ΣΤΙΒΟΣ
Ευρωπαϊκό στίβου Κ18: Δεν σταματούν οι ελληνικές προκρίσεις σε τελικούς (3η μέρα πρωί – αποτελέσματα)
Published
9 μήνες πρινon

Η Μαρία Ραφαηλίδου και ο Αρσένης Κουλούρης κλείδωσαν την συμμετοχή τους στον δεύτερο τελικό τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 της Μπάνσκα Μπίστριτσα, αφού προκρίθηκαν στην δισκοβολία και το τριπλούν. Τελικός ήρθε όμως και για την Βασιλική Σαμολάδα, η οποία θα είναι επίσης παρούσα στην δισκοβολία.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Δισκοβολία κορασίδων
Με την ολοκλήρωση των δεύτερων προσπαθειών στο Α’ γκρουπ, μόνο μία αθλήτρια έπιασε το όριο (47.50μ). Πολύ καλή αρχή για την Βασιλική Σαμολάδα η οποία έριξε στα 47.03μ και κατέρριψε το ατομικό της ρεκόρ (είχε 46.31μ). Στην δεύτερη προσπάθεια έριξε ακόμα πιο μακριά τον δίσκο της, ο οποίος έφτασε στα 47.05μ. Στην τρίτη βολή έπιασε το όριο και σημείωσε νέο ρεκόρ με 47.77μ.
Στο Β’ γκρουπ η Μαρία Ραφαηλίδου έριξε στα 43.04μ στην πρώτη της προσπάθεια. Η δεύτερη ήταν άκυρη και η τρίτη στα 41.70μ.
Η Σαμολάδα μπήκε στον τελικό ως τρίτη και η Ραφαηλίδου ως 11η. Η Ναντιέλα Βεπιβέ (Γερμανία) έριξε την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη με 53.13μ.

Βασιλική Σαμολάδα: «Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας και δεν το περίμενα να πάω τόσο καλά, ειδικά για το πρωί. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και στην αρχή δεν το πίστευα. Περίμενα να ρίξω κοντά στα μέτρα μου δηλαδή στα 45 μέτρα, αλλά βγήκαν μεγάλες βολές. Στην πρώτη ειδικά έπεσα κάτω γιατί δεν πίστευα ότι έριξα 47 μέτρα. Στην τρίτη βολή δεν ξέρω τι έγινε! Πήγα και τα έδωσα όλα γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα είμαι στον τελικό. Και έτσι βγήκε το 47.77μ. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα είμαι στον τελικό, αν και θα είναι πολύ δύσκολο να είμαι στην 8άδα. Θα προσπαθήσω όμως να κάνω έναν καλό αγώνα και να είμαι ικανοποιημένη μετά».
Μαρία Ραφαηλίδου: «Ξεκουράστηκα από τον χθεσινό τελικό της σφαιροβολίας, αφού κατάφερα να κοιμηθώ αρκετές ώρες. Βέβαια ξύπνησα νωρίς για να προλάβω να προετοιμαστώ. Ζορίστηκα στα προκριματικά, όπως και στην σφαιροβολία, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι βγήκα 11η και πέρασα στον τελικό. Ένιωθα κουρασμένη και χωρίς δύναμη, αλλά για τον τελικό πιστεύω ότι θα είμαι έτοιμη. Στόχος για τον τελικό είναι το ρεκόρ, αλλά πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο με την κούραση που έχω αυτή την στιγμή».


Μήκος κορασίδων
Στο Α’ γκρουπ του μήκους, η Μαριάννα Ζαφειρίδου ήταν άκυρες στις δύο πρώτες προσπάθειες. Το τρίτο της άλμα ήταν έγκυρο και η μεζούρα έδειξε 5.44μ (-0,6). Η επίδοση αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική αφού έχει 6.13μ.
Στο Β’ γκρουπ, η Έβελυν Μητροπούλου πήδηξε στα 5.65μ (-1,1) στο πρώτο της άλμα. Στο δεύτερο βελτιώθηκε με 5.67μ (-0,4). Στο τρίτο έφτασε τα 5,72μ (-1,2). Η 17χρονη έμεινε μακριά από το ρεκόρ της, το οποίο είναι 6.08μ. Και οι δύο Ελληνίδες κέρδισαν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον.
Το όριο ήταν 6.15μ, αλλά καμία αθλήτρια δεν κατάφερε να το πιάσει. Με την ολοκλήρωση των προκριματικών, η Μητροπούλου κατέλαβε την 16η θέση και η Ζαφειρίδου την 25η. Πιο μακριά από όλες πήδηξε η Μπόρι Ροζαχέγκι (Ουγγαρία) με 6.06μ (-1,3) και η 12άδα έκλεισε στο 5.80μ.

