ΔΟΕ
Η Κόβεντρι διεκδικεί την προεδρία της ΔΟΕ, ως υπουργός… σκοτεινού καθεστώτος
Published
2 μήνες πρινon

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (18-21 Μαρτίου) στην Πύλο της Μεσσηνίας και παρά την προσπάθεια του απερχόμενου Τόμας Μπαχ να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα και τα ΜΜΕ την εκλογική αναμέτρηση προστατεύοντας την εκλεκτή του, Κίρστι Κόβεντρι, δυτικά αλλά και ανατολικά ΜΜΕ φροντίζουν για το αντίθετο παρουσιάζοντας το ρόλο της υποψήφιας προέδρου της ΔΟΕ ως υπουργού, σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα καθεστώτα της Αφρικής.
Απόγονος Βρετανών αποικιοκρατών στη Νότια Ροδεσία, γεννήθηκε στη χώρα τρία χρόνια (1983) μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τους Βρετανούς και τη μετονομασία της σε Ζιμπάμπουε, εν μέσω εμφύλιου σπαραγμού. Η ξανθιά γαλανομάτα Κόβεντρι, έγινε σύμβολο της χώρας κατακτώντας ιστορικά μετάλλια στην κολύμβηση. Τη σπουδαία της καριέρα στον αθλητισμό, εξαργύρωσε στην πολιτική, αποδεχόμενη πρόσκληση του καθεστώτος να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Όμως…
Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, η Ζιμπάμπουε έχει καταγραφεί, ως συνώνυμο της διαφθοράς, της φτώχειας και της πολιτικής αυθαιρεσίας. Αν και οι μέρες της απόλυτης κυριαρχίας του Ρόμπερτ Μπουγκάμπε (πρόεδρος 1987-2017) έχουν περάσει, η… κληρονομιά του συνεχίζει, να ταλανίζει την αφρικανική χώρα, σε διάφορα κοινωνικά επίπεδα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 και 24 Αυγούστου του 2023.
Ξένοι παρατηρητές εξέφρασαν έντονες ενστάσεις σχετικά με την… καθαρότητα των εκλογών, όπως ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τόνισε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα κλίμα φόβου και αδιαφάνειας.

Κόβεντρι: Η αγαπημένη του «κροκόδειλου»
Μέσα σε όλα αυτά, η Κρίστι Κόβεντρι βρέθηκε στο επίκεντρο με το Inside the Games, το διεθνές μέσο που καλύπτει εκτενώς το Ολυμπιακό ρεπορτάζ, να της… αφιερώνει αναλυτικό ρεπορτάζ αποκαλύπτοντας και τονίζοντας πως το εγχώριο πολιτικό βιογραφικό της δε συνάδει με τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Το Inside the Games στέκεται κυρίως στο γεγονός ότι: «Υυπηρετεί ως υπουργός την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, η οποία ανήλθε στην εξουσία με εκλογές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη ελεύθερες από τους διεθνείς παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Διορίστηκε (η ίδια δεν πέρασε από την εκλογική διαδικασία) υπουργός από τον ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, το 2018. Ο 81χρονος, γνωστός ως ‘κροκόδειλος’ για την πολιτική του πονηριά, βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, όταν με στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μνανγκάγκουα ήταν ένα βασικό πρόσωπο στον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας τη δεκαετία του 1970 και αργότερα υπηρέτησε ως αρχηγός κατασκόπων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1980, στον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες άμαχοι. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις σφαγές, για τις οποίες κατηγορεί τον στρατό Ζιμπάμπουε, μέσω του οποίου βέβαια βρέθηκε στην εξουσία», αναφέρει το Inside the Games.

