Η κούρσα της… καμιάς ανάσας όπου κερδίζει η καλύτερη εκκίνηση. Αυτά είναι τα 60μ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όπου στη φετινή διοργάνωση θα έχουμε νέους παγκόσμιους πρωταθλητές καθώς τόσο ο Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία) όσο και η Μουζίνγκα Καμπούτζι (Ελβετία) που είναι οι κάτοχοι του τίτλου, θα είναι απόντες.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
60μ ανδρών – Ο Λάιλς πάει για το νταμπλ
Παγκόσμιο ρεκόρ – Κρίστιαν Κόλμαν (ΗΠΑ) 6.34 (2018)
Κορυφαία επίδοση 2024 – Νόλα Λάιλς (ΗΠΑ) 6.43
Οκτάδα τελικού 2022 – 6.59
Μετάλλιο 2022 – 6.44
Χρυσό 2022 – Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία) 6.41
Τελικός 2024 – Παρασκευή 1 Μαρτίου – 23:45
Ο Νόα Λάιλς ταξιδέψει στη Γλασκόβη ως το πρόσωπο της ημέρας. Και πως να μην είναι άλλωστε αφού υπέγραψε το μεγαλύτερη χορηγικό συμβόλαιο αθλητή στίβου, από την εποχή του Γιουσέιν Μπολ. Μπορεί να μη φτάνει τα 10.000.000 δολάρια που εισέπραττε το χρόνο ο Τζαμαϊκανός, όμως και πάλι ο Λάιλς είναι πρώτος μακράν του δεύτερου. Το ίδιο θέλει να πράξει και στο 60αρι και ας μην είναι μακράν του δεύτερου. Έχοντας κάνει ατομικό ρεκόρ με 6.43, φέτος είναι ο ταχύτερος στον κόσμο και απειλείται από τον συμπατριώτη του Κρίστιαν Κόλμαν που φημίζεται για την τρομερή εκκίνηση του, είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και φέτος έχει τρέξει σε 6.44. Από κοντά και ο Τζαμαϊκανός Ακίμ Μπλέικ που έχει 6.45.
Στα προκριματικά θα τρέξει και ο Γιάννης Νυφαντόπουλος και αν πάει κάτω από 6.68 που είναι το ατομικό του ρεκόρ, θα είναι πετυχημένος. Μια τέτοια επίδοση ίσως του δώσει θέση και στα ημιτελικά.
Αν ο Λάιλς επικρατήσει, θα έχει ταυτόχρονα στην κατοχή του τον τίτλο τόσο στα 60μ όσο και στα 100μ.
60μ γυναικών – Το πρώτο χρυσό της Αγίας Λουκίας;
Παγκόσμιο ρεκόρ – Ιρίνα Πριβάλοβα (Ρωσία) 6.92 (1993, 1995)
Κορυφαία επίδοση 2024 – Τζουλιέν Άλφρεντ (Αγία Λουκία) 6.99
Οκτάδα τελικού 2022 – 7.14
Μετάλλιο 2022 – 7.04
Χρυσό 2022 – Μουζίνγκα Καμπούτζι (Ελβετία) 6.96
Τελικός 2024 – Σάββατο 2 Μαρτίου – 23:45
H 22χρονη Τζουλιέν λΑλφρεντ από την Αγία Λουκία, είναι η μοναδική σπρίντερ φέτος που έχει κάτεβει τα επτά δευτερόλεπτα, τρέχοντας σε 6.99. Το ατομικό της ρεκόρ είναι 6.94μ από πέρσι το Μάρτιο και δείχνει ότι αυτήν την επίδοση μπορεί να την επαναλάβει καθώς η εκκίνησή της στο φετινό 6.99 ήταν μετριότατη. Με το παγκόσμιο ρεκόρ της Ιρίνα Πριβάλοβα (Ρωσία) να αντέχει στο 6.92μ, η Άλφρεντ εκτός από το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Αγίας Λουκίας σε παγκόσμιο κλειστού (μικρής πίστας) μπορεί να σημειώσει και παγκόσμιο ρεκόρ.
Στο αγώνισμα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή με την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου η οποία έχει κάνει ατομικό ρεκόρ φέτος με 7.24.