Ο απολογισμός της ελληνικής παρουσίας στο εθνικό πρωτάθλημα του Βελγίου ήταν απόλυτα θετικός. Δύο κολυμβητές μας έπιασαν όρια για Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιο πρωτάθλημα και άλλοι τρεις είναι… στο όριο για να πιάσουν τα όρια πρόκρισης.
του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]
Άλλες δύο συμμετοχές στις μεγάλες διοργανώσεις της επόμενης διετίας εξασφάλισε η ελληνική κολύμβηση μέσω του εθνικού πρωταθλήματος του Βελγίου, που έγινε στην Αμβέρσα. Δεν θα σταθούμε στα μετάλλια που κατέκτησαν οι Έλληνες κολυμβητές, αφού ελάχιστη σημασία έχουν. Κανείς δεν θα θυμάται για παράδειγμα ότι ο Οδυσσέας Μελαδίνης στην κούρσα που του έδωσε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν πήρε το χρυσό αλλά το χάλκινο μετάλλιο. Ίσως να είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα του χάλκινα μετάλλια. Σημασία έχει σε αυτή την κούρσα των 50μ. ελεύθερο με 22.25 έπιασε το όριο των 22.27 δευτερολέπτων και θα είναι του χρόνου το καλοκαίρι στο Ρίο. Τη συμμετοχή του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ιουλίου στο Καζάν εξασφάλισε στα 50μ. πρόσθιο ο Γιάννης Καρπουζλής κάνοντας χρόνο 27.36 με το όριο να είναι 27.58. Εκτός των δύο κολυμβητών που έπιασαν όριο, είχαμε άλλους τρεις που βρέθηκε πολύ κοντά.
Η Κριστέλ Βουρνά, που επαναπατρίστηκε πρόσφατα αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις ΗΠΑ και προερχόμενη από απραξία αρκετών εβδομάδων εκεί, αποδεικνύει ότι μπορεί να προλάβει ακόμα και το Καζάν, αν και πρωταρχικός της στόχος λόγω των συνθηκών και τις πίεσης του χρόνου ήταν το Ρίο. Το 59.38 που έκανε στην Αμβέρσα στα 100μ. πεταλούδα με το όριο να είναι στο 59.18 επιβεβαιώνει ότι η κολυμβήτρια του Εθνικού μπορεί είτε στο Νανσί το επόμενο Σαββατοκύριακο είτε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, να πιάσει όριο και για το Καζάν. Η Βουρνά κολύμπησε κοντά στο όριο (26.54) και στο 50άρι πεταλούδα, όπου έκανε 27.36. Ο Μιχάλης Κοντιζάς αν δεν έπεφτε πάνω στη διαδρομή το πιθανότερο είναι ότι θα έπιανε το όριο των 25.52 δευτερολέπτων στα 50μ. ύπτιο, όπου τελικά έκανε 25.81, ενώ κοντά στο όριο των 25.23 στα 50μ. ελεύθερο κολύμπησε η Σοφία Κλικοπούλου με χρόνο 25.97.