Connect with us

ΔΟΕ

Εκλογές ΔΟΕ – Σάμαραντς: Ο γιος φασίστα, Δούρειος Ίππος της Κίνας για τις ΗΠΑ

Published

on

Τέσσερις μέρες έχουν απομείνει για την εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που θα γίνει την Πέμπτη 20 Μαρτίου στην Πύλo της Μεσσηνίας και οι αποκαλύψεις για τους υποψήφιους προέδρους διαδέχονται η μία την άλλη.

Για άλλη μια φορά ο Χουανίτο Σάμαραντς βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς με ολοσέλιδο άρθρο τους οι Sunday Times κάνουν λόγο για Δούρειο Ίππο των Κινέζων που θέλουν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας ως όχημα τη ΔΟΕ. Στην επιφάνεια ήρθαν μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και φωτογραφίες του πρώην προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαραντς του πρεσβύτερου από την εποχή που δεν έκρυβε τα φασιστικά του… αισθήματα ως μέλος του δικτακτορικού καθεστώτως του Φράνκο στην Ισπανία. Επισήμως μάλιστα ήταν πρέσβης του καθεστώτος Φράνκο σε Ρωσία, Κίνα και Μογγολία.
Ο υιός Σάμαραντς έγινε «αθάνατος» τον Ιούλιο του 2001, σε μια τελευταία πράξη του πατέρα του πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΔΟΕ κόντρα στο καταστατικό, την ηθική αλλά και τις έντονες παραινέσεις άλλων μελών της ΔΟΕ να αποφευχθεί ο νεποτισμός (από πατέρα σε υιό). Ο Σάμαραντς δεν άκουσε κανέναν («αν θα φύγω εγώ δε θα τον κάνετε ποτέ μέλος της ΔΟΕ και θέλω να γίνει» είχε πει για τον γιο του) και επέβαλε στην επιτροπή τον Σάμαραντς τζούνιορ ως υποψήφιο «αθάνατο» για να γίνει ο πρώτος και μοναδικός μέχρι και σήμερα, στην ιστορία της ΔΟΕ που δεν ψηφίστηκε ομόφωνα (πάνω από το 1/3 των μελών είχαν αντιταχθεί και ψηφίσει αρνητικά) για να γίνει μέλος!

Η διαφθορά Σάμαραντς και ο δάκτυλος της Κίνας

Στην ίδια σύνοδο (2001) ψηφίστηκε και η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στην Κίνα (Πεκίνο) για πρώτη φορά στην ιστορία και ήταν αυτή η κίνηση που θεμελίωσε μία πολύ στενή σχέση της οικογένειας Σάμαραντς με την Κίνα, ο οποίος βέβαια την έχτιζε χρόνια όντας πρέσβης του δικτατορικού καθεστώτος Φράνκο στην Κίνα.
Ο Σάμαραντς ο πρεσβύτερος ήταν αυτός που επανέφερε στη ΔΟΕ την Κίνα το 1979 και σε διάστημα 30 ετών είχε επισκεφτεί 29 φορές τη χώρα και τη σκυτάλη της πολύ στενής σχέσης με την Κίνα πήρε το 2010 όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Σάμαραντς τζούνιορ.
Ωστόσο το μεγάλο χτύπημα στην «κληρονομιά» των Σάμαραντς ήρθε το 1998 όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο δωροδοκίας για την ανάθεση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την έρευνα που έγινε τότε προέκυψαν… διαμάντια. Περίπου 240.000 λίρες Αγγλίας (τότε) κόστιζε ετησίως στη ΔΟΕ η διαμονή του Σάμαραντς στη βασιλική σουίτα του Λωζάνη Παλάς, που ακόμα και σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του προέδρου της ΔΟΕ.

Κινέζοι «αθάνατοι» μέλη στο ίδρυμα Σάμαραντς

Στο δημοσίευμα των Sunday Times, τονίζεται ο ισχυρός δεσμός που υπάρχει μέχρι σήμερα ανάμεσα στον Σάμαραντς και την πολιτική ηγεσία της Κίνας. Οι Κινέζοι μάλιστα το 2013 δημιούργησαν μουσείο στη μνήμη του Σάμαραντς. Επίσης στο ίδρυμα Σάμαραντς, τα ιδρυτικά μέλη είναι η ΔΟΕ, η Ολυμπιακή επιτροπή της Κίνας, η ισπανική κυβέρνηση και η μητροπολιτκή περιφέρεια του Πεκίνου. Εκτός από τον Σάμαραντς, στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και της κινεζικής Ολυμπιακής επιτροπή Ζάικινγκ Γου, όπως επίσης και το επίσης μέλος της ΔΟΕ και αντιπρόεδρος της κινεζικής Ολυμπιακής επιτροπής, Λίνγκγουεϊ Λι.
Επίσης, ο γιος του Χουανίτο Σάμαρντς, Χουάν εργάζεται στον κινεζικό κολοσσό Alibaba που το 2017 έγινε μέγας χορηγός της ΔΟΕ, αλλά και του OBS που δημιούργησε ο Σάμαραντς ο πρεσβύτερος για να τον «τρέξει» ο γιος του και για το λόγο αυτό έχει έδρα τη Μαδρίτη…
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο ίδρυμα Σάμαραντς είναι και ο Κινέζος Ολυμπιονίκης των παγοδρομιών, Γιανγκ Γιανγκ που είναι αντιπρόεδρος του WADA και αυτός που δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική για το χειρισμό του στην υπόθεση των 23 Κινέζων αθλητών και αθλητριών που βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και δεν τιμωρήθηκαν, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο…

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαραντς ο πρεσβύτερος, όταν βρέθηκε στην 38η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Φράνκο, στις 18 Ιουλίου 1978.

Το σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr