Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Αθλητικός νόμος: Ενστάσεις για τα προνόμια των αθλητών

Published

on

Το άρθρο 39 που αφορά στα προνόμια των αθλητών και των αθλητριών που φέρουν διακρίσεις είναι αυτό που έχει προκαλέσεις τις περισσότερες ενστάσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της διαβούλευσης με το ζήτημου του της εισαγωγης άνευ εξετάσεων στα πανεπιστήμια να είναι αυτό που «καίει» του περισσότερους.

Σχόλια για το άρθρο 39 – παροχές στους διακρινόμενους αθλητές

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 13:37 |  Αναστάσιος Ν. Παπαναστασίου

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους διακριθέντες αθλητές, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και η ταφόπλακα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

    Κατά αρχήν βάση της Διεθνής Ολυμπιακής Χάρτας (ΔΟΕ) ολυμπιονίκες θεωρούνται όσοι αθλητές αθλήτριες έχουν καταλάβει έως και την 8η ολυμπιακή θέση σε καλοκαιρινή η χειμερινή Ολυμπιάδα και εμείς αυτό το καταργούμαι.
    Το μόνο προνόμιο που έχει μείνει είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ για διακριθέντες αθλητές 1η έως 6η θέση σε Ολυμπιάδα και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και 1η έως 3η θέση σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
    Εδώ έχουμε το φαινόμενο το κράτος να το καταργεί την εισαγωγή στα πανεπιστήμια για ερασιτέχνες αθλητές οι οποίοι όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα την σχολική περίοδο προπονούνται σε καθημερινή βάση με τα σωματεία τους αλλά και τις Εθνικές ομάδες πρωί απόγευμα, και μάλιστα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των προπονήσεων προπονούνται και ώρες πραγματικά εξουθενωτικές 05:30 το πρωί έως 07:30 και μετά σχολείο, τα παιδιά αυτά πρέπει να παρακολουθήσουν το σχολείο να προπονηθούν και το απόγευμα αλλά και να διαβάσουν.
    Δηλαδή απασχολούνται με την προπόνηση 4 με 5 ώρες καθημερινά, εάν προσθέσουμε και τον χρόνο μετάβασης τους στους αθλητικούς χώρους (τους πολλούς που έχουμε), σύνολο 6 ώρες. Εάν προσθέσουμε και το 5ωρο με 6ωρο στο σχολείο πάμε στις 11 ώρες, να προσθέσουμε και ώρες διαβάσματος 3 με 4 ώρες πάμε στις 15 ώρες την ημέρα.
    Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ εσείς οι σύμβουλοι του Υπουργού που καταθέσατε αυτό το νομοσχέδιο εάν αυτό είναι δίκαιο και λειτουργικό για αυτά τα παιδιά ? μπορούν αυτά τα παιδιά με αυτές τις συνθήκες να ανταγωνιστούν τα άλλα παιδιά στις Πανελλήνιες εξετάσεις ? έχετε προνοήσει ειδική παιδεία για αυτούς τους αθλητές ? υπάρχουν μήπως ειδικά σχολεία για αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν και να αθληθούν αλλά και να μπορέσουν να διαβάσουν. Μιλάμε για αθλητές αθλήτριες που με τις θυσίες τους σε όλα τα επίπεδα διακρίνονται και φέρνουν μετάλλια για τους εαυτούς τους αλλά και για την Πατρίδα τους. Μάλλον δεν θα έχετε καμία σχέση με αθλητισμό αλλά και με ειδική παιδεία. Τέλος εάν κάνετε μία έρευνα θα δείτε ότι κατά συντριπτικό ποσοστό όσοι αθλητές αθλήτριες έχουν εισαχθεί στα πανεπιστήμια έχουν πάρει και τα πτυχία τους.

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 13:15 |  ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θεωρώ ότι με τις παρούσες διατάξεις αφαιρείται το κίνητρο στους μαθητές να προχωρήσουν παραπάνω από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Για όσους γνωρίζουν τις θυσίες που απαιτεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην χώρα μας και λαμβανομένου υπόψη ότι στα σχολεία δεν υπάρχει καμία υποδομή και βοήθεια προς τους μαθητές/αθλητές, θεωρώ ότι έως και την 8η θέση σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Αγώνες θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα κίνητρα από αυτά που προβλέπει το άρθρο αυτό. Οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου πρέπει να βελτιωθούν και όχι να αποδομηθούν.

     

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 13:36 |  spes

    Απαράδεκτο να μην αναφέρονται μεταβατικές διατάξεις για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Θα πρέπει να προστεθούν.

