Ο Μίλτος Τεντόγλου, άλλοι επτά παγκόσμιοι πρωταθλητές και δύο δευτεραθλητές κόσμου είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου της χρονιάς και αυτό σημαίνει ότι το κοινό θα δυσκολευτεί να επιλέξει ποιος αξίζει περισσότερο αυτόν τον τίτλο.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου οι φίλαθλοι του στίβου μπορούν να ψηφήσουν μέσα από τους λογαριασμούς της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, European Athletics, στο Facebook, το X (πρώην Twitter) και το Instagram, τον αθλητή που πιστεύουν ότι είχε την καλύτερη παρουσία την φετινή σεζόν. Να θυμήσουμε ότι πέρσι το βραβείου μοιράστηκαν οι Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) και Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία).
Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα)
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατέκτησε το μοναδικό μετάλλιο που απουσίαζε από την συλλογή του. Ο Τεντόγλου ήταν ο μεγάλος νικητής του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, κέρδισε το τρίτο του διαδοχικό του χρυσό σε ευρωπαϊκά κλειστού, χάρισε την πρωτιά στην Ελλάδα με την επικράτησή του στο ευρωπαϊκό ομάδων και βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.
Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία)
Μπορεί ο βίκινγκ της Νορβηγίας να μην έκλεισε την σεζόν όπως επιθυμούσε, καθώς ηττήθηκε στον τελικό του ντάιαμοντ λιγκ, αλλά απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος για ακόμα μία χρονιά. Κέρδισε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στα 400μ, ενώ ισοφάρισε και το ρεκόρ Ευρώπης. Φυσικά στην παγκόσμια κατάταξη έχει την 1η θέση.
Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία)
Για ακόμα μια φορά ο Μόντο Ντουπλάντις σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Σημείωσε δύο παγκόσμια ρεκόρ, ένα στον κλειστό με 6.22μ και ένα στον ανοιχτό με 6.23μ, κέρδισε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και το τρίτο του διαμάντι στο ντάιαμοντ λιγκ. Μετά τον τελικό στο Γιουτζίν έχει περάσει συνολικά 74 φορές στην καριέρα του τα 6 μέτρα.
Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία)
Ο δίμετρος Σουηδός εκθρόνισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2022. Ο Σταλ είχε δύο νίκες στο βιογραφικό από παγκόσμια πρωταθλήματα και πρόσθεσε και ένα τρίτο στην Βουδαπέστη και με το 71.46μ έχει τη Νο2 επίδοση στον κόσμο.
Τζος Κερ (Βρετανία)
Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν το χρυσό του Τζος Κερ. Ο Σκωτσέζος είπε όχι στον Γιάκομπ Ινγκμπρίγκτσεν και δεν του επέτρεψε να κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. Πέρσι στην θέση του τα είχε καταφέρει ο συμπατριώτης του, Τζέικ Γουάιτμαν.
Γιάκομπ Ινγκμπρίγκτσεν (Νορβηγία)
Ένα παγκόσμιο ρεκόρ, 5 ρεκόρ Ευρώπης, δύο μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δύο στο ευρωπαϊκό κλειστού και δύο διαμάντια είναι ο απολογισμός του Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν στην φετινή σεζόν. Συγκεκριμένα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο 5άρι και το αργυρό στα 1.500μ στην Βουδαπέστη, δύο χρυσά στα 1.500μ και 3.000μ στην Κωνσταντινούπολη και το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε στα 2.000μ.
Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία)
Όπως ο Τεντόγλου έτσι και ο Ταμπέρι είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ύψος σε κάθε μεγάλη διοργάνωση εκτός από το παγκόσμιο ανοιχτού. Φέτος ήταν η σειρά του να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και τα κατάφερε ξεπερνώντας το 2.36μ, το οποίο αποτελεί την κορυφαία επίδοση της χρονιάς και είναι ένα ύψος που πέρασε και ο Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ). Ο Ταμπέρι ήταν νικητής και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων.
Άλβαρο Μαρτίν (Ισπανία)
Τέσσερα χρυσά μετάλλια κέρδισε η Ισπανία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και τα δύο ήταν του Άλβαρο Μαρτίν. O 29χρονος έκανε το νταμπλ στα 20χλμ και 35χλμ σημειώνοντας ατομικά ρεκόρ. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων του βάδην ήταν επίσης νικητής στα 35χλμ.
Μάθιου Χάντσον Σμιθ (Βρετανία)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Βρετανός είναι στο βάθρο του παγκοσμίου. Πέρσι κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και φέτος ανέβηκε ένα σκαλί ψηλότερα, αφού τερμάτισε στην δεύτερη θέση σημειώνοντας ρεκόρ Ευρώπης με 44.31.
Βόιτσεχ Νοβίτσκι (Πολωνία)
Αυτή τη φορά δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο της σφυροβολίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Έμεινε δεύτερος και παραμένει σταθερή αξία για το αγώνισμα.