Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό στίβου Κ18: Απίθανοι Ιταλοί με 3 χρυσά (3η μέρα απόγευμα – αποτελέσματα)

Published

on

Συναρπαστικοί ήταν οι τελικοί της τρίτης μέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ18 στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, με την Ιταλία να προηγείται στον πίνακα των μεταλλίων με πέντε χρυσά μετάλλια. Η Ελλάδα είχε παρουσία με έξι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Σφυροβολία παίδων

Ο Σωτήρης Γεντέκος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του στον τελικό. Στην τέταρτη προσπάθειά του έριξε στα 71.98μ, ενώ το ρεκόρ του ήταν 71.55μ. Η επίδοση αυτή τελικά του χάρισε την πέμπτη θέση στην Ευρώπη, με το νικητή να ξεπερνάει τα 73 μέτρα. Ο Τόμας Γουίλιαμς (Ιρλανδία) κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 73.95μ. Δεύτερος ήταν ο Ντίμο Αντρέεβ (Βουλγαρία) με 72.49μ και τρίτος ο Μάγκνο Γιοπίς (Ισπανία) με 72.48μ. Η παρουσία του Γεντέκου στην Μπάνσκα Μπίστριτσα είναι πολύ πετυχημένη με αυτή την πέμπτη θέση, αλλά και τα δύο ρεκόρ που έκανε.

Σωτήρης Γεντέκος: «Ήταν καλός αγώνας και τον ευχαριστήθηκα που είναι το πιο σημαντικό για μένα. Μπορούσα να δώσω περισσότερα κατά την διάρκεια του τελικού και να μου βγει μία καλύτερη βολή. Όμως εντάξει, έκανα ατομικό ρεκόρ και ας μην περάσαμε τα 72 μέτρα. Από εδώ και πέρα θέλω να παρακολουθήσω τις προσπάθειες των συναθλητών μου και να τους εμψυχώσω. Ο σημερινός αγώνας με πείσμωσε πάρα πολύ να τα δώσω όλα φέτος, ώστε του χρόνου να πάρω μετάλλιο σε μία τέτοια διοργάνωση. Στο υπόλοιπο της σεζόν θα αφιερωθώ στις προπονήσεις με πολλή πειθαρχία».

2.000μ στιπλ κορασίδων

Το ατομικό ρεκόρ της Ιωάννα Σταματοπούλου ήταν 6:47.18 και το πανελλήνιο 6:45.89 και άνηκε στην Βασιλική Καλλιμογιάννη από το 2021. Σήμερα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας τερμάτισε στον τελικό των 2.000μ στιπλ με χρόνο 6:44.57. Πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Ελληνίδα που ολοκλήρωσε στην ένατη θέση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Άστριντ Μπέρντσεν (Νορβηγία), η οποία πέρασε μπροστά στα τελευταία 200 μέτρα περίπου και τερμάτισε σε 6:32.11, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

Ιωάννα Σταματοπούλου: «Νομίζω αυτή την φορά απόλαυσα τον αγώνα μου περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί δεν είχα άγχος. Στόχος ήταν να μπω στον τελικό, οπότε τώρα ήμουν απελευθερωμένη και πιστεύω ότι ήταν αυτό που βοήθησε να βγει η επίδοση. Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη επιτυχία και το ήθελα πάρα πολύ. Θεωρώ ότι όλοι οι κόποι ανταμείφθηκαν. Τώρα συνεχίζουμε για ακόμα πιο γρήγορες κούρσες και καλύτερα ρεκόρ. Ελπίζω το μέλλον να είναι ακόμα καλύτερο. Είμαι παραπάνω από ικανοποιημένη, χαρούμενη και περήφανη για όλα όσα έχω καταφέρει μέχρι τώρα. Θα γυρίσω στην Ελλάδα πάρα πολύ γεμάτη, καθώς ήταν μια μεγάλη εμπειρία και ευκαιρία το να αγωνίζομαι σε έναν αγώνα με τόσα μεγάλα ονόματα. Από την κούρσα θα θυμάμαι τα πάντα και μου έχει αφήσει μια πολύ γλυκιά ανάμνηση».

800μ κορασίδων

Δύο Ελληνίδες έτρεξαν στα ημιτελικά των 800μ. Η Ιουλιάννα Ρούσσου κατέλαβε την 11η θέση με 2:10.76 και η Νέλλυ Φλουτάκου την 13η με 2:10.93. Και οι δύο ήθελαν μία επίδοση κοντά στα ατομικά τους ρεκόρ, τα οποία είναι 2:06.67 και 2:08.72 αντίστοιχα. Η ταχύτερη επίδοση των ημιτελικών ανήκει στην Τάρα Βούκοβιτς, με την Σέρβα να σημειώνει 2:07.02. Η οκτάδα έκλεισε το 2:09.82 της Μάουντ Ντε Γιονγκ (Ολλανδία).

