Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αυστραλός υπερασπιστής των Κινέζων στην υπόθεση ντόπινγκ

Published

on

Οι Αυστραλοί είναι αυτοί που δείχνουν τους Κινέζους με το δάχτυλο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον πλανήτη, θεωρώντας δεδομένο ότι έχουν συστηματικό ντόπινγκ. Ωστόσο, ο πρώτος υπερασπιστής των Κινέζων στην υπόθεση των 23 κολυμβητών που βρέθηκαν θετικοί αλλά απαλλάχθηκαν από WADA και World Aquatics, είναι Αυστραλός…

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ο Αυστραλός προπονητής, Ντένις Κότερελ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για συστημικό ντόπινγκ μετά το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει το άθλημα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Μεγάλα ονόματα έχουν περάσει από την καθοδήγηση του Κότερελ, ο οποίος προπονούσε τον σπουδαίο, Γκραντ Χάκετ (Αυστραλία) με τα πολλά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, όπως επίσης και τον περίφημο Σουν Γιανγκ (Κίνα), που ακόμα είναι τιμωρημένος για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι από το 2009 συνεργάζεται με την κινεζική ομοσπονδία κολύμβησης και ενώ δεν έχει την εξουσιοδότηση να μιλήσει εκ μέρους της, αναφέρει ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα και θέλει να αγωνιστεί για την ακεραιότητά του. Ο 74χρονος στέκεται στο πλευρό των κολυμβητών του και είναι ανένδοτος ότι τυχόν θετικά αποτελέσματα δεν ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος ντόπινγκ.
«Ούτε για ένα λεπτό δεν πιστεύω τις κατηγορίες, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ», υποστήριξε ο Κότερελ στην συνέντευξή του. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι υποστηρίζω απόλυτα τους κολυμβητές μου και αμφισβητώ οποιαδήποτε πρόταση. Βλέπω τι περνούν. Βλέπω τα μέτρα. Μπορώ να σας πω τις ιστορίες. Ξέρω τα γεγονότα και νιώθω άνετα. Η πρόταση είναι τόσο μακριά από οτιδήποτε έχω δει εδώ. Αυτή η υποψία δυστυχώς γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στη δεκαετία του 1990 και οι Κινέζοι είναι τόσο ανένδοτοι στο να έχουν καθαρό άθλημα».
Όπως υποστηρίζει η υπηρεσία αντί-ντόπινγκ της Κίνας, οι κολυμβητές κατανάλωσαν εν άγνοιά τους μολυσμένα τρόφιμα και βρέθηκε η τριμεταζιτίνη στον οργανισμό τους, αλλά κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Όταν η Σέινα Τζακ (Αυστραλία) ήταν θετική σε τεστ αντί-ντόπινγκ το 2019 της απαγορεύτηκε κατευθείαν να αγωνίζεται, αν και η νομική της ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι η λιγανδρόλη που εντοπίστηκε στον οργανισμό της ήταν αποτέλεσμα μόλυνσης. Παρ’ όλα αυτά έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια και έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αντίθετα, οι Κινέζοι κολυμβητές συνέχισαν να προπονούνται και συμμετείχαν κανονικά στην Ιαπωνία, όπου κατέκτησαν τρία χρυσά μετάλλια.
Ο Κότορελ τοποθετήθηκε επί του θέματος και ανέφερε ότι από τα 14 τους χρόνια οι Κινέζοι κολυμβητές και κολυμβήτριες δεν μπορούν να τρέφονται σε δημόσια μαγαζιά, λόγω του κινδύνου να μολυνθούν με μια ουσία που περιλαμβάνεται στον απαγορευμένο κατάλογο του WADA. Οι συνθήκες στη κουζίνα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους όταν έγιναν τα τεστ αντί-ντόπινγκ, ήταν κακές σύμφωνα με τον προπονητή.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/