Απογοητευμένος από την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης αποτραβήχτηκε από την ιστιοπλοΐα για να τον επαναφέρει με μεγάλο αγώνα ο Νικόλας Κακλαμανάκης. Oι δυο τους πέτυχαν ένα μικρό θαύμα κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα; Να τους δημιουργούν πρόβλημα ενόψει παγκόσμιου πρωταθλήματος.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Σε αντίθεση με άλλους «συναδέλφους» του Ολυμπιονίκες που μέσω μιας απόσπασης στο ανύπαρκο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (έχουμε υποσχεθεί πλήρες ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα και σύντομα θα το έχετε) δεν εμφανίζονται πότε στις υπηρεσίες τους και αλωνίζουν Ελλάδα και εξωτερικό δίχως περιορισμούς, ο Κακλαμανάκης υπηρετεί κανονικά στην Πολεμική Αεροπορία και χρειάζεται άδεια για να μπορέσει να ταξιδέψει με τον Κοκκαλάνη στην Ιαπωνία προκειμένουν να ετοιμαστούν στο στίβο του αγώνα και να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο για την Ελλάδα.
Στην προσπάθεια του αυτή, ο Κακλαμανάκης και ο Κοκκαλάνης έχουν απέναντι τους κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και όχι το σύνολο, αφού η Ειρήνη Αϊδηνλή δημοσίως τόνισε ότι διαχωρίζει τη θέση της από την εναντίωση του συμβουλίου. Το θέμα που δημιουργήθηκε από μερίδα του συμβουλίου του ΣΕΟ θα επιλυθεί καθώς θα διεξαχθεί (κάποια στιγμή) γενική συνέλευση.
Από την άλλη υπάρχει η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία που είναι από τις αθλητικές ομοσπονδίες με τη λιγότερη (έως καθόλου) συνδρομή στην προσπάθεια των αθλητών της η οποία αναλώνεται μόνο σε πολιτικά παιχνίδια. Πατώντας πάνω στο θέμα του Κακλαμανάκη ζήτησε από τον υφυπουργό αθλητισμού να δοθεί πτυχίο προπονητή σε όλους όσοι είναι Ολυμπιονίκες ή παγκόσμιοι πρωταθλητές. Ακόμα και σε αυτούς που πήραν τίτλους σε μη Ολυμπιακές κατηγορίες όπου συνήθως στα παγκόσμια πρωταθλήματα συμμετέχουν 8-10 πληρώματα. «Βρήκαμε νεκροθάφτη να θάψουμε 5-6» σκέφτηκαν στην ΕΙΟ που προφανέστατα θέλουν να κινηθούν πολιτικά για την ομοσπονδία τους στη λογική του «τακτοποιούμε κόσμο».
Υπάρχει βέβαια και η πολιτεία που δείχνει ενδιαφέρον αλλά μέχρι εκεί. Ο ίδιος ο ΓΓΑ, Τζούλιος Συναδινός έδειξε καλή πρόθεση και επικοινώνησε την εκπομπή που φιλοξένησε πρόσφατα τον Κακλαμανάκη ζητώντας να μιλήσει μαζί του για να βρουν λύση. Επικοινωνία δεν υπήρξε, λύση δε δόθηκε και ο Κοκκαλάνης είναι ακόμα μετέωρος γιατί κάποιοι στον ΣΕΟ κάνουν πολιτική, στην ΕΙΟ κάνουν πολιτική και οι πολιτικοί είναι… πολιτικοί.
ΥΓ1. Κείμενα από το Sportsfeed τα οποία αποτελούν προΐόν ρεπορτάζ ή ενυπόγραφη άποψη δεν καταβαίνουν. Αυτό να το έχουν υπόψη τους αυτοί που ζητούν μεσολάβηση από ανθρώπους τους οποίους εκτιμούμε ιδιαίτερα, προκειμένου να μας πείσουν να κατέβει κάποιο κείμενο.
ΥΓ2. Ο Ολυμπιονίκης είναι Ολυμπιονίκης για μία ζωή. Μέχρι τη στιγμή όμως που θα αποφασίσει να γίνει (ή να προσπαθήσει να γίνει) πολιτικός. Για το συγκεκριμένο θέμα μπορώ να γράψω αβίαστα χιλιάδες λέξεις για γίγαντες που έγιναν νάνοι.
ΥΓ3. Οι έχοντες σχέση με την ΕΟΕ (δεν αναφερομαι στον πρόεδρο) καλά θα κάνουν να είναι πιο προσεχτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Αφού με κάποιο τρόπο έχουν βρεθεί σε κάποια επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οφείλουν να εκπροσωπούν τα Ολυμπιακά ιδεώδη και όχι να ξεκατινιάζονται δημοσίως κάνοντας επιθέσεις σε Ολυμπιονίκες.