ΣΤΙΒΟΣ
Ευρωπαϊκό στίβου Κ18: Και η Ζάραγκα σε τελικό (1η μέρα – αποτελέσματα)
Published
9 μήνες πρινon

Με τη Μελίνα Ζάραγκα να κλείνει θέση στον αυριανό τελικό του τριπλούν, ολοκληρώθηκε το απογευματινό πρόγραμμα της 1ης μέρας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Αυτή θα είναι η 4η ελληνική παρουσία (προς το παρόν) στο αυριανό πρόγραμμα των τελικών.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Δισκοβολία παίδων
Το όριο για τον τελικό είναι 58.00μ και ο Χρυσοβαλάντης Κανοτζιάν έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να έρθει η πρόκριση. Οι δύο πρώτες του βολές ήταν άκυρες και στην τρίτη έστειλε τον δίσκο του στα 47.20μ. Οι ικανότητές του είναι για μεγαλύτερες επιδόσεις αφού έχει ατομικό ρεκόρ 53.69μ. Με την ολοκλήρωση και των δύο γκρουπ κατέκτησε την 16η θέση. Το όριο έπιασαν μονάχα τρεις αθλητές και η μεγαλύτερη βολή προήλθε από τον Πολωνό Γιάκουμπ Ρόντζιακ με 62.14μ, επίδοση που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. Η 12άδα του τελικού έκλεισε στο 53.21μ.

100μ παίδων
Την 27η θέση κατέλαβε ο Φίλιππος Γεωργαντάς στα προκριματικά των 100μ τρέχοντας στην 5η προκριματική σειρά σε 10.92 (+0,7). Στην 34η ολοκλήρωσε ο Κωνσταντίνος Σταματάκος με 11.29 (-0,2). Η 24αδα των ημιτελικών έκλεισε στο 10.87 που ήταν η 4η επίδοση από αυτές που έδιναν πρόκριση με χρόνο. Ταχύτερος των προκριματικών ήταν ο Τζόελ Μάστερς (Βρετανία) με 10.52 (+0,3) όσο έτρεξε και ο Γερμανός Γιάκομπ Κέμινερ (αλλά με +0,7 άνεμο).
Στα ημιτελικά του αγωνίσματος, ο Γιάκομπ Κέμινερ (Γερμανία) ήταν ταχύτερος με επίδοση 10.42 (+0,3), ενώ ο Μάστερς ακολούθησε δεύτερος με 10.45 (+1,7). Ο τελικός έκλεισε στο 10.67 (+1,0) του Ασίκ Μπέγκουμ (Ελβετία).



Φίλιππος Γεωργαντάς: «Προσωπικά μου άρεσε η κούρσα μου. Στην αρχή νόμιζα ότι τα είχα πάει λίγο καλύτερα και ότι ήμουν τέταρτος, αλλά εντάξει δεν πειράζει. Ένιωθα πολύ καλά πριν την εκκίνηση κιόλας, αφού είχε ωραία μουσική. Το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Πήγε πολύ καλά και ας με τσίμπησε μέλισσα και είμαι με πρησμένο αστράγαλο. Το ευρωπαϊκό ήταν ένα όνειρο και με χαροποιεί πολύ που είμαι εδώ. Έχω και μία ιδιαίτερη σχέση με την χώρα, καθώς η μητέρα μου και οι παππούδες μου είναι από την Σλοβακία και ήρθαν να με δουν. Όταν έμαθα ότι θα είναι εδώ το ευρωπαϊκό είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να προκριθώ».

100μ κορασίδων
Το ελληνικό δίδυμο των 100μ ολοκλήρωσε την παρουσία του στα προκριματικά. Η Ηρώ Παπαδεράκη τερμάτισε στην 28η θέση με 12.17 (-0,5) και η Μισελίνα Λύτρα κατέκτησε την 34η θέση με 12.25 (+0,8). Να θυμίσουμε ότι τα ατομικά τους ρεκόρ είναι 12.05 και 12.14 αντίστοιχα.
Σούπερ επίδοση κατέγραψε η Μίλα Οτ (Εσθονία), η οποία με το 11.44 (+1,3) σημείωσε την κορυφαία στην Ευρώπη στην ηλικιακή κατηγορία Κ18. Τα ημιτελικά έκλεισαν στο 12.07 (+1,9).
Στα ημιτελικά έκλεψε την παράσταση η Ραντίνα Βελιτσκόβα. Η σπρίντερ από την Βουλγαρία σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 11.47, που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ Κ18. Ο τελικός έκλεισε στο 11.83 (+0,3) της Τιμέα Ρανκλ (Ελβετία).


