Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΓΛΑΣΚΟΒΗ 2024: Η αξιολόγηση της ελληνικής παρουσίας στο παγκόσμιο

Published

on

Το 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού που έγινε στη Γλασκόβη, ολοκληρώθηκε και στον ελληνικό στίβο έχει μείνει η γλύκα της καλής εμφάνισης εξαιτίας του Εμμανουήλ Καραλή.

Επί συνόλου και άνευ λεπτομερειών, η ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν πετυχημένη. Ένα χρυσό μετάλλιο, ένα χάλκινο και τρεις παρουσίες σε τελικό με δύο 7ες θέσεις από μία ομάδα εννέα αθλητών και αθλητριών, είναι μία καλή παρουσία.

Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) – ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: 8.22μ

Στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι δεδομένο και σε κανέναν δε χαρίζεται το μετάλλιο πριν από τον αγώνα. Ωστόσο ο Μίλτος Τεντόγλου μας έχει (καλο)μάθει όλους σε τέτοιο βαθμό που η κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου να μην αποτελεί απρόσμενη είδηση. Βέβαια φροντίζει ο ίδιος να το κάνει… πικάντικο όμως η ουσία είναι πως την τελευταία πενταετία είναι ο κορυφαίος άλτης μήκους στον πλανήτη και την ημέρα του αγώνα που διεκδικείται το μετάλλιο αυτός θα έχει την καλύτερη επίδοση. Προσοχή, στη Γλασκόβη πήγε για να διατηρήσει τον τίτλο του ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Όχι να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Αν ο καλύτερος είχε 7.20μ, ο Τεντόγλου θα έπρεπε να πηδήξει 7.21μ και θα ήταν πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής. Απόλυτα πετυχημένη η παρουσία του για άλλη μια φορά και ας μην άρεσε στον ίδιο ο αγώνας του καθόλου. Δεν είναι λιγότερο χρυσό το μετάλλιο, δεν παίχτηκε μικρότερος Εθνικός Ύμνος.

Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ) – ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: 5.85μ

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, αγωνίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση μέσω του ράνκινγκ και όχι έχοντας πιάσει το όριο. Στην pre-season είχε κολλήσει στο 5.55μ και για ένα διάστημα μάλιστα δεν είχε την κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα! Και όμως, την ημέρα που έπρεπε να εμφανιστεί στην καλύτερη φόρμα της ζωής του, δήλωσε παρών. Παρά ένα εκατοστό έκανε την καλύτερο αγώνα της ζωής του (έχει ατομικό ρεκόρ 5.86μ) όμως το αργυρό μετάλλιο το κέρδισε σε έναν αγώνα όπου εννέα άλτες είχαν καλύτερο ατομικό ρεκόρ από αυτόν και ο ίδιος είχε και το χειρότερο φετινό ρεκόρ (5.72μ) της starting list! Επίσης ο αργυρός Ολυμπιονίκης / δευτεραθλητής κόσμου Κρις Νίλσεν μαζί με τον μόνο που έχει κερδίσει τον Μόντο Ντουπλάντις (Έρνεστ Ομπιένα) βρέθηκαν εκτός μεταλλίων! Αν ήταν πετυχημένη η παρουσία του Καραλή στη Γλασκόβη; Ήταν καλύτερη που είχε ποτέ. Μέχρι την επόμενη…

Τατιάνα Γκούσιν (ύψος) – 7η θέση: 1.88μ

Θα μπορούσε να είχε κερδίσει άλλη μια θέση (να βρεθεί στην 6η) αν δεν έριχνε στο τσακ το 1.92μ. Αυτό θα καθιστούσε απόλυτα πετυχημένη την παρουσία της στο παγκόσμιο. Το 1.88μ δεν είναι επίδοση παγκοσμίου επιπέδου, όμως στον τελικό έβαλε από κάτω την πρωταθλήτρια Ασίας και τρίτη στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι (Νεντέζνα Ντουμποβίτσκαγια) και τη Γιούλια Λεβτσένκο (Ουκρανία) που ναι μεν δεν είναι σε καλή κατάσταση όμως να μην ξεχνάμε ότι έχει υπάρξει δευτεραθλήτρια κόσμου στον ανοιχτό, δευτεραθλήτρια κόσμου στον κλειστό και στην 8άδα των Ολυμπιακών του Τόκιο. Πετυχημένη η παρουσία της Γκούσιν στη Γλασκόβη.

Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) – 7η θέση: 4.55μ

Πετυχημένη η παρουσία μιας αθλήτριας του επιπέδου της Στεφανίδη με 7η θέση και 4.55μ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο ελαφρυντικά υπάρχουν πολλά καθώς ήταν άρρωστη και έχασε πολλές προπονήσεις και σε αυτό το επίπεδο, μία προπόνηση σε βγάζει εκτός προγράμματος. Πόσο μάλλον μίας εβδομάδας και πλέον χαμένες προπονήσεις, λίγο πριν από τη διοργάνωση.

Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν) – 14η θέση: 15.95μ

Για έναν άλτη του τριπλούν, μια επίδοση κάτω από 16 μέτρα είναι κακή επίδοση. Το 15.95μ σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι κακή επίδοση. Τι μπορεί όμως να πει κάποιος για έναν 42χρονο άλτη που έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα… Ο ίδιος κανονικά θα πρέπει να απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο γιατί το επίτευγμα του είναι διαρκές. Οι υπόλοιποι Έλληνες άλτες του τριπλούν θα πρέπει να αισθάνονται άβολα…

Κώστας Δουβαλίδης (60μ εμπόδια) – 29η θέση: 7.79

Ο 37χρονος κορυφαίος Έλληνας εμποδιστής (στα ψηλά εμπόδια) όλων των εποχών, πραγματοποιεί φέτος το δικό του Last Dance. Δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά αθλητικά η παρουσία του στη Γλασκόβη. Ο ίδιος θα ήθελε κάτι καλύτερο από το 7.79 σαν επίδοση.

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (60μ) – 28η θέση: 7.27

Πρωτάρα η κορυφαία Ελληνίδα σπρίντερ πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ (7.24) και θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στη Γλασκόβη. Ο κλειστός στίβος θα τη βοηθήσει στον ανοιχτό καθώς βελτιώνει την εκκίνηση. Σε 2-3 χρόνια ο κλειστός θα είναι στις προτεραιότητες της και σίγουρα θα τα πάει καλύτερα καθώς είναι μόνο 20 χρονών.

Γιάννης Νυφαντόπουλος (60μ) – 29η θέση: 6.74

Το 6.74μ δεν είναι επίδοση που έχει θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το είπε και ο ίδιος ο Νυφανόπουλος που ήθελε καλύτερο χρόνο και η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να βελτιώσει το φετινό (και ατομικό) του ρεκόρ (6.68) για να τρέξει και δεύτερη κούρσα στη Γλασκόβη. Αν το είχε πετύχει, εξ ορισμού θα ήταν πετυχημένη η δική του παρουσία.

Ελισάβετ Πεσιρίδου (60μ εμπόδια) – 34η θέση: 8.28

Μακριά από το ατομικό της ρεκόρ (8.04) κοντά στο φετινό της (8.24), για κάποιο λόγο ο κλειστός στίβος δεν της πηγαίνει. Τουλάχιστον αυτή τη φορά επέστρεψε υγιής από τη διοργάνωση για να ετοιμαστεί για τον ανοιχτό που της ταιριάζει καλύτερα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/