Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είναι από τους πιο ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους της πόλης, αλλά και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Street Relays. Την περσινή χρονιά υπήρχε μαζική παρουσία αθλητών του ΝΟΘ, το ίδιο θα συμβεί και φέτος, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στη νέα παραλία.
Ο ΝΟΘ είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής κωπηλασίας, της ελληνικής ιστιοπλοϊας και όχι μόνο. Στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα πήρε τη 2η θέση, συγκεντρώνοντας 11 χρυσά μετάλλια, ενώ είχε και μια σπουδαία επιτυχία στους μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα με πλήρωμα που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Είναι πάντα παρών σε τελικούς παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά είναι πάντα στις… επάλξεις για να στηρίξει αθλητικά γεγονότα όπως τα Street Relays.
Ο προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Παντελής Παπατέρπος υποστήριξε πως “πρόκειται για μια πολύ σημαντική αθλητική εκδήλωση και διαφορετική στον τρόπο που πραγματοποιείται. Αναδεικνύει την ομαδικότητα και δίνει άλλο ενδιαφέρον, ακόμα και για αθλητές επιπέδου που βρίσκουν τον τρόπο να γυμναστούν διαφορετικά, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο να μάθει να αθλείται. Είναι πολύ ωραία ιδέα, μακάρι να βρεθεί πολύς κόσμος στη Νέα Παραλία και να το χαρούμε όλοι μαζί, να διασκεδάσουμε και να αθληθούμε μέσω ψυχαγωγίας”.
ΝΟΘ, ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1931 και είναι από τα παλαιότερα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας. Στα πρώτα χρόνια το μοναδικό άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν η κωπηλασία. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’40 καθίσταται Πολυνίκης Όμιλος και συμμετέχει με πληρώματα του τόσο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1948 όσον και την επόμενη του Ελσίνκι το 1952. Η ανάπτυξη του τμήματος συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα την κατάκτηση πολλές φορές του τίτλου του Πολυνίκη Ομίλου, τη συνεχή στελέχωση της Εθνικής Ομάδας και παγκόσμιες διακρίσεις (παγκόσμιο χάλκινο μετάλλιο το 1998, παγκόσμια αργυρά μετάλλια το 2005 και 2006).
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ο ΝΟΘ συμπεριλαμβάνει στις ναυταθλητικές του δραστηριότητες και την ιστιοπλοΐα. Σχεδόν αμέσως διοργανώνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες, μετέχει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε όλες τις διασυλλογικές συναντήσεις. Ο Όμιλος γρήγορα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια ιστιοπλοϊκά σωματεία με πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα και όχι μόνο. Επίλεκτοι ιστιοπλόοι του εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες, από το 1992 στις Ολυμπιάδες (8οι Ολυμπιονίκες το 2000 στα «470») και έχουν κατακτήσει παγκόσμιο χρυσό και αργυρό στα «470 Ανδρών» το 1995 και 2002 καθώς και το 1999 και 2000 παγκόσμιο αργυρό και χρυσό στα «FINN Νέων».
Στη δεκαετία του ’70 μία ομάδα παλαιών ιστιοπλόων δίνει το ερέθισμα για τη δημιουργία τμήματος ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας, ευκαιρία ενασχόλησης με τη θάλασσα και στα μέλη μεγαλύτερης ηλικίας.
Από το 1974 λειτουργεί ακαδημία ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας δίνοντας στους κάτοικους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής την ευκαιρία και δυνατότητα εκμάθησης και ενασχόλησης με την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα γενικότερα.
Τα μέλη του Ομίλου ανέρχονται στα 600 και διακρίνονται σε τακτικά, τακτικά αθλούμενα και αθλητικά.