με 0.136. Αυτό σημαίνει ότι στην καλή του μέρα ο Ιταλός θα τον προλάβει και στα 100μ; Θα δείξει στο Όρεγκον. Το ενδιαφέρον στο κατακόρυφο…