Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει παγκόσμια σχολή στο επί κοντώ και οι Έλληνες προπονητές (συν τον Μιτς Κρίερ) είναι αυτοί στους οποίους οφείλεται η πολύ μεγάλη άνοδος του αγωνίσματος. Ο Ανδρέας Τσώνης είναι ένας από αυτούς που έχουν συμβάλλει και ήδη κατέγραψε επιτυχία με τη Νικολέτα Κυριακοπούλου από τον πρώτο κιόλας χρόνο της συνεργασίας τους.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα ευγενικός, ο Ανδρέας Τσώνης αφήνει το έργο του να μιλάει για τον ίδιο. Εκτός από την Κυριακοπούλου, προπονεί από φέτος και τον Εμμανουήλ Καραλή και ετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στη Γλασκόβη. Εκεί όπου οι απαιτήσεις και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Ο έμπειρος κόουτς γνωρίζει πολύ καλά τους αθλητές του και δεν κρύβει τη (συγκρατημένη) αισιοδοξία του.
Κύριε Τσώνη, προπονείτε φέτος και τη Νικόλ Κυριακοπούλου και τον Εμμανουήλ Καραλή. Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές σας;
Ο Καραλής μπορεί να έχει επανέλθει αλλά σίγουρα δεν είναι έτοιμος, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον όγκο προπόνησης που χρειάζεται. Ήταν ένα χρόνο εκτός και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ένα πράγμα που αλλάξαμε φέτος ήταν να μειώσουμε τη φόρα από τους 20 διασκελισμούς που πήδαγε πέρυσι στους 18, για να μην ζοριστεί πάρα πολύ. Ήδη από τώρα, με τα δεδομένα που έχω, δηλαδή τη φόρα, τα άλματα και την προπόνηση που κάνει, πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ καλά το καλοκαίρι, θα πηδήξει πολύ ψηλά. Οι δυνατότητές του είναι τεράστιες, δεν υπάρχει ταβάνι για τον Εμμανουήλ.
Με τη Νικόλ Κυριακοπούλου προσπαθούμε να δουλέψουμε δύο σημεία στην τεχνική της, δείχνει ότι βελτιώνεται και ήδη στον κλειστό στίβο είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να πηδήξει ακόμα πιο ψηλά όμως. Πιστεύω ότι στη Γλασκόβη με τη Νικόλ, την Κατερίνα Στεφανίδη, τον Κώστα Φιλιππίδη και τον Εμμανουήλ Καραλή θα έχουμε μία πολύ καλή εμφάνιση στο άλμα επί κοντώ.
Πραγματικά είναι μεγάλη υπόθεση να έχουμε δίδυμα και στους άνδρες και στις γυναίκες που διεκδικούν διάκριση, και να ακολουθούν μάλιστα και νέες αθλήτριες όπως η Ελένη-Κλαούντια Πόλακ.
Πώς είναι στην προπόνηση η συνεργασία των δύο;
Δεν έχουν μαζί προπόνηση τις περισσότερες μέρες, ειδικά όταν δουλεύουν την τεχνική γιατί θεωρώ ως προπονητής ότι είναι καλύτερο να βλέπεις τον κάθε ένα μόνο του. Το καλό είναι ότι έχουν μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους και τις μέρες που προπονούνται μαζί. Άλλωστε, πάντα χρειάζεται και λίγη παρέα.
Μπορείτε να προβλέψετε αν θα έχουμε μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στη Γλασκόβη;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει στα μετάλλια. Αλλά πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το μετάλλιο γιατί είναι πολύ μεγάλες οι αθλήτριες που συμμετέχουν και για να το κατακτήσεις είναι απαραίτητο να είσαι την ημέρα του αγώνα στην καλύτερη σου κατάσταση. Ελπίζω να είμαστε καλά όπως και όλη η ελληνική αποστολή, ώστε να έχουμε τις επιτυχίες που είχαμε πέρυσι.