Οι υπεύθυνοι του αυστραλιανού όπεν, ενός από τα τέσσερα γκραν σλαμ, ανανέωσαν την πολιτική της διοργάνωσης σε σχέση με την έντονη ζέστη, πολιτική η οποία θα δοκιμαστεί από την πρώτη κιόλας μέρα του τουρνουά. Αύριο Δευτέρα το θερμόμετρο θα φτάσει στους 35 βαθμούς, θερμοκρασία που αναμένεται να μη μειωθεί αισθητά τις επόμενες μέρες.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σταθερά ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους διοργανωτές του τουρνουά που λαμβάνει χώρα στα μέσα καλοκαιριού στη Μελβούρνη. Η ανανέωση της πολιτικής κρίθηκε απαραίτητη μετά τις επικίνδυνες θερμοκρασίες της περσινής χρονιάς, η εκτίμηση των οποίων στηρίζονταν μόνο σε ένα θερμόμετρο υγρού βολβού. Η νέα κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί πιο σωστά η ζέστη θα έχει εύρος από το 1 έως το 5 και θα λαμβάνει υπόψη τέσσερις παράγοντες: τη θερμοκρασία του αέρα, τη θερμική ακτινοβολία, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου. Οι εκτιμήσεις θα οδηγούν στην περιγραφή της κατάστασης με βάση τα νούμερα, σε πραγματικό χρόνο. Το νούμερο 1 αντιστοιχεί σε ιδανικές συνθήκες αγώνα και μέχρι το νούμερο 3 δεν θα υπάρχει κάποια διαδικαστική αλλαγή στους κανονισμούς. Όταν η κλίμακα δείξει το νούμερο 4 όμως, οι παίκτες θα έχουν το δικαίωμα μεγαλύτερου διαλείμματος. Ευνόητα, το νούμερο 5 θα σηματοδοτεί την αναβολή του αγώνα λόγω δυσμενών συνθηκών.
Με το νέο μέτρο οι ιθύνοντες επιχειρούν να βάλουν τέλος στην αντιπαράθεση που προέκυψε με μεγάλα ονόματα όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δυσαρεστήθηκε πέρυσι από τις συνθήκες του αγώνα του με τον Γκαέλ Μονφίλς και έθεσε ζήτημα ασφάλειας των αθλητών. Χαρακτηριστικά είχε πει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες στις οποίες ο υπεύθυνος του τουρνουά θα έπρεπε να αναγνωρίσει ότι οφείλει να δώσει στους παίκτες μερικές παραπάνω ώρες, ώστε να πέσει η θερμοκρασία.»
Βάσει της τελευταίας πρόγνωσης του καιρού, η πρώτη εβδομάδα του Όπεν χαρακτηρίζεται ως αρκετά ζεστή, με μία μικρή ύφεση από την Τετάρτη και μετά (Τετάρτη 32 βαθμοί, Πέμπτη-Παρασκευή 31 βαθμοί). Οι διοργανωτές ευελπιστούν με τη νέα ρύθμιση να περιορίσουν την ταλαιπωρία τόσο των παικτών, όσο και των χιλιάδων θεατών που θα παρακολουθήσουν το αυστραλιανό όπεν, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια ζωής με αυτό το όνομα.