    Συμπαίκτες των μαθητών (για τα ομαδικά αθλήματα) που μαζί έχουν κατακτήσει τη διάκριση, όντας μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το προνόμιο που τους έδινε ο ισχύον νόμος και έχουν ήδη εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο.
    Πως είναι δυνατόν να υπάρξει διάφορά στην αντιμετώπιση συναθλητών που μαζί στους ίδιους αγώνες κατέκτησαν τη διάκριση;

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 12:51 |  Αθανάσιος ΠανούσοςΗ 1-6 θεση στο παγκοσμιο πρωταθλημα ειναι ιδια με την ολυμπιακη διακριση και ετσι θα πρεπει να αντιμετωπιστει.

    Οσον αφορα τις αδειες διευκολυνσης στους αθλητες με εξαιρετικες διακρισεις που ειναι δημοσιοι υπαλληλοι σε υπηρεσιες που ουδεμια σχεση εχουν με το αθλημα του και ειναι και ταυτοχρονα πτυχιουχοι ΣΕΦΑΑ η ΤΕΦΑΑ θα πρεπει να υπαρξει προβλεψη α)να μπορουν να μετατεθουν και να τοποθετηθουν σε σχολεια ,εφ οσον το επιθυμουν, η σε αλλες θεσεις που να προσφερουν πραγματικα πανω στο αντικειμενο τους που ειναι η εκπαιδευση-φυσικη αγωγη.
    β)εφ οσον ειναι προπονητες και δημοσιοι υπαλληλοι οι αδειες διευκολυνσης να μην αφορουν μονο τους αγωνες.Να αφορουν και τις προπονησεις για να μπορουν να πανε στους αγωνες προετοιμασμενοι σωστα.
    Ειμαι βεβαιος οτι μπορουν να καλυφθουν πολα κενα ειδικα στα σχολεια απο διακριθεντες αθλητες-πτυχιουχους ΤΕΦΑΑ που ειναι ηδη Δημοδιοι υπαλληλοι σε αλλες υπηρεσιες.

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 12:13 |  ΜΑΡΙΑ
    Διαβάζοντας το σχέδιο του νόμου έχω τις παρακάτω απορίες/ερωτήσεις.

    Σύμφωνα με το σχέδιο οι παροχές στους αθλητές με διακρίσεις μεταβάλλονται.
    Δεν είδα πουθενά τις απαραίτητες μεταβατικές διατάξεις για τα παιδιά που συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο (ειδικά στην 3η Λυκείου), και έχουν πετύχει τις διακρίσεις και βάσει του προηγούμενου νόμου μπορούσαν να φοιτήσουν μετά το τέλος του σχολείου στη σχολή του Πανεπιστημίου που επιθυμούν.
    Τι θα γίνει με αυτούς τους αθλητές-μαθητές που έχουν προγραμματίσει το μέλλον τους και ξαφνικά μένουν ξεκρέμαστοι;
    Τι θα γίνει με αυτούς τους αθλητές-μαθητές που έχοντας ήδη τα τελευταία χρόνια πετύχει τις αναφερόμενες διακρίσεις (και ίσως όχι μόνο μία φορά) και μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα και επίσης το χρόνο λόγω αθλητισμού δεν κάνουν τα «απαραίτητα» φροντιστήρια και συνεχίζουν τις προπονήσεις τους ανελλιπώς , για να εκπροσωπήσουν εκ νέου τη χώρα μας στους επόμενους αγώνες;
    Που δεν έχουν παρατήσει το σχολείο τους, όντας καλοί μαθητές, αλλά απλά λόγω των προνομίων προσπαθούν και συνεχίζουν να αθλούνται;
    Θα πρέπει να φύγουν απαραίτητα στο εξωτερικό με τις υποτροφίες που τους δίνουν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού; Δεν θα χάσει το κράτος από την μη συμμετοχή τους πλέον στις Εθνικές ομάδες;
    Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι η μείωση των προνομίων για τις επιτυχίες των Εθνικών Ομάδων, μειώνει και όλα τα κίνητρα των αθλητών μας για προσπάθεια διάκρισης. Όλοι θα σταματάνε σε Πανελλήνιο επίπεδο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε συνέντευξή του μετά την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου στο Ρίο, είχε αναφέρει ότι συνέχισε την προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο με στόχο να πάρει το «άνευ» για το Πανεπιστήμιο. Γι αυτό δούλεψε τόσο πολύ και στη συνέχεια έχοντας πετύχει τον πρωταρχικό στόχο προχώρησε στα επόμενα.

