Connect with us

STORY

Άλλος για το Ευρωμπάσκετ;

Published

on

Οι στιγμές που βιώνουν οι Ουκρανοί είναι δύσκολες. Δεν ξέρουν αν αύριο το κράτος τους θα υπάρχει καν. Πολλά και διάφορα τους απασχολούν. Το μπάσκετ είναι το τελευταίο σε σειρά προτεραιότητας. Απολύτως φυσιολογικό. Μόνο που του χρόνου πρέπει να διοργανώσουν το Ευρωμπάσκετ. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected]
follow me @dchryss

Ένα πρόβλημα που καλείται σιγά σιγά να αντιμετωπίσει η FIBA Europe. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν ήταν ούτως ή άλλως ευχαριστημένη από την πρόοδο των ετοιμασιών που έκαναν οι Ουκρανοί. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είχε βγάλει «κίτρινη κάρτα» τον περασμένο Δεκέμβριο στους διοργανωτές, έχοντας διαπιστώσει σημαντικές καθυστερήσεις στις εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης των γηπέδων και κωλυσιεργία σε άλλα οργανωτικά ζητήματα. Είχε μάλιστα προγραμματίσει επί τόπου επίσκεψη της τεχνικής επιτροπής της, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τα δραματικά γεγονότα την πρόλαβαν.
Μέχρι στιγμής θέμα αφαίρεσης της διοργάνωσης από την Ουκρανία δεν έχει τεθεί επισήμως. Η σκέψη, ωστόσο, τριγυρίζει στα μυαλά των επικεφαλής της FIBA Europe. Και θεωρείται βέβαιο ότι στην τελευταία πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου, στις 22-23 του τρέχοντος μηνός Μαρτίου, το θέμα θα πέσει στο τραπέζι. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν, βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις που θα έχουν δρομολογηθεί ως τότε στην Ουκρανία. Όμως το ενδεχόμενο το Ευρωμπάσκετ του 2015 να αλλάξει αμφιτρύωνα είναι πλέον ορατό.

Υποψήφια η Ελλάδα
Ποιος θα αναλάβει να διοργανώσει μια τόσο σημαντική διοργάνωση έχοντας μπροστά του μόλις ένα χρόνο για να προετοιμαστεί; Μια χώρα που έχει έτοιμα γήπεδα. Απαραίτητη προϋπόθεση τούτη. Και υπ’ αυτή την έννοια η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις υποψήφιες να αντικαταστήσουν την Ουκρανία. Κρούση δεν έχει γίνει ακόμα σε καμία, όπως υποστηρίζουν στελέχη της FIBA Europe, όμως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα είχε αντίρρηση να πάρει η χώρα μας μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση.
Τα γήπεδα υπάρχουν. Τα δύο μεγάλα του λεκανοπεδίου, ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, προσφέρονται για τους αγώνες της τελικής φάσης. Κι από εκεί και πέρα τα παιχνίδια της πρώτης φάσης μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν το κλειστό της Πυλαίας και το Αλεξάνδρειο, στο Ηράκλειο, που θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ νέων ανδρών φέτος και το Μουντομπάσκετ εφήβων του χρόνου, στη Λάρισα και στην Πάτρα. Όλα τους γήπεδα με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 5000 θέσεων, που θέτει η FIBA Europe ως προδιαγραφή.
Λεφτά υπάρχουν; Αυτό είναι ένα θέμα, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε. Κι αν για τα 800 χιλιάρικα της wild card έγινε τόσος ντόρος, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πάρουμε το Ευρωμπάσκετ. Με μια διαφορά. Τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να αποβούν κερδοφόρες και να αποφέρουν ευρύτερα οικονομικά οφέλη.

Τα κερδοφόρα ευρωμπάσκετ
Πριν από περίπου δύο μήνες οι διοργανωτές του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της διοργάνωσης που φιλοξένησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από χορηγίες και εισιτήρια ανήλθαν στα 13,9 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 500.000 ευρώ έμειναν ως καθαρό κέρδος στα ταμεία της οργανωτικής επιτροπής. Επιπλέον υπολογίστηκε ότι τα συνολικά έσοδα που αποκόμισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των ξενοδοχείων και των λοιπών επιχειρήσεων των τοπικών κοινωνιών) ανήλθαν στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Από το ΦΠΑ αυτών των εσόδων το σλοβενικό κράτος έβαλε στα ταμεία του 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με τους υπόλοιπους φόρους το ποσό ανήλθε στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ. Χώρια τα έμμεσα οφέλη από την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Ανάλογα κέρδη είχαν και οι Λιθουανοί το 2011.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν η Ελλάδα το αποφασίσει και την εμπιστευτούν ξανά (πράγμα πιθανό, αφού η εμπειρία δεν της λείπει), μπορεί να βγάλει και λεφτά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχει έτοιμα γήπεδα και δεν χρειάζεται να δαπανήσει σημαντικά ποσά σε υποδομές. Αρκεί φυσικά να γίνει σωστή και επαγγελματική δουλειά στον καταρτισμό του χορηγικού προγράμματος. Διότι οι Σλοβένοι είχαν υπογράψει 12 συμβάσεις χορηγίας με ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας. Και να πουλήσει τα εισιτήρια. Διότι οι Σλοβένοι πούλησαν 26% περισσότερα εισιτήρια από αυτά που είχαν υπολογίσει!
Αν πάντως η Ουκρανία χάσει τη διοργάνωση, η Ελλάδα δεν θα είναι η μοναδική υποψήφια. Ήδη ακούστηκε πως ενδιαφέρεται και η Πολωνία (διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ 2009), ενώ λέγεται ότι οι επικεφαλής της FIBA Europe βλέπουν με καλό μάτι και την περίπτωση συνδιοργάνωσης από δύο χώρες σε πρότυπα που έχουν εφαρμοστεί στο ποδόσφαιρο! Μένει να δούμε αν υπάρχουν χώρες που θα τολμήσουν να συνεργαστούν και να το προτείνουν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr