Με 19μελή αποστολή και υψηλές προσδοκίες ταξίδεψε η Εθνική ομάδα στίβου στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο 37ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.
Στην ιστορία των ευρωπαϊκών κλειστού στίβου, η Ελλάδα μετρά 7 χρυσά μετάλλα, 15 αργυρά και 12 χάλκινα. Στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις η ελληνική αποστολή επιστρέφει πάντα με χρυσό μετάλλιο, ποτέ όμως δεν έχει καταφέρει στην ίδια διοργάνωση να κακτακτήσει δύο χρυσά.
Στην Κωνσταντινούπολη, οι πιθανότητες να γίναι για πρώτη φορά… νταμπλ, είναι αρκετές.
Άχαστος ο Τεντόγλου
Aρχικά υπάρχει ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, που δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού ή κλειστού στίβου. Έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο (2019, 2021) και στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε ως παγκόσμιος πρωταθλητής (2022). Έχει την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.41μ ενώ κόντρα στον μοναδικό που τον απειλεί (Τομπίας Μόντλερ) το συνολικό σκορ στις μονομαχίες τους είναι 26-6 (η μία ήττα από τις 6 είναι η ακύρωση λόγω παπουτσιού), με τον Τεντόγλου να μετρά σερί κόντρα στον Σουηδό 13-0. Ακόμα και οι στοιχηματικές εταιρείες δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους αν κάποιος αποφασίσει να ποντάρει στον κορυφαίο άλτη μήκους στον κόσμο.
Η μεγάλη ευκαιρία του Καραλή
Σε τρομερή κατάσταση είναι ο Εμμανουήλ Καραλής και είναι ξεκάθαρα μεταξύ των υποψηφίων για το βάθρο, γιατί όχι και για το χρυσό μετάλλιο. Μόντο Ντουπλάντις δεν υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη (αποφάσισε να μην κατέβει) και καλύτερη επίδοση από το 5.86μ του Καραλή έχουν ο Μένο Βλουν (Ολλανδία) με 5.91μ (το έκανε στο Κλερμόν Φεράν) και ο Σόντρε Γκούτορμσεν (Νορβηγία) με 5.90μ στις ΗΠΑ (σε υψόμετρο). Ο Καραλής έχει δείξει στο παρελθόν πως ο κλειστός στίβο του ταιριάζει και έχει φτάσει πολύ κοντά στην πηγή (βάθρο). Το 2019 στο Μπέρμιγχαμ ήταν 5ος στο παγκόσμιο και το 2019 στη Γλασκόβη, 4ος στο ευρωπαϊκό. Στους μεγάλους αγώνες αποδίδει σούπερ (4ος στους Ολυμπιακούς) και φέτος δείχνει έτοιμος για την υπέρβαση έχοντας στο πλευρό του, τον πατέρα του Χάρη. Το χρυσό θα κριθεί σίγουρα πάνω από το 5.80μ. Αν περάσει αυτό το ύψος με την πρώτη, έχει σίγουρη θέση στο βάθρο. Το 5.85μ θα του δώσει το χρυσό αν το περάσει με την πρώτη. Το έχει…
Εγγύηση η Στεφανίδη
Η Κατερίνα Στεφανίδη συμπληρώνει την τριάδα των εκπροσώπων της Εθνικής για τους οποίους υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Μαζί με την Τίνα Σούτεγ (Σλοβενία) είναι οι πιο έμπειρες από τις συμμετέχουσες και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η Στεφανίδη γνωρίζει πολύ καλά πως να διαχειριστεί τον αγώνα και με τον προπονητή της (Μιτς Κρίερ) έχει ήδη σχεδιάσει όλο τον τελικό. Γνωρίζει καλά πως γιανα βρεθεί στο βάθρο πρέπει να πάει πάνω από 4.65μ για να πάρει το χρυσό θα πρέπει να περάσει σίγουρα το 4.75μ. Η κάτοχος του τίτλου Αντζέλικα Μόζερ (Ελβετία) δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ανοιχτό Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) είναι ιδιαίτερα ασταθής. H 24χρονη Τσέχα Αμαλί Σβαμπίκοβα που έκανε ατομικό ρεκόρ με 4.72μ έχει το ταλέντο και τα προσόντα. Μπορεί να μπει σφήνα στο βάθρο, όπως και η Ρομπέρτα Μπρούνι (Ιταλία) που διαρκώς βελτιώνεται και μπορεί να κάνει την υπέρβαση (έχει 4.62μ).
Δύο επιπλέον τελικοί
Εκτός όμως από την τριάδα που διεκδικεί τα μετάλλια, υπάρχουν και αυτοί που διεκδικούν την παρουσία τους στον τελικό και από κει και πέρα ένα καλό πλασάρισμα.
Καλές πιθανότητες έχει ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν των ανδρών. Με 16.52μ έχει πάει στην Κωνσταντινούπολη έχοντας την 6η καλύτερη φετινή επίδοση μεταξύ των 17 που θα συμμετάσχουν στον προκριματικό του τριπλούν για να διεκδικήσουν μια από τις οκτώ θέσεις του τελικού. Απουσία της τελευταίας στίγμής είναι ο Ιταλός Εμάνουελ Ιχεμέτζε (φετινό 16.99μ) που αποφάσισε τελευταία στιγμή να αποσύρει τη συμμετοχή του.
Η πολύπειρη (και τρίτη το 2019) Νικολέτα Κυριακοπούλου έχει πάει στην Κωνσταντινούπολη με την 15η επίδοση (4.40μ) όμως γνωρίζει καλύτερα από όλες (πλην Στεφανίδη, Σούτεγ) πως να διαχειριστεί τον προκριματικό. Λίγο πριν κλείσει τα 37 της χρόνια (21 Μαρτίου 1986) μπορεί να κλείσει θέση στην 8αδα του τελικού. Δε θα είναι έκπληξη αν τα καταφέρει.