Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα ήταν ο μοναδικός που ξεκίνησε με νίκη στο προ-Ολυμπιακού τουρνουά του πινγκ πονγκ που διεξάγεται στο Χάλμσταντ της Σουηδίας.
Συνολικά τέσσερις αγώνες έδωσαν η ελληνική αποστολή, ενώ ο Κώστας Παπαγεωργίου δε χρειάστηκε να αγωνιστεί καθώς δεν… εμφανίστηκε ο αντίπαλος του.
Την αρχή για τα ελληνικά χρώματα έκανε ο Κρεάνγκα από το 7ο γκρουπ αντιμετωπίζοντας τον Βούλγαρο Τεοντόρ Αλεξαντρόφ. Έπιασε καλή απόδοση, έπαιξε σχετικά ελεύθερα και με σκορ 4-1 επιβεβαίωσε ότι είχε τον πρώτο λόγο (11-5, 8-11, 11-6, 11-7, 11-4). Στο 3ο σετ και με το σκορ στο 1-1 βρέθηκε πίσω με 3-5, αλλά γύρισε γρήγορα την κατάσταση και μετά επιβλήθηκε με καλό σερβίς και δυνατές επιθέσεις κι από τα δύο σημεία. Ο Αλεξαντρόφ αγωνίστηκε φέτος στη Φιλία Ορεστιάδας κι έδειξε και στο σημερινό ματς το πολύ καλό του επίπεδο. «Είναι ξεχωριστή εμπειρία να παίζεις με τον Κρεάνγκα. Δεν τον είχα συναντήσει άλλη φορά. Είναι μεγάλος παίκτης και τρέφω απεριόριστο σεβασμό γι’ αυτόν. Είχα κάποιες ελπίδες, καθώς προηγήθηκα στο 3ο σετ, όμως ο Κρεάνγκα άλλαξε κάπως το σερβίς του, έπαιρνε την επίθεση και ήταν πολύ δύσκολο ν’ αντέξω. Απολαμβάνω τις εικόνες στην πρώτη μου συμμετοχή στο Προολυμπιακό πάντως και θα προσπαθήσω για το καλύτερο», δήλωσε ο πρωταθλητής της γειτονικής χώρας και για την εμπειρία του από το ελληνικό πρωτάθλημα είπε: «Πέρασα πολύ όμορφα στη Φιλία, ένιωσα άνετα και στο πρωτάθλημα έδωσα δύσκολα ματς. Δεν έχω συζητήσει ακόμα για την επόμενη σεζόν, αλλά ελπίζω να συνεργαστούμε ξανά και να έχουμε και την ευκαιρία να παίξουμε στην Ευρώπη».
Τρεις ήττες οι γυναίκες
Το μεσημέρι άρχισαν τα παιχνίδια των γυναικών. Για το 4ο γκρουπ (των 3ων αθλητριών θυμίζουμε) η Τόλιου αντιμετώπισε την (επικεφαλής) Σάο Γιενί, που αγωνίζεται με την πορτογαλική υπηκοότητα. Ήταν αουτσάιντερ, αλλά έγινε ανταγωνιστική μετά το 1ο σετ και μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κινεζικής καταγωγής αθλήτρια. Ωστόσο, επηρέασαν πολύ τα λάθη που έκανε στο 3ο σετ και το έντονο πρόβλημα στην υποδοχή. Στο 3ο σετ προηγήθηκε 9-4 κι από τη στιγμή που το έχασε με σερί πόντους της Σάο φάνταζε πολύ δύσκολο να επανακάμψει (3-11, 11-7, 9-11, 5-11, 8-11).
Η Ζαβιτσάνου έκανε το ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση αντιμετωπίζοντας την έμπειρη Άνα Μαρία Έρντελι. Έχει ικανότητες απέναντι σε αθλήτριες με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, το έδειξε και σήμερα πιάνοντας πολύ καλή απόδοση κατά διαστήματα, όμως η Σέρβα είναι πολύ καλή παίκτρια και δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Στο τελικό 4-1 είχε σετ που πάλεψε πολύ, ενώ στο 5ο βρέθηκε μπροστά με 9-7. Η Πατρινιά πρωταθλήτρια είχε μεγάλη δυσκολία στις κομμένες μπάλες φάλτσο-άφαλτσο, όμως σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά και μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο. Γι αυτό το κάτι παραπάνω έστω, τα είχε και με την τύχη της που έχασε το 5ο σετ και «σε δύο φάσεις για να καρφώσω πήγα αργά στην μπάλα». Στο συγκεκριμένο σετ, αφού ανέτρεψε το αρχικό 3-6 η Ζαβιτσάνου έχασε σετ μπολ με 10-9 και αμέσως μετά έσωσε ματς μπολ στο 10-11… Η εξέλιξη 7-11, 7-11, 10-12, 11-8 και 11-13.
Για το 16ο γκρουπ η Χριστοφοράκη τέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρούτα Πασκαουσκίνε. Η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών ήταν το μεγάλο φαβορί, η Πειραιώτισσα διεθνής είχε την ευκαιρία να παίξει ελεύθερα και να κυνηγήσει το καλύτερο. Έχασε 4-1, αλλά είχε θετική απόδοση και πίεσε πολύ την αντίπαλό της. Στο 4ο σετ μάλιστα, προηγήθηκε 7-4 και 9-7 και μπορούσε κάλλιστα να ισοφαρίσει και να δώσει άλλη τροπή στο ματς (4-11, 11-8, 9-11, 9-11, 4-11). Έπαιξε με καλή ψυχολογία και γενικά αντιμετώπισε καλά το κομπίνα-λάστιχο της Λιθουανής. Δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες στο σερβίς, κράτησε την μπάλα στις κόντρες, αλλά έκανε διάφορα λάθη (όπως οι δύο χαμένες επιθέσεις στο 9-9 του 4ου σετ) που επηρέασαν.
Άμεσα συνεχίζει η δράση για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, τα γκρουπ ολοκληρώνονται αύριο και δίνουν συνολικά από 48 προκρίσεις στη δεύτερη φάση (περνάνε οι 3 πρώτοι/ες από το κάθε γκρουπ).
Να θυμίσουμε ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης έχει προκριθεί απευθείας, το κυρίως ταμπλό.