Νέλλυ Φλουτάκου: «Ο αγώνας δεν πήγε όπως θα θέλαμε. Ήθελα ένα ατομικό ρεκόρ και ήμουν σε κατάσταση να το κάνω. Δεν πειράζει όμως και δεν θέλω να είμαι αχάριστη, αφού έτρεξα στον ημιτελικό ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η διοργάνωση είναι τέλεια και δεν θα είναι αυτή η κακή κούρσα που θα μου μείνει, αλλά αντιθέτως όλες οι υπόλοιπες αναμνήσεις που είναι φανταστικές. Ήταν η δεύτερη κούρσα μου μέσα σε δύο μέρες και δεν με βοήθησε ο ρυθμός για να πετύχω τον στόχο μου. Αγωνίστηκε με αθλήτριες διαφορετικού επιπέδου και ελπίζω στο μέλλον να είμαι ισάξια με εκείνες. Επόμενος στόχος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 και ίσως το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λίμα. Δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν θα συμμετάσχω».

Ιουλιάννα Ρούσσου: «Είχαμε αργό πέρασμα. Στην αρχή κλείστηκα, υπήρχαν πολλά σπρωξίματα με αποτέλεσμα να αποσυντονιστώ. Μετά προσπάθησα να κάνω την αλλαγή μου, αλλά οι υπόλοιπες αθλήτριες είχαν πολλές δυνάμεις και λογικό αφού έχουν ταχύτερους χρόνους. Στεναχωρήθηκα γιατί είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και ήθελα το ατομικό ρεκόρ. Το θετικό που κρατάω από την διοργάνωση είναι οι γνωριμίες, τα παιδιά της αποστολής και φυσικά τα λάθη που έκανα. Ακολουθεί το παγκόσμιο Κ20 και θέλω να βγει το ατομικό ρεκόρ».

800μ παίδων

Ο Βασίλης Σάλπας ήθελε ένα ατομικό ρεκόρ από τα ημιτελικά αλλά δεν έμελλε να συμβεί αυτή την φορά. Τερμάτισε το 800άρι του σε 1:53.73, ενώ έχει 1:52.94. Ο χρόνος αυτός τον έφερε στην 15η θέση. Γρήγορος ήταν ο Άρον Κεμπάγιος (Ισπανία), ο οποίος αγωνίστηκε στην πρώτη σειρά και τερμάτισε σε 1:49.82 για να καταγράψει νέο ατομικό ρεκόρ. Ο τελικός έκλεισε στο 1:53.33.

Βασίλης Σάλπας: «Είμαι πολύ χαρούμενος μόνο και μόνο που βρίσκομαι εδώ και ακόμα πιο χαρούμενος που έτρεξα στα ημιτελικά. Η πρόκριση στον τελικό ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά δεν με στεναχωρεί που δεν κατάφερα να μπω. Μόνο ευχάριστα συναισθήματα έχω. Ένιωθα καλά κατά την διάρκεια της κούρσας. Ο ρυθμός ήταν λίγο αργός και ίσως ένα πιο γρήγορα πέρασμα να μου είχε φέρει ατομικό ρεκόρ. Όμως ευχαριστήθηκα τον αγώνα. Τώρα ακολουθεί το πανελλήνιο Κ20 και έπειτα ξεκούραση».

400μ παίδων

Φοβερή η κούρσα του τελικού. Ο Μίλαν Κλέμενις (Γαλλία) μπήκε πρώτος στην τελική ευθεία, αλλά ο Στανισλάβ Στρελέτσκι έκανε την αντεπίθεσή του. Ο Πολωνός ήταν αυτός που τερμάτισε πρώτος τελικά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ αγώνων. Ήταν 46.67 και σημείωσε 46.50. Ο Γάλλος μπορεί να έμεινε δεύτερος αλλά με το 46.78 κατέγραψε νέο ατομικό ρεκόρ. Ρεκόρ έκανε και ο Κόνορ Κέλι (Ιρλανδία) για να εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο. Τερμάτισε σε 46.97 και είχε 47.23.

400μ κορασίδων

Νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Αναστασία Κους. Η Πολωνία έκανε το νταμπλ σε παίδες και κορασίδες, με την 17χρονη να κατεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα της τα 52 δευτερόλεπτα. Σημείωσε 51.89 και κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων, αλλά και το εθνικό ρεκόρ. Το προηγούμενο ατομικό της ρεκόρ ήταν 52.26. Η Κάρα Ντακόστα (Βρετανία) τα έδωσε όλα για να ακολουθήσει τον ρυθμό της και τελικά κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με νέο ατομικό ρεκόρ στα 52.60. Το χάλκινο κέρδισε η Μαντελιέφ Βαν Λορ (Ολλανδία) με 53.19.

