Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης, πέρασε στην ιστορία πλέον με την 9η και τελευταία μέρα των αγώνων να μας επιφυλάσσει τρομερές στιγμές.
Μαραθώνιος ανδρών
– ο Βίκτορ Κίπλανγκατ κέρδισε για την Ουγκάντα το πρώτο χρυσό μετά από 10 χρόνια, όταν ο Στίβεν Κίπροτιτς ειχε τερματίσει πρώτος το 2013 στη Μόσχα.
– ο Μαρού Τεφερί κέρδισε το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του Ισραήλ, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση.
5.000μ ανδρών
– δεύτερο χρυσό για τον Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν μπήκε στο πολύ ελίτ κλαμπ αυτών που έχουν τουλάχιστον δύο νίκες. O Μο Φάρα (Βρετανία) με τρεις (2011, 2013, 2015), ο Κενυάτης Ίσμαελ Κιρούι (1993, 1995) και ο Αιθίοπας Μουκτάρ Εντρίς (2017, 2019) είναι τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ.
– πρώτο μετάλλιο που κερδίζει στο αγώνισμα η Ισπανία χάρη στον Μοχάμεντ Κατίρ.
800μ γυναικών
– η ίδια τριάδα που ανέβηκε στο βάθρο το 2022, ανέβηκε και χθες μόνο που ήταν διαφορετική η κάταξη, με την Κίλι Χόμντγκινσον να είναι η μόνη που διατήρησε τη θέση της. Η τρίτη το 2022 Μέρι Μοράα (Κένυα) ήταν η νικήτρια και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αθίνγκ Μο τερμάτισε τρίτη.
– το 1:56.03 που ήταν ο χρόνος του χρυσού για τη Μοράα, είναι μόλις η 10η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε παγκόσμια πρωταθλήματ.
3000μ στιπλ γυναικών
– το 8:54.29 της Γουινφρεντ Μουτίλε Γιάβι (Μπαχρέιν) είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.
– μετά από δύο τέταρτες θέσεις, η Γιάβια κατάφερε να κερδίει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του αγωνίσματος, για το Μπαχρέιν.
– η Γιάβι έγινε και η πρώτη εκπρόσωπος της Ασίας που κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στο άθλημα.
Ακοντισμός ανδρών
– πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ινδία με τον Νεράζ Τσόπρα που έγινε και ο πρώτος ακοντιτής που έχει κερδίσει Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο πρωτάθλημα, ασιατικό πρωτάθλημα και ασιατικούς αγώνες.
– πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του Πακιστάν από τον Αρσάντ Ναντίμ.
– ο Γιάκομπ Βάλντεϊχ (Τσεχία) με την τρίτη θέση κέρδισε το τρίτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μόνο ο Γιαν Ζελέζνι με πέντε και ο Αντρέας Θόρκιλντσεν με τέσσερα, έχουν περισσότερα από τον Βάντλεϊχ.
– πρώτο χρυσό για την Ουκρανία από το 1999 που τα είχε καταφέρει και η Ίνγκα Μπαμπάκοβα.
– αυτό είναι το τρίτο μετάλλιο για τη Γιαροσλάβα Μάχουτσικ με την Μπαμπάκοβα να έχει πέντα (1 – 2 – 2).
– η Αυστραλία κέρδισε για πρώτη φορά δύο μετάλλια (αργυρό η Πάτερσον και χάλκινο η Ολαϊσλέϊκερς) κάτι που το έχουν καταφέρει επίσης η Ρωσία,η Κούβα, η Σουηδία και η ΕΣΣΔ.
4Χ400μ ανδρών
– δεύτερο μετάλλιο για τους Γάλλους έχοντας κερδίσει το πρώτο τους το 2003 που τότε ήταν χρυσό.
– το 2:57.31 που κέρδισαν οι Αμερικανοί είναι μόλις η 9η καλύτερη όλων των εποχών.
– για τις ΗΠΑ αυτό ήταν το 12ο χρυσό σε ένα από τα αγωνίσματα όπου οι Αμερικανοί είναι ανίκητοι.
4Χ400μ γυναικών
– το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της κέρδισε η Ολλανδία και ήταν χρυσό.