Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Rütter Soceco AG και το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών της Λουκέρνης διεξήγαγε έρευνα για τον κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα που άφησε στο Βερολίνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου τον περασμένο Αύγουστο.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Θυμίζουμε ότι το Βερολίνο μαζί με τη Γλασκόβη συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε παραπάνω από ένα αθλήματα με τη Γλασκόβη να αναλαμβάνει ποδηλασία, κωπηλασία, γκολφ, τρίαθλο, γυμναστική και υγρό στίβο και το Βερολίνο να αναλαμβάνει το στίβο.
Η οικονομική ανάλυση έδειξε ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου έδωσε πίσω 144 εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική οικονομία και ότι οι θετικές επιπτώσεις που είχε αντιστοιχούν σε 1000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στο Βερολίνο και άλλες 300 σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Επιπρόσθετα, στα ταμεία των δημόσιων φορέων μπήκαν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ένα μέρος προέκυψε από το γεγονός ότι θεατές και επισκέπτες με άμεση σύνδεση με το πρωτάθλημα είχαν κλείσει περίπου 270000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Θετικές οικονομικές επιπτώσεις υπήρξαν και εκτός Γερμανίας, αφού μεταδόθηκαν στο σύνολο 1359 ώρες τηλεοπτικού περιεχομένου σε ζωντανή μετάδοση ή σε επανάληψη ή σε επιλεγμένα στιγμιότυπα, με αφετηρία μία εβδομάδα πριν τη διοργάνωση έως και δύο εβδομάδες μετά το τέλος της στις 12 Αυγούστου. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλα μέσα όπως τον έντυπο/διαδικτυακό τύπο και το ραδιόφωνο, η διοργάνωση του Βερολίνου δημιούργησε διαφημιστική αξία ίση με περίπου 91,5 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από τα άμεσα κέρδη, αναμένεται να υπάρξουν και μακροπρόθεσμα οφέλη αφού η έρευνα έδειξε ότι το 98% των επισκεπτών θα πρότεινε το Βερολίνο ως προορισμό και ότι το 97% των θεατών του πρωταθλήματος απόλαυσε το θέαμα. Τα ίδια ποσοστά ικανοποίησης έδειξαν να έχουν αθλητές και ομοσπονδίες σε κάθε κατηγορία του πρωταθλήματος: το 95% είχε πολύ θετικές εντυπώσεις.
Αντίκτυπος υπήρχε και στο κομμάτι του πολιτισμού και της κοινωνίας. Η οργανωτική επιτροπή, μαζί με τους δημοτικούς φορείς και τους τοπικούς συλλόγους αξιοποίησαν σωστά τη δυναμική του πρωταθλήματος και είδαν τις εγγραφές σε αθλητικούς συλλόγους της πόλης να αυξάνονται κατά 30% την τελευταία πενταετία μέχρι και το «Βερολίνο 2018», απόρροια που σχετίζεται σίγουρα όμως και με το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009. Ως προς τη βιωσιμότητα ήταν μία διοργάνωση-παράδειγμα προς μίμηση καθώς πέτυχε τους αρχικούς της στόχους. Στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου παράχθηκαν 35 τόνοι απορριμάτων, το 98% των οποίων μετατράπηκε σε καύσιμο.
«Οι λεπτομέρειες της έρευνας δεν με εξέπληξαν. Το είπα και τότε ότι ήταν το καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έχει γίνει ποτέ. Είναι όμως ευχάριστο να βλέπεις ότι τα νούμερα συμφωνούν με την εντύπωση που μας άφησε» είπε ο Σβέιν Άρνε Χάνσεν, πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και συνέχισε: «Τα οικονομικά οφέλη που έδειξε η έρευνα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές υποψήφιες πόλεις. Επίσης, πολύ σημαντικά στοιχεία της έκθεσης είναι η βιωσιμότητα αλλά και η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία, στα οποία το Βερολίνο έδειξε το δρόμο».
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι παρόμοιο θετικό αντίκτυπο έδειξε και η αναφορά για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων του 2017 στο Γκροσέτο, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται πάντα μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να κριθεί επιτυχημένη μια διοργάνωση. Μπορεί να είναι και μία επαρχιακή πόλη, αρκεί η οργανωτική επιτροπή να επιδείξει αποδοτικότητα και να τη συνδυάσει με δημιουργικότητα και φαντασία. Τέλος, ανέφερε ότι η έρευνα απέδειξε, έστω και έμμεσα, ότι ο στίβος συνεχίζει να είναι ένα ελκυστικό και συναρπαστικό άθλημα για ένα αρκετά μεγάλο και ευρύ κοινό.