Δέκαθλο παίδων

Το ατομικό ρεκόρ κυνηγούσε στο 400άρι και τα κατάφερε ο Νίκος Κοσμόπουλος. Είναι το τελευταίο αγώνισμα της πρώτης μέρας του δεκάθλου και τερμάτισε τον αγώνα του σε 52.67, ενώ είχε 53.05. Η επίδοση αυτή του έδωσε 696 πόντους και έτσι η βαθμολογία του έφτασε 3414 μετά την ολοκλήρωση πέντε αγωνισμάτων. Το προβάδισμα έχει ο Ντένις Χράμπαρ (Πορτογαλία) με 3901 βαθμούς.

Νίκος Κοσμόπουλος: «Το 400άρι πήγε πολύ καλά και ήταν στόχος να κάνω ένα ρεκόρ σήμερα, αφού τα προηγούμενα αγωνίσματα δεν πήγαν πολύ καλά. Όταν μπήκα μέσα στο στάδιο είπα ότι θα το κάνω και το έκανα. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το πως κύλησε η μέρα, καθώς σε κάποια αγωνίσματα δεν πλησίασα τα ατομικά μου ρεκόρ. Δεν βγήκε όπως το είχα υπολογίσει αλλά έτσι είναι το δέκαθλο. Είναι απρόοπτο. Έκανα ότι μπορούσα και συνεχίζουμε αύριο. Σήμερα δυσκολεύτηκα περισσότερο στην σφαιροβολία γιατί δεν ήξερα τι έφταιγε και δεν μπορούσα να ρίξω μακριά. Αύριο θέλω να κάνω ακόμα ένα ατομικό ρεκόρ και θα ήθελα να είναι στην δισκοβολία, που έχω μείνει σταθερός».

Επί κοντώ παίδων

Για να κερδίσουν τα μετάλλια οι επικοντιστές έπρεπε να περάσουν τα 5 μέτρα. Ο πήχης ανέβηκε μέχρι το 5.10μ και μονάχα ο Ματίας Ούρμπαντσικ (Βέλγιο) κατάφερε να το υπερβεί. Το πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια και κατέγραψε νέο ατομικό ρεκόρ, αφού είχε 5.01μ. Δεν συνέχισε στο 5.15μ και κέρδισε με αυτή την επίδοση το χρυσό μετάλλιο. Το αργυρό μετάλλιο θα μοιραστούν δύο αθλητές. Ο ένας είναι ο Νικίτα Μίρκιν (Ισραήλ) και ο δεύτερος ο Χένρι Άρπι (Εσθονία). Και οι δύο αθλητές πέρασαν τον πήχη στα 5.00μ.

Ακοντισμός παίδων

Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο για την Ιταλία που έφτασε τα τρία στην διοργάνωση. Ο Πιέτρο Βίλα έβγαλε ασπροπρόσωπη την χώρα του, ρίχνοντας το ακόντιό του στα 76.04μ, επίδοση που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ. Ο ίδιος είχε 69.41μ. Το αργυρό μετάλλιο πρόσθεσε στην συλλογή του ο Ροχ Κρουκόφσκι (Πολωνία), ο οποίος αν και έχει ατομικό ρεκόρ 81.60μ, σήμερα έμεινε στα 74.84μ. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Τέεμου Σιμόνεν (Φινλανδία) με 73.24μ.

200μ κορασίδων

Για να ανέβει μία σπρίντερ στο βάθρο των 200μ σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χρειαζόταν ατομικό ρεκόρ. Οι δύο Ιταλίδες, Ελίσα Βαλένσιν και Μαργκερίτα Καστελάνι, ήταν βολίδες στα πρώτα 100 μέτρα και κράτησαν το προβάδισμά τους μέχρι το τέλος. Τελικά, εκείνη που τερμάτισε πρώτη ήταν η Βαλένσιν με χρόνο 23.09, επίδοση που είναι νέο ρεκόρ αγώνων, εθνικό και ατομικό ρεκόρ (είχε 23.15). Η Καστελάνι ακολούθησε σε 23.25 που είναι επίσης ατομικό (23.65) και τρίτη ήταν η Παουλίνα Ρίχτερ (Γερμανία) με 23.50.

200μ παίδων

Οι σπρίντερ της Ιταλίας είναι εξαιρετικοί σήμερα. Μετά το 1-2 των κορασίδων, ο Ντιέγκο Νάπι κέρδισε και αυτός το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 20.81, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων. Το δικό του ατομικό ρεκόρ είναι 20.79. Ο Ιβάνο Μπεβάντα (Σουηδία) κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με 21.17 και ο Τζο Μπαρκ (Ιρλανδία) το χάλκινο με 21.31 (νέο εθνικό ρεκόρ).

Ο πίνακας των μεταλλίων

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr