Πάει και η δεύτερη μέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου εφήβων – νεανίδων. Παρακολουθήσαμε σπουδαίους αγώνες με τους σταρ της επόμενης δεκαετίας να ξεχωρίζουν.
Τάμπερε Γιώργος Καπουτζίδης
[email protected]
φωτογραφία Ρότζερ Σεντρές
Ινδονήσιος ο ταχύτερος
Ο Λαλού Μοχάμαντ Ζοχρί ολοκλήρωσε την έκπληξη και με 10.18 (+1,2) νίκησε τους Αμερικανούς Άντονι Σβαρτς και Έρικ Χάρισον που ολοκλήρωσαν σε 10.22. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο για την Ινδονησία στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων.
Το πρώτο για τη Σουκ
Ζέσταμα ενόψει επτάθλου έκανε η Αλίνα Σουκ στον ακοντισμό κερδίζοντας με 55.95μ. και τον Γιαπωνέζα (πολύ δυνατοί οι Ιάπωνες ενόψει Ολυμπιακών) Τομόκα Καβαζόε να ακολουθεί με 55.66μ. και το χάλκινο να καταλήγει στην Αμερικανίδα Ντέινα Μπέικερ με 55.04μ.
Σφαιροβολία νεανίδων τελικός
Η σφαίροβολίας αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνίσματα του πρωταθλήματος. Μετά τον αξέχαστο τελικό στους εφήβους, ήταν ώρα για τις νεανίδες να ξεσηκώσουν το σταδιο. Η Ολλανδέζα Βαν Κλίκεν, πήρε προβάδισμα από την πρώτη βολή με 17.05μ., αφήνοντας την Κινέζα Ζανγκ δεύτερη με 16.65μ. στη δεύτερη της βολή, και τη Νεοζηλανδη Βέσε τριτη με 16.23μ. αρχικά και 16.47μ. στη συνεχεια. Την ίδια ώρα η μεγάλη αντίπαλος της, Αμερικανίδα Αλίσα Γουίλσον έμενε εκτός οκτάδας καθώς δεν κατάφερε να ρίξει καμία έγκυρη βολή.
Το 17.05μ. της Βαν Κλίκεν ήταν αρκετό να την κρατήσει στην κορυφή μέχρι και την πέμπτη προσπάθεια, όταν η Ζανγκ έριξε επίσης 17.05μ. και πέρασε μπροστά έχοντας καλύτερη δεύτερη προσπάθεια. Κι ενώ οι πάντες περίμεναν τις δυο τελευταίες βολες της Ζανγκ και της Βαν Κλίκεν, η Νεοζηλανδή Βέσε στην έκτη της προσπάθεια στέλνει τη σφαίρα στα 17.09μ., κάνει ατομικό ρεκόρ κι όλους μας να σκεφτόμαστε ότι ίσως η Νέα Ζηλανδία να βρήκε τη διάδοχο της μεγαλης Βαλερί Ανταμς.
Νέος μεγάλος σταρ
Το δέκαθλο τελείωσε και μάλλον ένας μεγάλος σταρ γεννήθηκε. Ο Αυστραλός Άσλι Μαλόνεϊ έκανε ατομικά ρεκόρ σε 8 από τα δέκα αγωνίσματα, συγκέντρωσε 8190 βαθμούς, και πέτυχε νέο ρεκόρ παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ασημένιο μετάλλιο για τον συμπατριώτη του Γκάρι Χάασμπροεκ με 7798 βαθμούς και το χάλκινο το κράτησε ο Ελβετός Σάιμον Εχαμέρ με 7.642 σε ένα δέκαθλο όπου οι 9 από τους 11 που τερμάτισαν έκαναν ατομικά ρεκόρ.