Έβελυν Μητροπούλου: «Ο αγώνας δεν πήγε όπως θα ήθελα. Ήθελα πολύ να είμαι στον τελικό και να ζήσω την εμπειρία. Δεν βγήκε αλλά το πάλεψα. Το τελευταίο μου άλμα δεν ήταν κακό, αλλά και πάλι δεν με αντιπροσωπεύει. Χαίρομαι πολύ όμως που είμαι σε αυτό το ευρωπαϊκό, γιατί είναι μία καλή εμπειρία για τα επόμενα χρόνια. Είχα πολλή ένταση κατά την διάρκεια του αγώνα και δεν είμαι σίγουρη αν ήμουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι υψηλό και όλα είναι καλά οργανωμένα».

Δέκαθλο παίδων
Ο Νίκος Κοσμόπουλος έτρεξε το 100άρι σε 11.50 (0,0) και κέρδισε 753 βαθμούς που τον φέρνουν στην 20η θέση του δεκάθλου. Σειρά είχε το μήκος, όπου πήδηξε στα 6.35μ και κέρδισε άλλους 664 βαθμούς. Πλέον έχει φτάσει στους 1417. Στην σφαιροβολία η μεγαλύτερη βολή του μετρήθηκε στα 13.39μ και πλέον έχει 2108 βαθμούς.
3.000μ κορασίδων
Στον απευθείας τελικό του αγωνίσματος, η Μυρτώ Βαλαχά τερμάτισε στην 12η θέση. Σταμάτησε το χρονόμετρο σε 9:38.76 για να βελτιώσει το φετινό της ρεκόρ που ήταν 9:44.08. Να θυμίσουμε ότι έχει 9:35.10. Νικήτρια με φοβερό φίνις ήταν η Βρετανίδα, Κέιτι Πάι, με χρόνο 9:20.25. Δεύτερη ακολούθησε η Γιούλια Έρλε, με 9:20.25, η οποία μπήκε πρώτη στην τελευταία στροφή αλλά δεν άντεξε. Η Βρετανία έκανε το 1-3 χάρη στην Ολίβια Φόρεστ που τερμάτισε σε 9:21.66.

Μυρτώ Βαλαχά: «Η κούρσα ήταν πολύ ωραία, με υψηλό ανταγωνισμό, κάτι που με βοηθάει διότι μπαίνω σε ένα γκρουπ και κυνηγάω. Αυτός είναι ο σκοπός μου και συνήθως βγαίνουν καλές επιδόσεις. Οπότε είμαι αρκετά ευχαριστημένη από την κούρσα μου, αν και θα μπορούσα και λίγο καλύτερα αλλά δεν είμαι άπληστη. Στο 1000άρι ένιωθα πάρα πολύ καλά, στο δεύτερο άρχισα να ανεβάζω αν και αποσυντονίστηκα λίγο με τα σπρωξίματα που προέκυψαν. Στο τελευταίο 1000άρι απλά κυνήγαγα και προσπαθούσα να περάσω την μπροστινή μου. Πιστεύω έκανα τίμια προσπάθεια. Είναι διαφορετική εμπειρία του ευρωπαϊκού Κ18 από του Κ20 που συμμετείχα πέρσι, γιατί στο Κ20 είχα πάει ως δύο χρόνια μικρότερη και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ υψηλός. Φεύγω πολύ γεμάτη και προχωράω για το πανελλήνιο Κ20. Θέλω να αφιερώσω την κούρσα μου στους γονείς μου, στην προπονήτριά μου και σε όσους είναι δίπλα μου. Και ιδιαίτερα στην αδερφή μου που έχει σήμερα γιορτή και θέλω να της πω χρόνια πολλά. Ελπίζω το δώρο μου να την χαροποίησε».

1.500μ παίδων
Μεγάλος νικητής στον τελικό ήταν ο Φίλιπ Τουλ. Ο 17χρονος Τσέχος πέρασε την γραμμή του τερματισμού σε 3:54.77 για να αφήσει δεύτερο τον Άλντιν Κάτοβιτς (Σερβία) με 3:55.14. Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Αλουά Άμπραχαμ (Γαλλία) με 3:56.55.

Σφαιροβολία παίδων
Ο τρίτος τελικός της ημέρας ήταν στην σφαιροβολία, όπου οι αθλητές παραλίγο να φτάσουν τα 20 μέτρα. Πρωταθλητής Ευρώπης στέφθηκε ο Στέφαν Κιομπάνου (Ρουμανία) με βολή στα 19.99μ. Αρκετά πιο πίσω, αλλά με νέο ατομικό ρεκόρ, ακολούθησε ο Λούντβικ Έλγκρεν (Σουηδία) με τα 19.19μ. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε ο Γιαν Φερίνα (Κροατία) με επίδοση στα 19.04μ.

Μεικτή σκυταλοδρομία κορασίδων
Στο αγώνισμα αυτό θα είχε και η Ελλάδα συμμετοχή, αλλά οι αθλήτριες αποσύρθηκαν. Στα προκριματικά ταχύτερη όλων ήταν η τετράδα της Πολωνίας, η οποία στην τρίτη σειρά έτρεξε σε 2:08.49, επίδοση που αποτελεί κορυφαία στον κόσμο φέτος στην ηλικιακή κατηγορία Κ20. Η οκτάδα του τελικού έκλεισε στο 2:09.80 της Νορβηγίας.

