Τέσσερις αθλητές από την Τζαμάικα και μία αθλήτρια από τη Νιγηρία είναι η επένδυση των 2.500.000 δολαρίων της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, ωστόσο η World Athletics είναι αυτή που αποφασίζει για την ολοκλήρωση των εξαγορών και αυτή τη στιγμή τα πράγματα για τους «μισθοφόρους» και την Τουρκία δε δείχνουν καλά.
Πάγια πολιτική της World Athletics είναι να απορρίπτει την εξαγορά αθλητών και αθλητριών από χώρες που διαθέτουν οικονομική ευρωστία. Η WA έχει θεσμοθετήσει αυστηρούς κανόνες και έχει ξακαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή αθλητικής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με την πολιτική της WA, αποδεκτή θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο η «μεταγραφή» της Φέιβορ Οφίλι. Η ομοσπονδία της Νιγηρίας έχει αποδειχθεί αφερέγγυα ως προς το… ευ ζειν της αθλητικής καριέρας των αθλητών και αθλητριών της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι, η ομοσπονδία της Νιγηρίας δε δήλωσε έγκυρα τη συμμετοχή της Οφίλι στα 100μ με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στον τελικό (είχε 10.93). Τρία χρόνια νωρίτερα στο Τόκιο, δεν ταξίδεψε καν για τους Ολυμπιακούς γιατί οι Νιγηριανοί ξέχασαν τον κανόνα των τριών υποχρεωτικών αιφνίδιων ελέγχων στους αθλητές τους. Όλα αυτά δικαιολογούν το αίτημα της Οφίλι για αλλαγή αθλητικής υπηκοότητας και όπως δείχνουν τα πράγματα, η δική της περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει το πράσινο φως από την WA.
Δε συμβαίνει το ίδιο για τους τέσσερις Τζαμαϊκανούς. Ο Ρόζε Στόνα (χρυσός Ολυμπιονίκης δισκοβολίας), ο Γουέιν Πίνοκ (αργυρός Ολυμπιονίκης μήκους), ο Ραζίντρα Κάμπελ (χάλκινος Ολυμπιονίκης σφαιροβολίας) και ο 20χρονος Τζέιντον Χίμπερτ, 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τριπλούν και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Κ20, δεν είναι ίδιες περιπτώσεις με την Οφίλι. Είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργούν μισθοφορικά, το παραδέχθηκε δημόσια και ο Τζαμαϊκανός μάνατζερ τους και δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρουν το ΟΚ από τη WA για να αγωνιστούν ως Τούρκοι το 2028 στο Παρίσι. Μάλιστα μπορεί να χάσουν και όλα τα ενδιάμεσα παγκόσμια πρωταθλήματα (Τόκιο 2025, Τόρουν 2026 – κλειστός, Πεκινο 2027 και παγκόσμιο κλειστού 2028) χωρίς λόγο.
Από την ημέρα που θα κατατεθεί το αίτημα αλλαγής αθλητικής υπηκοότητας από τους αθλητές, θα πρέπει να συμπληρωθούν τρία γεμάτα χρόνια χωρίς συμμετοχή με τη χώρα τους, προτού αγωνιστούν με τη… νέα τους πατρίδα. Προκειμένου να προλάβουν τη διαδικασία πρόκρισης για το Λος Άντζελες, οι τέσσερις Τζαμαϊκανοί έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους και μετράνε αντίστροφα. Ωστόσο την απόφαση η WA δε θα την πάρει άμεσα και το πιο πιθανό σενάριο είναι μόνο ένας να πάρει το ΟΚ και στο πιο αισιόδοξο, να υπάρξει και ένας δεύτερος.