Κόβεντρι: Η υπερασπίστρια του καθεστώτος
Στις 3 Αυγούστου 2018, μετά από μια τριήμερη καθυστέρηση για την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις βίαιες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Χαράρε στις οποίες είχαμε αρκετούς νεκρούς, η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε που όρισαν οι στρατιωτικοί (ZEC) ανακήρυξε τον Μνανγκάγκουα τον πρώτο «δημοκρατικά» εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας μετά από 37 χρόνια διακυβέρνησης Μουγκάμπε. Ένα μήνα αργότερα, η Κόβεντρι διορίστηκε υπουργός αθλητισμού. Τώρα είναι μία από τις επτά υποψηφίους που διεκδικούν να διαδεχθούν τον Τόμας Μπαχ ως πρόεδρος της ΔΟΕ στις 20 Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Εάν πετύχει, θα γίνει η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του οργανισμού στα 41 της χρόνια και χωρίς κάποια σχετική προϋπηρεσία. Αλλά η σύνδεσή της με μια κυβέρνηση της οποίας η νομιμότητα παραμένει υπό αμφισβήτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο.
Η προεδρική ψηφοφορία της Ζιμπάμπουε το 2023, στην οποία ο Μνανγκάγκουα εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία, στιγματίστηκε από εκτεταμένες παρατυπίες και καταγγελίες για απάτη. Ο Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή που αποτελεί την αντιπολίτευση στην στρατιωτική ηγεσία της Ζιμπάμπουε, χαρακτήρισε τη διαδικασία γιγάντια απάτη, ενώ οι ανεξάρτητοι διεθνείς παρατηρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές απείχαν πολύ από τα διεθνή κριτήρια διαφάνειας.
Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών επέκρινε τις εκλογές του 2023 ως «κάθε άλλο παρά ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες», αλλά η Κόβεντρι υπερασπίστηκε το ιστορικό της κυβέρνησής της, λέγοντας: «Κάθε χώρα έχει τις προκλήσεις της. Στη Ζιμπάμπουε, οι εκλογές του 2023 ήταν οι πρώτες σε περισσότερα από 20 ή 30 χρόνια χωρίς βία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η ψηφοφορία στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου, αλλά ο πρόεδρος με απόφαση λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες παρέτεινε την ψηφοφορία κατά μία ημέρα λόγω καθυστερήσεων στη δημιουργία εκλογικών τμημάτων. Η δε εκστρατεία αμαυρώθηκε από επιθέσεις σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, παρενόχληση διαφωνούντων και διώξεις ηγετών της αντιπολίτευσης με πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η παρουσία Ομάδας Παρατήρησης Εκλογών που στάλθηκε στην Ζιμπάμπουε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία «περιόρισε τα θεμελιώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα». Αν και οι εκλογές του 2023 ήταν σχετικά ειρηνικές σε σύγκριση με προηγούμενες ψηφοφορίες – στις οποίες σκοτώθηκαν 107 άτομα το 2002, 200 το 2008 και έξι το 2018 – η Κόβεντρι παρέλειψε να αναφέρει ότι το 2023 η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης Τινασέ Τσιτσουνγκέ λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στο Χαράρε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές από υποστηρικτές του ZANU-PF (κόμμα του Μνανγκάγκουα), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας…
Υπουργός της αμφιλεγόμενης κυβέρνησης
Η Κόβεντρι διορίστηκε εκ νέου υπουργός αθλητισμού μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μνανγκάγκουα και η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην χώρα, καθώς η ίδια είχε χαρακτηριστεί και αξιολογηθεί για το 2022-2023, ως η υπουργός με τις χειρότερες επιδόσεις στην κυβέρνηση του Μνανγκάγκουα. Κάνοντας αναδρομή στην πολιτική της καριέρα ενόψει της ψηφοφορίας της ΔΟΕ, η Κόβεντρι δήλωσε: «Έμαθα πολλά ως υπουργός. Ξεκίνησα να αλλάξω την πολιτική της χώρας μου και τον τρόπο που έγιναν τα πράγματα». Ωστόσο, η θητεία της αμαυρώθηκε από διαμάχες, κυρίως με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ζιμπάμπουε που αμαύρωσε περαιτέρω τη φήμη της, καθώς της αφαιρέθηκαν διεθνείς διοργανώσεις και τις επιβλήθηκαν και αθλητικές κυρώσεις.
Ο Μνανγκάγκουα υπερασπίστηκε τις εκλογές του 2023 ως «ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς και αξιόπιστες» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε. Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επέμεινε ότι η χώρα του «συνεχίζει να προωθεί τη δημοκρατία, τη συνταγματικότητα, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου».
Ωστόσο, η Ζιμπάμπουε μέχρι και σήμερα παραμένει υπό κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα το Μάρτιο του 2024, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τον Μνανγκάγκουα στον κατάλογο κυρώσεων Global Magnitsky, επικαλούμενοι τη διαφθορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για λαθρεμπόριο χρυσού και διαμαντιών.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε τα περιοριστικά της μέτρα στη Ζιμπάμπουε για ένα ακόμη έτος, διατηρώντας το εμπάργκο όπλων και τις κυρώσεις σε εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει ανάλογα τις πολιτικές της», ανέφερε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε όλα αυτά, το 2020, η Κόβεντρι κατηγορήθηκε ότι απέκτησε παράνομα γη που απαλλοτριώθηκε από τον ανιψιό του δικτάτορα Μουγκάμπε, Ρόμπερτ Ζουάο, αν και οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την υπόθεση ως παράδειγμα «αρπαγής γης», μια πρακτική που έχει εκτοπίσει χιλιάδες αυτόχθονες αγρότες, κυρίως από λευκούς αποικιοκράτες.
Μετά τη διαμάχη, το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) της Ζιμπάμπουε έκανε επίσημο αίτημα στη ΔΟΕ ζητώντας την αποβολή της Κόβεντρι από το Ολυμπιακό Κίνημα για την υποτιθέμενη ανάμειξή της στη «βαρβαρότητα και συνεχή κατάχρηση των κατοίκων της Ζιμπάμπουε και στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση».
Εάν εκλεγεί τον Μάρτιο του 2025, η Κόβεντρι θα είναι η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη εκπρόσωπος της Αφρικής, πρόεδρος της ΔΟΕ. Τα σπουδαία επιτεύγματά της στον αθλητισμό και οι στενοί δεσμοί με τον Μπαχ την καθιστούν ισχυρή υποψήφια. Ωστόσο οι πολιτικές της πεποιθήσεις και οι προκλήσεις που έχει με την παρουσία της στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εγείρουν συζητήσεις σχετικές με την υποψηφιότητά της.
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Προκηρύχθηκαν εκλογές στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
-
Πριν αποχωρήσει, ο Μπαχ δίνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 στην Ινδία
-
Πίεση Κόου σε ΔΟΕ με τεστ φύλου και Ρωσία
-
Εκλογές ΔΟΕ: Τεράστια έκπληξη, χρειάστηκε μόνο ένας γύρος για να βγει πρόεδρος!
-
«Το Βατικανό μοιάζει με open house συγκρίνοντάς το με τη ΔΟΕ»
-
Εκλογές ΔΟΕ: Σήμερα στις 16:00 η ψηφοφορία, όλο το παρασκήνιο από την Πύλο