Νέα πρόσωπα θα αντικρίσουμε να κερδίζουν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην διοργάνωση της Φουκουόκα, καθώς τα βαριά χαρτιά της πεταλούδας δεν θα παρεβρεθούν και έτσι τα τρία αγωνίσματά της είναι ανοιχτά για όποιον βρεθεί σε καλύτερη μέρα τις στιγμές των τελικών για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
50μ πεταλούδα
Ένα τελείως διαφορετικό βάθρο από το 2022 θα δούμε στην Φουκουόκα και συνεπώς έναν διαφορετικό τελικό, διότι οι Αμερικανοί Κέιλεμπ Ντρέσελ και Μάικλ Άντριου δεν μπόρεσαν να μπουν στην ομάδα των ΗΠΑ και ο Βραζιλιάνος Νίκολας Σάντος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Έτσι λοιπόν ένα από τα τρία μετάλλια διεκδικεί ο Τόμας Τσεκόν (Ιταλία) που ήταν 5ος στην Βουδαπέστη και φέτος έχει την κορυφαία επίδοση από αυτούς που θα λάβουν μέρος με 22.87. Ο Ντίλαν Κάρτερ (Τρινιντάντ και Τομπάγκο) είχε χάσει το χάλκινο μετάλλιο για μία θέση και τώρα θα έχει την ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσει, αρκεί βέβαια να βελτιώσει το 23.05 γιατί δεν είναι αρκετό. Εκτός από τους δύο αυτούς κολυμβητές υπάρχει και ο Σεμπάστιαν Σάμπο (Ουγγαρία), ο οποίος είναι φιναλίστ του 2022 και οι Βρετανοί Μπεν Πράουντ και Τζέικομπ Πίτερς, με τον δεύτερο να έχει τη Νο2 επίδοση μετά τον Τσεκόν με 22.89.
100μ πεταλούδα
Η απουσία του Ντρέσελ είναι μεγάλη και στο 100άρι από το οποίο θα λείπει και ο Κρίστοφ Μίλακ (Ουγγαρία), τα δύο σπουδαιότερα ονόματα. Το γεγονός αυτό θα εκμεταλλευτεί ο Τζόσουα Λιέντο (Καναδάς) που έχει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 50.36 και το 2022 είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τον Μίλακ που ήταν πρώτος και από τον Ναόκι Μιζουνούμα που ήταν δεύτερος. Ο Γιαπωνέζος φέτος έχει κολυμπήσει σε 50.96 και θα επιχειρήσει να κερδίσει ένα μετάλλιο μέσα στην πατρίδα του. Στο βάθρο θα προσπαθήσει να ανέβει ο Μαξίμ Γκρουσέ και το 50.61 μαρτυρεί ότι έχει τις ικανότητες να το πετύχει, ενώ το κενό που άφησε ο Ντρέσελ θα καλύψουν οι Ντερ Ρόουζ και Τόμας Χέιλμαν με 50.74 και 51.19 αντίστοιχα.
200μ πεταλούδα
Ο Μίλακ δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο του ούτε στα 200μ και έτσι θα έχουμε νέο παγκόσμιο πρωταθλητή. Μεγάλη είναι η συμμετοχή του δευτεραθλητή του 2022, Λέον Μαρσάν, όμως ο Γάλλος δεν έχει κατέβει ακόμα το 1:55. Βέβαια, στους αγώνες που συμμετείχε, ο προπονητής του Μπομπ Μπάουμαν, δήλωσε ότι δεν πήγαινε για μεγάλη επίδοση αλλά για προετοιμασία. Οπότε περιμένουμε κάτι καλό στην Φουκουόκα. Ακόμα ένα μετάλλιο επιθυμεί να προσθέσει στην συλλογή του ο Τομόρου Χόντα (Ιαπωνία), ο οποίος ήταν 3ος στην Βουδαπέστη και 2ος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ο Κινέζος Γιούνερ Τσεν φαίνεται δυνατός φέτος με το 1:54.16, ενώ και οι Αμερικανοί θα κατεβάσουν γρήγορους κολυμβητές με τον λίγο πιο Κάρσον Φόστερ (1:54.30) και τον εντυπωσιακό 16χρονο Χέιλμαν (1:54.54).