Ηρώ Παπαδεράκη: «Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ. Είχα την διάθεση να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, αλλά δεν πέτυχε καθώς θεωρώ ότι μπορούσα να τρέξω πολύ καλύτερα. Είχα άλλους στόχους. Ήθελα να επιβεβαιώσω τουλάχιστον το ατομικό μου ρεκόρ, αλλά δεν το κατάφερα. Υπάρχουν άλλοι αγώνες στην συνέχεια και θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό. Δεν είναι το τέλος αλλά δεν το πήρα και με μεγάλη χαρά. Μου άρεσε πάρα πολύ η εκκίνησή μου, που γενικά δεν έχω καλή εκκίνηση. Στην συνέχεια κατάλαβα ότι δεν έχω καθόλου καλή τεχνική και το ένιωθα όσο έτρεχα. Από το ευρωπαϊκό κρατάω ότι είμαι τυχερή γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν αυτή την ευκαιρία να αγωνιστούν εδώ. Το παίρνω ως μία πολύ καλή εμπειρία παρά τον αγώνα που έκανα και θα κυνηγήσω και άλλα ευρωπαϊκά τα επόμενα χρόνια».
Μισελίνα Λύτρα: «Την ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την κούρσα μου. Η εκκίνησή μου δεν ήταν πολύ καλή. Σφίχτηκα λίγο και σαν να σκόνταψα κάπου, αλλά κατά τα άλλα έμεινα ευχαριστημένη. Περίμενα πολύ καιρό την στιγμή να συμμετάσχω στο πρώτο μου ευρωπαϊκό και σημαίνει πολλά για μένα. Χαίρομαι που κατάφερα και ήρθα γιατί δεν ήμουν σίγουρη, καθώς πολλά μπορούν να συμβούν στον αθλητισμό. Το χάρηκα πραγματικά και θα μου μείνουν πολλές εικόνες από αυτή την διοργάνωση. Θα μου μείνουν τα πάντα. Ήταν μία ανταμοιβή για τους κόπους μου μέσα στην χρονιά».


Ύψος κορασίδων
Στα προκριματικά αυτά δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή και ο πήχης ανέβηκε μέχρι το 1.79μ, με τις αθλήτριες να μην χρειάζεται να προσπαθήσουν στο 1.83μ (όριο) για την πρόκριση στον τελικό. Την πρώτη θέση μοιράστηκαν οι Λιλιάνα Μπατόρι (Ουγγαρία) και Ιμάν Οσί Τσενγκέ (Γαλλία) με 1.79μ και ο τελικός έκλεισε στο 1.77μ.

110μ εμπόδια παίδων
Το πρόγραμμα των 110μ εμποδίων πήγε λίγο πίσω λόγω προβλήματος στο σύστημα των διοργανωτών, αλλά παρά την καθυστέρηση ο Γιάννης Τασκούδης κατέγραψε νέο ατομικό ρεκόρ. Είχε 14.10 και σήμερα στα προκριματικά τερμάτισε σε 14.08 (+0,8). Με αυτήν την επίδοση κατέκτησε την 26η θέση.
Έγιναν πολύ γρήγορες κούρσες στα προκριματικά. Αρχικά ο Τρίσταν Κόνσο (Εσθονία) σημείωσε νέα κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη με 13.34 (+1,9) και ύστερα ο Κίαν Εσκαλόνα (Ιταλία) το ισοφάρισε. Όμως ο Λούκα Ντομεργκέ (Γαλλία) είχε τον τελευταίο λόγω και με 13.32 (+1,3), κατέγραψε νέα κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη.


Γιάννης Τασκούδης: «Μου αρέσει πολύ που βρίσκομαι εδώ και έμεινα ευχαριστημένος από την κούρσα μου. Βέβαια, η καθυστέρηση που είχαμε πιστεύω που στοίχισε μία επίδοση κάτω από τα 14 δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκεια της κούρσας δεν είχα κανένα πρόβλημα και ένιωθα πολύ καλά».

100μ εμπόδια κορασίδων
Η Σοφία Συμεωνίδου δεν έκανε την πιο αντιπροσωπευτική κούρσα και τον αγώνα που η ίδια ήθελε. Τερμάτισε σε 13.95 (+1,2) και να θυμίσουμε ότι το ρεκόρ της είναι 13.78. Με την επίδοση αυτή κατέκτησε την 27η θέση.
Ταχύτερη όλων ήταν η Σλοβάκα Λάουρα Φλικόβα με 12.86 (+2,0), μία επίδοση που αποτελεί την κορυφαία όλων των εποχών στην κατηγορία Κ18 και με τα χαμηλά εμπόδια. Πέρασε μπροστά από την Σιρένα Σαμπά Μαγιελά (Γαλλία) που είχε 12.98.

Σοφία Συμεωνίδου: «Ήθελα να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς στο βαλκανικό φάνηκε ότι το είχα στα πόδια μου και αν δεν είχα βρει το προτελευταίο εμπόδιο θα το είχα καταρρίψει. Τώρα δεν ήμουν το ίδιο επιθετική όπως είμαι συνήθως. Χοροπήδαγα λίγο και με έπιασε ένα τρέμουλο στα χέρια και στα πόδια. Αλλά εντάξει ήταν η πρώτη μου μεγάλη εμπειρία από τέτοια διοργάνωση, οπότε ελπίζουμε την επόμενη φορά να τα πάμε καλύτερα. Η συμμετοχή μου στο ευρωπαϊκό μου δίνει την θέληση για περισσότερη δουλειά διότι με νευρίασε η εξέλιξη. Δεν ήταν κάτι που με αντιπροσωπεύει ως Σοφία. Την επόμενη φορά με περισσότερο νεύρο και τσαμπουκά».

Τριπλούν κορασίδων
Ακόμα ένας τελικός για τα ελληνικά χρώματα χάρη στην Μελίνα Ζάραγκα. Η 17χρονη πήδηξε στο τρίτο της και τελευταίο άλμα στα 13.12μ (+0,2) και έπιασε το όριο που ήταν 13.00μ. Μάλιστα προκρίθηκε και με την τρίτη καλύτερη επίδοση. Η Ελένη Μαμά ήταν η δεύτερη ελληνική συμμετοχή των προκριματικών και με το 12.15μ (+0,8) ολοκλήρωσε στην 17η θέση.
Το μεγαλύτερο άλμα ήταν το 13.17μ (+0,1) της Άνα Ντε Λεόν (Ισπανία), για την οποία αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. Η 12άδα έκλεισε στο 12.53μ (+0,8).

Μελίνα Ζάραγκα: «Ήταν ένας καλός αγώνας. Μου αρέσει αυτό το στάδιο και είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ ξανά εδώ το 2022 στο Ολυμπιακό φεστιβάλ Νεότητας. Ο στόχος μου επιτεύχθη και ήταν να περάσω στον τελικό και τώρα ανυπομονώ για τον τελικό. Οι συνθήκες ήταν πολύ καλές και το στάδιο αυτό πραγματικά είναι υπέροχο. Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα τέτοια στάδια. Θα είχε πάει πολύ μπροστά ο στίβος. Αύριο είναι μια μεγάλη μέρα και θέλω να το ευχαριστηθώ ακόμα περισσότερο. Θέλω να χαρώ και να χαμογελάσω ακόμα περισσότερο. Είμαι ενθουσιασμένη. Το να αγωνίζεσαι σε ευρωπαϊκό σου δημιουργεί ωραίο συναίσθημα. Όταν μπαίνεις στο στάδιο και βλέπεις τον κόσμο, του αθλητές, τα διαφορετικά χρώματα των χωρών είναι τέλειο συναίσθημα. Είμαστε μεγάλη ομάδα και αυτό είναι ωραία γιατί έχουμε πολλά αγωνίσματα να παρακολουθούμε και να χειροκροτάμε τους συναθλητές μας».

1.500μ παίδων
Στην δεύτερη προκριματική σειρά ο Κωνσταντίνος Γόντικας κατέγραψε 4:01.49 και ολοκλήρωσε στην 15η θέση. Στην πρώτη σειρά ο Νικόλας Μπιλιάνος χρειάστηκε να οδηγήσει την κούρσα αλλά δεν άντεξε στο τέλος. Τερμάτισε σε 4:15.73 και κατέλαβε την 36η θέση.
Ταχύτερος όλων ήταν ο Σέρβος, Αλντίν Κατόβιτς (Σερβία), περνώντας την γραμμή του τερματισμού σε 3:55.61.

Νικόλας Μπιλιάνος: «Ήταν δύσκολη κούρσα. Χρειάστηκε να οδηγήσω μία κούρσα τέτοιου επιπέδου, ενώ είχα τον πιο αργώ χρόνο. Είδα ότι πάει πάρα πολύ αργά, αλλά μετά οι αθλητές έκαναν μεγάλη αλλαγή και δεν μπορούσα να ακολουθήσω. Ήταν γρήγορος ο ρυθμός και οι αθλητές έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Κρατάω την εμπειρία και συνεχίζουμε. Σίγουρα έμαθα πράγματα και σίγουρα χρειάζομαι δουλειά. Πρέπει να προσπαθήσω και άλλο, όμως πιστεύω ότι φέτος έχω καταφέρει αρκετά πράγματα. Ήταν απίστευτο το ότι αγωνίστηκα σε μία τέτοια διοργάνωση. Παλιά έβλεπα από την τηλεόραση και τώρα συμμετέχω».
Κωνσταντίνος Γόντικας: «Μέχρι τα 1.000μ υπήρχε ένας αργός ρυθμός και ήταν μια κούρσα τακτικής. Στα τελευταία 500 μέτρα είδαμε να αυξάνεται ο ρυθμός και στα τελευταία 200 νομίζω ότι πηγαίναμε όλοι σπριντ. Ένιωθα καλά μέχρι τα τελευταία 200 μέτρα και ήμουν στην πρώτη εξάδα, αλλά στα τελευταία 100 – 120 μέτρα ξεκίνησα να σφίγγομαι. Εκεί με πέρασαν άλλοι δύο αθλητές και δεν μπόρεσα να ανταπροκριθώ στον ρυθμό. Υπήρχαν αθλητές μεγαλύτερου βεληνεκούς και με πολύ καλύτερες επιδόσεις, ενώ για μένα ήταν πρωτόγνωρη η εμπειρία. Είμαι ευχαριστημένος από αυτή την εμφάνιση και είχα καλή ανταπόκριση στον γρήγορο ρυθμό της κούρσας. Από εδώ και πέρα κοιτάζω τις επόμενες κούρσες που θα ακολουθήσουν».


Ακοντισμός παίδων
Για δύο θέσεις έχασε τον τελικό ο Γρηγόρης Γκατσιούδης. Ο Έλληνας ακοντιστής είχε μεγαλύτερη βολή στα 57.55μ και έτσι κατέλαβε την 14η θέση. Με την Νο1 επίδοση μπήκε στον τελικό ο Ροχ Κρουκόφσκι (Πολωνία), ο οποίος έστειλε το ακόντιό του στα 78.61μ και ο τελικός έκλεισε στο 59.82μ.

Έπταθλο
Μετά την ολοκλήρωση τεσσάρων αγωνισμάτων, πρώτη στην βαθμολογία βρίσκεται η Τέα Μπράουν. Η Βρετανίδα αν και έμεινε χαμηλά στη σφαιροβολία (19η), έκανε εξαιρετικό ύψος με το 1.87μ και ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία Κ18. Στα 100μ εμπόδια έκανε 13.18 και στα 200μ 24.14. Η βαθμολογία της φτάνει τα 3.796.
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Βολίδα με το «καλημέρα» η Άλφρεντ
-
Σιάμεν – Σαγκάη: Με τριπλή ελληνική παρουσία τα πρώτα ντάιαμοντ λιγκ της χρονιάς
-
Ένας αγώνας ζωής το 9o NFL Athens: Η συνεργασία με την ΕΟΕ
-
Ραμόνα: Γιατί είναι η πόλη των ρεκόρ στη δισκοβολία
-
Μπολτ: «Μπορούσα να τρέξω σε 9.55»
-
1.950.000€ για το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Νικολάου