Ιαπωνική δύναμη
Από την πρώτη μέρα είχαμε επισημάνει την πολύ δυνατή ομάδα που εμφανίστηκε στο Τάμπερε και η πλήρης επιβεβαίωση ήρθε με τα δυο σημερινά χρυσα μετάλλια. Στα 3000 μέτρα των νεανίδων η Νοζόμι Τράνακα μαζί με τη συμπατριώτισσα της Γιούνα Γουάντα οδήγησαν σε ξέφρενο ρυθμό την κούρσα. Αποσπάστηκαν από το δεύτερο γύρο, αποκτώντας απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων και φτάσανε μαζί στο καμπανάκι. Με τη διαφορα ότι η Τανάκα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, τερματίζοντας σε 8:54.01, ενώ η Γουάντα έμεινε από δυνάμεις επιτρέποντας στις αθλήτριες της Αιθιοπίας, Μπέχρε και Γκεμπρεσελαμά να κερδίσουν το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας την τεταρτη. Αποτέλεσμα του ρυθμού των Γιαπωνέζων ήταν να κάνουν ατομικό ρεκόρ οι 13 πρώτες αθλητριες.
Λίγα λεπτά μετά, η Ιαπωνία κέρδιζε και δεύτερο χρυσό με τον Γιούκι Χασιόκα στο μήκος. Ήταν ο καλύτερος στον προκριματικό, ήταν καλύτερος και στον τελικό με 8:03μ. Ο Κουβανός Βιντάλ, έδειξε το καλό του πρόσωπο σήμερα, ξεπερνώντας το σοκ του προκριματικού, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον Ιάπωνα. Ήταν μπροστά μεχρι το τρίτο άλμα, αλλά τελικά έμεινε δευτερος με 7.99μ. Χάλκινο για τον Τζαμαϊκανό Πινόκ με 7.90μ.
400μ. νεανίδων ημιτελικός
Όπως στις προκριματικές σειρές έτσι και στις ημιτελικές ταχύτερη όλων ήταν η Ινδή Χίμα Ντας με 52.10. Αυτή τη φορά όμως αντιμετώπισε πίεση από τη Ρουμάνα Μίκλος που έτρεξε δίπλα της σε 52.48. Πολύ εντυπωσιακή στα πρώτα 300 μέτρα ήταν η Αυστραλή Κόνολι που κέρδισε την τρίτη ημιτελική σειρά σε 52.78 χαλαρώνοντας στο τέλος.
800 νεανίδων ημιτελικός
Δυο κορίτσια από την Αιθιοπία ξεχώρισαν στους ημιτελικούς των 800μ. Ήταν και οι μόνες που κατέβηκαν τα 2:02. Η Χαϊλού με 2:01.96 και η Βέλτεγι με 2:01.89 πήραν τη νίκη στην πρώτη και δεύτερη ημιτελική σειρά αντίστοιχα. Ο τελικός προβλέπεται αμφίρροπος, τέσσερις από τις υπόλοιπες κοπέλες που προκρίθηκαν πέτυχαν ατομικά ρεκόρ, καλύτερη όλων η Ελβετίδα Σκλαμπας με 2:02.10, εθνικό ρεκόρ νεανίδων για την Ελβετία.
110μ. εμπόδια ημιτελικός
Οι δυο Τζαμαϊκανοί προκρίθηκαν στον τελικό αλλά την παράσταση και πάλι έκλεψε ο Βρετανός Τζέισον Νίκολσον. Κι αυτή τη φορά όχι γιατί έπεσε αλλά γιατί πέτυχε την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών, τρέχοντας σε 13.32 κατεβάζοντας κι άλλο το ατομικό του ρεκόρ. Ήταν σαρωτικός στα τελευταία μέτρα της κούρσας ξεπερνώντας τον Ντέιμον Τόμας που τερμάτισε σε 13:37. Άτυχος στάθηκε ο Ισπανός Σαλόρτ σε αυτή τη σειρά καθώς υπέστη πτώση ενώ ήταν στους πρωτοπόρους. Ο αμερικανός Γκαρι ποουλ και ο ελληνικής καταγωγής Καναδός Αναστας ηλιοπουλος πήραν την πρόκριση από την πρώτη σειρά και τα αλλά τέσσερα εισιτήρια προέκυψαν από τη δεύτερη ημιτελική σειρά. Ο Τζαμαϊκανός Μπένετ και ο Βέλγος Ομοασούι με κατάταξη, ο Ισπανός Γιόπις και ο Ιάπωνας Ιζουμίγια με χρόνο.