Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει από την εκκίνηση του Μαραθώνιου της Αθήνας. Του σημαντικότερου αγώνα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα. Τί είναι όμως αυτό που τον καθιστά ξεχωριστό;
Ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει τον πρώτο νικητή της σύγχρονης ιστορίας
Ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης, 119 χρόνια μετά τη νίκη του στον πρώτο Μαραθώνιο της σύγχρονης εποχής, μνημονεύεται ακόμα σε ολόκληρο τον πλανήτη ως το απόλυτο σύμβολο μιας απόστασης στην οποία έχουν γράψει ιστορία μύθοι όπως ο Εμίλ Ζάτοπεκ και ο Αμπέμπε Μπικίλα.
Δίνει τον τίτλο του μαραθωνοδρόμου
Μαραθωνοδρόμος μπορεί να αποκαλείται μόνο όποιος έχει τρέξει την αυθεντική διαδρομή, από τον τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Οποιαδήποτε συμμετοχή σε άλλο αγώνα 42.195 μετρών, αποδίδει τον τίτλο του δρομέα μεγάλων αποστάσεων.
Είναι ο μοναδικός Μαραθώνιος στον πλανήτη
Κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει Προστασία Ονομασίας Προέλευσης. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά αγώνες δρόμου 42.195 μέτρων.
Έχει την ίδια εκκίνηση 2.505 χρόνια
Από το 490 πΧ όταν και πραγματοποιήθηκε η μάχη του Μαραθώνα, ο Φειδιππίδης (Ηρόδοτος) ή Φιλιππίδης (Λουκιανός) ή Θέρσιππος και Ευκλής (Πλούταρχος), όσοι αγώνες και αν έχουν διεξαχθεί, εκκινούν πάντα από τον τύμβο των μαραθωνομάχων.
Είναι ο πρώτος Μαραθώνιος Ολυμπιακών Αγώνων
Το 1894 ο Μισέλ Μπρεάλ πρότεινε να συμπεριληφθεί ο μαραθώνιος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα το 1896 προκειμένου να υπάρχει η σύνδεση του αρχαίου με το σύγχρονο. H ιδέα του Γάλλου φιλόλογου ενθουσίασε τον συμπατριώτη του Πιερ Ντε Κουμπερντέν και τους Έλληνες διοργανωτές.
Είναι ο μοναδικός αγώνας που τερματίζει σε στάδιο
Αυτό που νιώθουν οι δρομείς όταν αντικρύζουν από μακριά το Παναθηναϊκό στάδιο, μόνο οι ίδιοι μπορούν να το περιγράψουν. Όταν εισέρχονται δε, εντός του σταδίου καταγράφουν στο βιογραφικό τους μια εμπειρία που όμοια της στους αγώνες δρόμου δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του πλανήτη. Μπορεί η διαδρομή να μην είναι ελκυστική για τους δρομείς, όμως ο τερματισμός μέσα στο Καλλιμάρμαρο δεν μπορεί να συγκριθεί. Άλλωστε ο Μαραθώνιος είναι το «Νενικήκαμεν» και όχι η διαδρομή.
Έχει 21 χιλιόμετρα ανηφόρα
Δίχως αμφιβολία είναι ο πιο δύσκολος αγώνας από όλους τους μεγάλους (Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Τόκιο, Ρώμη). Ο λόγος; Από το 10ο χιλιόμετρο μέχρι το 31ο υπάρχει συνεχής ανηφορική διαδρομή. Είναι η διαδρομή που ανάγκασε την κορυφαία μαραθωνοδρόμο όλων των εποχών, Πόλα Ράντκλιφ να εγκαταλείψει βάζοντας τα κλάματα…
Κανείς δεν έχει καταφέρει να κατέβει τα 2:10.00
Σε όλους τους μεγάλους αγώνες, το… φράγμα του 2:10.00 έχει κατέβει. Βερολίνο 2:02:57 (Κιμέτο), Βοστόνη 2:03:02 (Μουτάι), Σικάγο 2:03:34 (Κιμέτο), Λονδίνο 2:03.05 (Κιπσόνγκε), Νέα Υόρκη 2:05:06 (Μουτάι), Τόκιο 2:05:42 (Τσούμπα). Στην Αθήνα το ρεκόρ είναι 2:10:37 και το έκανε το 2014 ο Φέλιξ Κάντι.
Παρέλαση Ολυμπιονίκων
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, είναι ο μοναδικός που θα έχει και παρέλαση Ολυμπιονικών προκειμένουν οι φίλαθλοι θα αποθεώσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες που μας έκαναν παρήφανους στο Ρίο.