Μεικτή σκυταλοδρομία παίδων
Η ελληνική τετράδα με τους Φίλιππο Γεωργαντά, Κωνσταντίνο Λαζάκη, Παναγιώτη Κριζέα και Αριστείδη Κατσέλη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπουν στην 8άδα του τελικού, αλλά τελικά κατέλαβαν την 12η θέση. Οι Έλληνες αθλητές τερμάτισαν τον αγώνα τους σε 1:56.27. Με την καλύτερη επίδοση μπήκε στον τελικό η Ιταλία, με τους αθλητές της να τερματίζουν σε 1:53.91, ενώ όγδοη ήταν η Πολωνία με το 1:55.39.


Τριπλούν παίδων
Τα προκριματικά ξεκίνησαν με τον Σταύρο Παπαδημητρίου και τον Αρσένη Κουλούρη να έχουν άκυρη την πρώτη τους προσπάθεια.
Στο δεύτερο άλμα του ο Κουλούρης έφτασε τα 14.52μ (-1,2), ενώ ο Παπαδημητρίου είχε ακόμα μία άκυρη προσπάθεια.
Στο τρίτο ο Κουλούρης πέταξε στα 15.20μ για να πιάσει το όριο που ήταν 15.10μ (-1,3) αλλά και να καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ. Ο Παπαδημητρίου είχε έγκυρο άλμα στα 13.91μ (-0,1).
Η επίδοση του Κουλούρη είναι η δεύτερη καλύτερη των προκριματικών μετά το 15.25μ (-0,6) του Γάλλου, Εμανουέλ Ιντίνα. Ο τελευταίος αθλητής που μπήκε στον τελικό πήδηξε στα 14.60μ.

Αρσένης Κουλούρης: «Τα προκριματικά δεν μου αρέσουν πλέον! Νιώθω καλά και πιστεύω ότι θα μπορούσα να πηδήξω περισσότερο από το 15.20μ. Δεν μου βγήκε στον προκριματικό αλλά ελπίζω να βγει στον τελικό. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Γενικά στους αγώνες μπορώ να κάνω καλά άλματα αρκεί να το πιστεύω και να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Έχω αυτοπεποίθηση για το τριπλούν και πιστεύω ότι μπορώ να κυνηγήσω μία καλύτερη επίδοση από την χθεσινή του μήκους. Μπορώ να φτάσω μέχρι και το 15.50μ».
Σταύρος Παπαδημητρίου: «Ο αγώνας δεν πήγε τόσο καλά. Έκανα μεγάλα άκυρα άλματα, αλλά δεν πειράζει. Η εμπειρία μετράει. Είχα θέμα με την φορά μου και για αυτό μου βγήκαν τα άκυρα άλματα. Στο τελευταίο άλμα αναγκάστηκα να πατήσω πίσω και για αυτό δεν ήταν μεγάλο. Από το ευρωπαϊκό κρατάω την εμπειρία που βρισκόμαστε σε μία άλλη χώρα για αγώνες και είναι μια πολύ ωραία διοργάνωση».


400μ εμπόδια παίδων
Με τη Νο1 επίδοση θα αγωνιστεί στον τελικό ο Μιχάλ Ράντα. Ο αθλητής από την Τσεχία σημείωσε στα ημιτελικά 50.97, επίδοση που είναι η καλύτερη για φέτος στην Ευρώπη στην ηλικιακή κατηγορία Κ18. Η 8άδα έκλεισε στο 52.48 του Άλεχ Ιμπανιέζ (Ισπανία).

400μ εμπόδια κορασίδων
Τσεχική πρωτιά και στα 400μ εμπόδια των κορασίδων. Η Νίνα Ραντόβα τερμάτισε σε επίδοση κάτω από τα 59 δευτερόλεπτα και συγκεκριμένα το χρονόμετρο έδειξε 58.99. Η οκτάδα έκλεισε με χρόνο πάνω από το 1 λεπτό, αφού η Κριστίνα Νέβες (Πορτογαλία) σημείωσε 1:00.58.

share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Κίνγκστον: Με τρομερές επιδόσεις έκλεισε το 1ο Γκραν Σλαμ Τρακ
-
Παγκόσμιο ρεκόρ ο Ντάνφι στα 35χλμ βάδην
-
Εκλογές ΔΟΕ: Ο Μπολτ στηρίζει τον Κόου
-
NFL Athens: Η Εθνική Ασφαλιστική μεγάλος χορηγός του για 9η συνεχή χρονιά!
-
Εκλογές ΔΟΕ: Ο Ντουπλάντις στηρίζει την υποψηφιότητα Κόου
-
ΑΠΕΛΝΤΟΡΝ 2025: Στην 18η θέση η Γκόγκα