Για έκτη φορά στην πολύχρονη καριέρα της, η Σάρα Σέστρεμ αναδείχθηκε κορυφαία κολυμβήτρια της χρονιάς, έχοντας ολοκληρώσει το 2024 μία ονειρική σεζόν που ούτε η ίδια το περίμενε.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, European Aquatics, ανακοίνωσε ότι κολυμβήτρια της χρονιάς είναι η Σέστρεμ και η Σουηδέζα απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η ηλικία είναι μονάχα ένας αριθμός, ειδικά στα σπριντ. Από το 2008 στο Πεκίνο που ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Τόκιο το 2021, μετρούσε ένα χρυσό μετάλλιο και ήταν στα 100μ πεταλούδα στο Ρίο το 2016. Στο Παρίσι, αν και έφτασε τα 31 της χρόνια και ήταν η πέμπτη της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς, κατέκτησε δύο χρυσά με φοβερές εμφανίσεις.
Το πρώτο χρυσό ήρθε στα 100μ ελεύθερο, αγώνισμα που αποφάσισε τελευταία στιγμή να τα κολυμπήσει. Αγωνιζόμενη στην διαδρομή Νο7, όλοι είχαν στραμμένη αλλού την προσοχή τους, αλλά τελικά ήταν αυτή που ακούμπησε πρώτη τον τοίχο του τερματισμού με 52.16, αφήνοντας δεύτερη την Αμερικανίδα, Τόρι Χασκ, με 52.29. Στα 50μ ελεύθερο τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν. Θριάμβευσε με το 23.71 δείχνοντας σε όλους την κλάση της.
Φυσικά, δεν ήταν τα μόνο κατορθώματά της στην χρονιά. Τον Φεβρουάριο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια, το ένα στο 50άρι ελεύθερο και το δεύτερο στο 50άρι πεταλούδα. Επομένως, είναι απόλυτα κατανοητό γιατί το κοινό επέλεξε να την ψηφίσει στην ψηφοφορία της European Aquatics. Συγκέντρωσε το 71.70% των ψήφων, ενώ δεύτερη ήταν η Ιζαμπέλ Γκόσε (Γερμανία) με 8.80%, τρίτη η Αναστασία Γκορμπένκο (Ισραήλ) με 8.51%, τέταρτη η Αναστασία Κιρπιτσνίκοβα (Γαλλία) με 7.49% και πέμπτη η Τες Σχάουτεν (Ολλανδία) με 3.5%.