Η τρίτη μέρα των αγώνων του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου της Βουδαπέστης έχει τέσσερις τελικούς και το δίπολο Τζαμάικα – ΗΠΑ να ξεχωρίζει.
του – Θανάση Νικολάου
[email protected]
20:40 – τριπλούν ανδρών – ΤΕΛΙΚΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το αγώνισμα μέχρι και σήμερα, είναι πεσμένο πολύ τα τελευταία χρόνια. Τόσο που άλτες με 15μετρα άλματα να βρίσκουν θέση στην κορυφαία διοργάνωση του στίβου. Τόσο πηδούσε η Πηγή Δεβετζή στο αγώνισμα των γυναικών…
Anyway, ο 18χρονος Τζέιντον Χίμπερτ από την Τζαμάικα και οι Κουβανοί που έχουν μοιραστεί σε διάφορές χώρες έρχονται για να αλλάξουν τα δεδομένα.
HONEST PREVIEW
Οι Ευρωπαϊοι άλτες του τριπλούν είναι τόσο καλοί που στον τελικό υπάρχει ένας Πορτογάλος – Πορτογάλος και ένας Νιγηριανός που αγωνίζεται για την Ιταλία. Οι υπόλοιποι οριακά κερδίζουν τη Γιουλιμάρ Ρόχας σε unisex αγώνα.
Στον σημερινό τελικό, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Χίμπερτ που ήρθε στη Βουδαπέστη με 17.87μ και ετοιμάζεται για το 18αρι άλμα. Το έχει, θα το κάνει. Από όλους τους υπόλοιπους κρατάμε τον Κουβανό Λάζαρο Μαρτίνεζ που έχει 17.51μ αλλά βαρύ κορμί και την Χουζ Φαμπρίς Ζανγκό (Μπουργκίνα Φάσο) που ήρθε με 17.81μ (και έχει 18.07μ).
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το άλμα πάνω από τα 18 μέτρα του 18χρονου Χίμπερτ θα πληρώσει.
Η ΛΙΣΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ»
21:30 – δισκοβολία ανδρών – τελικός
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
Τελικός με έξι ρίπτες να έχουν ατομικό πάνω από 70μ από τους οποίους οι πέντε έχουν ρίξει και φέτος 70αρες βολές και ο ένας έχει μπαμπά που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο δύο φορά αυτόν τον αιώνα.
HONEST PREVIEW
Κανονικά ο τελικός είναι ανοιχτός για την κατάκτηση του χρυσού, για τουλάχιστον τρεις ρίπτες (Τσεχ, Σταλ, Αλέκνα). Ωστόσο ο Κρίστιαν Τσεχ εκτός από το καλύτερο ρεκόρ (71.86μ) έχει και τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Ο Σλοβένος γίγαντας είναι ο κάτοχος του τίτλου και θέλει να κάνει το back to back. Οι πιθανότητες είναι το μέρος του καθώς έχει πάρει τον αέρα του Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία) που παραδόξως φέτος έριξε πολύ καλά (71.45μ) λίγο πριν από το παγκόσμιο. Ο τρίτος που είναι μέσα στο κόλπο είναι ο Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία). Φετινό έχει 71.00μ και ο μπαμπάς του έχει κατακτήσει το χρυσό δύο φορές (2003, 2005) και πλην του Τσεχ που έριξε πέρσι 71.13μ στο Γιουτζίν, ο Βιργίλιους Αλέκνα (Λιθουανία) είναι ο μόνος που έχει περάσει τα 70 μέτρα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (70.17μ).
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Όποιος ρίξει 70μ κέρδισε. Ο Τσεχ το έχει κάνει μια φορά και θα το επαναλάβει.
Η ΛΙΣΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ»
21:05 – 110μ εμπόδια ανδρών (ημιτελικός) – 22:40 τελικός
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
Ο Γκραντ Χόλογουεϊ (ΗΠΑ) πάει για το 3/3 και τον πρώτο του τελικό κάτω από 13 δευτερόλεπτα. Βέβαια πρέπει πρώτα να φτάσει στον τελικό καθώς σήμερα διεξάγονται μαζί ημιτελικός – τελικός. Θα ήμασταν σίγουροι αν δεν υπήρχαν τα …εμπόδια.
HONEST PREVIEW
Την εκκίνηση που έχει ο Χόλογουέϊ και το πέρασμα στα εμπόδια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το ματσάρει κανείς. Μόνο στην ταχύτητα μετά τα 60μ (top end speed που λέει και ο Μάικλ Τζόνσον) μπορεί να χτυπηθεί. Δύσκολα σήμερα… Ο Ρασίντ Μπρόντμπελ που είχε τα πόδια να τον πάρει (ο Τζαμαϊκανός έχει φετινό 12.94, αλλά δεν υπολόγισε καλά τα εμπόδια και είχε πτώση στον προκριματικό. Απειλή για τον Χόλογουέει είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης Χανσλ Πάρτσμεντ και υπάρχει και ο απίθανος Ιάπωνας Σανσούκε Ιζουμίγια που έχει 13.04.
Στα ημιτελικά θα τρέξει και ο Μίλαν Τραΐκοβιτς. Τον είδαμε καλά στον προκριματικό, αν κάνει την ίδια κούρσα θα μπει τελικό.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Τα εμπόδια είναι το πιο απρόβλεπτοι αγώνισμα. Λίγο να βρεις στο πέρασμα σε κάποιο από τα 10 εμπόδια μπορεί να σου κοστίσει ακόμα και μετάλλιο, μπορεί να σε βγάλει και εντελώς εκτός. Σε ιδανικές συνθήκες ο Χόλογουέϊ δε χάνει.
Οι ΛΙΣΤΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ
21:35 – 100μ γυναικών (ημιτελικά) – 22:50 (τελικός)
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
Μόνο τρεις από τις 18 φορές δεν έχει κερδίσει το χρυσό Τζαμαϊκανή ή Αμερικανίδα. Η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις έχει περισσότερα χρυσά μόνη της (4). Η τελευταία φορά που δε νίκησε Τζαμαϊκή ή Αμερικανίδα ήταν το 2001 με τη Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ να αφήνει δεύτερη την Κατερίνα Θάνου και τρίτη την Σάντρα Στούρουπ από τις Μπαχάμες. Οι δυο στις τρεις ενεπλάκησαν σε υποθέσεις που αφορούσαν το ντόπινγκ.
HONEST PREVIEW
H φορμαρισμένη Φρέιζερ Πράις δεν χάνει με τίποτα. Τρομερή εκκίνηση, φοβερή top end speed, αυτοπεποίθηση όσο λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη και κάτοχος του ρεκόρ αγώνων με 10.67 πέρσι στο Γιουτζίν. Υπάρχει μόνο ένα ερωτηματικό σχετικά με τη φόρμα της και αν είναι έτοιμη να αντέξει στην πίεση που θα της ασκηθεί.
Η Σέρικα Τζάξον (Τζαμάικα) με φετινό 10.65(!) και η Σακάρι Ρίτσαρντσον (ΗΠΑ) με 10.71 είναι αυτές που την απειλούν όμως έχουν τα ελλατώματα τους, κυρίως στην top end speed. To πολύ μεγάλο αουτσάιντερ είναια η Μαρί Τζόσι Τα Λου που έχει 10.75.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Τα σίγουρα λεφτά είναι η Φρέιζερ Πράις. Αν ψάχνει κάποιος την έκπληξη, Ντίνα Άσερ Σμιθ (Βρετανία).
ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