  • 1 Νοεμβρίου 2016, 10:40 |  ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
     Στο άρθρο 12,στις αθλητικές άδειες διευκολύνσεις,θα πρέπει να προσθέσετε και τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.
  • 1 Νοεμβρίου 2016, 10:00 |  ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
     Στο άρθρο 12 που αφορά τις αθλητικές άδειες θα πρέπει να προστεθεί και η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων που γίνεται κάθε 4 χρόνια.
  • 31 Οκτωβρίου 2016, 23:47 |  ΚΥΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
     OI αθλητές μαθητες που συμετεχουν στα παγκοσμια σχολικα πρωταθληματα εχουν κερδισει πανελληνιο πρωταθλημα και ως εκ τουτου εχουν παρει το 10% που τους δινετε σε περίπτωση διακρισης στο παγκοσμιο σχολικο, οποτε αφερεστε το παγκοσμιο σχολικο απο τη λιστα ή δωστε τα μορια που αρμοζει σε ενα παγκοσμιο.Δεν υπαρχει το βαλκανικο πρωταθλημα ενω υπαρχει και σωστα, το μεσογειακο.Πιο ειναι το ποσοστο των αθλητων που θα μπαινουν στις σχολες σε σχεση με τους καθε φορα εισακτεους και πια η βαθμολογια που πρεπει να συγκεντρωσουν, υπηρχε το 90% του τελευταιου εισακτεου στον προηγουμενο νομο.Ελπιζω πως ο νομος θα βελτιωθει και δωσει πραγματικα ,ουσιαστικα,εγκαιρα και χωρις αιφνιδιασμους κινητρα στα παιδια που με δυσκολιες οικονομικες,υλικοτεχνικες μεσα σε συχνα ακαταλληλα σταδια με θυσιες προσωπικες αλλα και της οικογένειάς τους καταφέρνουν να φερουν διακρισεις.
  • 31 Οκτωβρίου 2016, 18:52 |  Φιλιππος Ιακωβιδης

    Κυριε Υπουργε,

    Εκτιμω οδιατερα τον τροπο με τον οποιο με ιδιατερο ζηλο εχετε θεσει ως στοχο την καταπολεμηση της ανομιας και της διαφθορας γενικοτερα στον επαγγελματικο αλλα και τον ερασιτεχνικο αθλητισμο. Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να αναφερω πως αποτελει τιμη μου που ειμαι μελος της «κοινοτητας» των εξαρετικα διακεκριμενων αθλητων της Ελλαδας οντας πρωταθλητης Ευρωπης νεων 2015. Στην προσπαθεια σας, λοιπον, για διαλευκανση του τοπιου του αθλητισμου ειμαι πεπεισμενος πως πραξατε εναντιον μας…Εναντιον ολων των εξαιρετικα διακεκριμενων αθλητων, οι οποιοι με κοπους χρονων ειχαν φερει εις περας μια διακριση που εκτος απο υπερβολικη περηφανια προσεδιδε, μεχρι προτινος, την δυνατοτητα ελευθερης εισαγωγης σε ολα τα τμηματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το προνομιο αυτο εκτος του οτι προςεφερε τη δυνατοτητα στους αθλητες που ειχαν διακριθει στο παρελθον να συνεχισουν να πραγματοποιουν τα ονειρα τους στον αντιστοιχο κλαδο, με την θεση στο Πανεπιστημιο παρεχοταν η δυνατοτητα χαραξης επαγγελματικης σταδιοδρομιας αντιστοιχης της αθλητικης. Εν τουτοις σας παροτρυνω απο πλευρας ολων των διαριθεντων αθλητων λαμβανοντας υποψιν τους παραπανω λογους να μας παραθεσετε το σκεπτικο σας σχετικα με την συγκεκριμενη αποφαση. Επιπλεον με τη σειρα μου σας παραθετω μια σημαντικη ερωτηση: Οι αθλητες που εχουν κατακτησει την διακριση με την ισχυ του προηγουμενου νομοσχεδιου και φοιτουν στην τριτη ταξη του λυκειου θα εισαχθουν με βαση τον προηγουμενο νομο ή θα βρεθουν προ δυσαρεστης εκπληξεως και θα υποστουν ισοπεδωση των ονειρων τους στην μεση της πιο κρισιμης χρονιας της ζωης τους? Αυτο θα ηταν θεμιτο να συμβει σε περιπτωση ψηφισης του νομοσχεδιου απο την προηγουμενη χρονια για φετος. Κλεινοντας, θεωρω πως μια απαντηση απο πλευρας κυβερνησης σχετικα με το θεμα θα δρουσε με εξαιρετικη βοηθεια για τα παιδια που φοιτουν φετος στην 3η ταξη του Λυκειου και τους αφορα το συγκεκριμενο κομματι του νομου.
    Με ιδιατερη εκτιμηση,
    Φιλιππος Ιακωβιδης 17 χρονων

  • 31 Οκτωβρίου 2016, 17:28 |  Δημότσιος Στυλιανός

    1. Η 6η θέση σε Ολυμπιακούς αγώνες έχει ακριβώς την ίδια αγωνιστική αξία με την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πωταθλημα της κατηγορίας Ανδρών – γυναικών και μόνο ως ίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    2. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεγαλύτερη αγωνιστική διάκριση η 1η – 3η θέση στο εθνικό πρωτάθλημα από την 4η – 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
    Πρόκειται για δυο παραλήψεις που θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν και οι οποίες δεν χωρούν ουδεμία αμφισβήτηση από όλους εμάς τους εργάτες του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr