Με τη σημερινή (13/5) κλήρωση των προκριματικών, η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών έμαθε το μονοπάτι της για τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου 2027 που θα διεξαχθεί στη Ντόχα του Κατάρ.
Οι 80 χώρες έμαθαν τους αντιπάλους τους, με την Ελλάδα, η οποία θα προσπαθήσει να πάρει ένα από τα 32 εισιτήρια για την τελική φάση μέσα από τα προκριματικά της Ευρώπης, να τοποθετείται στο 2ο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία και το νικητή του προ-προκριματικού γύρου του δευτέρου ομίλου (Σκόπια, Ρουμανία, Ουγγαρία).
Αν η Εθνική ολοκληρώσει την πρώτη φάση στην πρώτη τριάδα, τότε στη δεύτερη φάση θα μπει στον ίδιο όμιλο με τις τρεις πρώτες ομάδες του 1ου ομίλου, που απαρτίζεται από την Ισπανία, τη Γεωργία, τη νικήτρια του προ-προκριματικού γύρου του 4ου ομίλου (Δανία, Νορβηγία, Κροατία) και την ομάδα που θα πάρει τη 2η θέση από τον προ-προκριματικό γύρο του 1ου ομίλου (Σλοβακία, Ελβετία, Ουκρανία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα θα γίνει η πρώτη περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα υποδεχθεί παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ, αλλά και η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει από την αρχή μέχρι το τέλος όλες τις ομάδες, από τότε που αυξήθηκαν σε 32.
Τα προκριματικά θα αρχίσουν τον Νοέμβριου του 2025 και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2027, προκειμένου να αναδειχθούν οι 32 χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.
Στο προκριματικά της Ευρώπης θα συμμετάσχουν 32 χώρες σε έξι «παράθυρα». Οι 12 καλύτερες θα πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση του παγκοσμίου.
Στην πρώτη φάση θα υπάρχουν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και όλοι θα αγωνιστούν μεταξύ τους, εντός και εκτός έδρας. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου θα προκριθούν στη δεύτερη φάση. Εκεί, οι ομάδες που θα έχουν προκριθεί θα σχηματίσουν τέσσερις νέους ομίλους, μεταφέροντας τα αποτελέσματα τους από την πρώτη φάση, ενώ θα αγωνιστούν και πάλι εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου θα «πετάξουν» για την Ντόχα!
Το πρώτο ευρωπαϊκό «παράθυρο» θα είναι στις 24 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου του 2025, το δεύτερο στις 23 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου του 2026, το τρίτο στις 29 Ιουνίου και 7 Ιουλίου του 2026, το τέταρτο στις 24 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου του 2026, το πέμπτο στις 23 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2026 και το έκτο στις 22 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου του 2027.
Προκριματικά Ευρώπης
1ος όμιλος
Ισπανία, Σλοβακία ή Ελβετία ή Ουκρανία, Δανία ή Νορβηγία ή Κροατία
2ος όμιλος
Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σκόπια ή Ρουμανία ή Ουγγαρία
3ος όμιλος
Σερβία, Τουρκία, Βοσνία / Ερζεγοβίνη, Σλοβακία ή Ουκρανία
4ος όμιλος
Βρετανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ισλανδία
5ος όμιλος
Δανία ή Νορβηγία ή Κροατία, Γερμανία, Ισραήλ, Κύπρος
6ος όμιλος
Λετονία, Πολωνία, Ολλανδία ή Αυστρία ή Βουλγαρία
7ος όμιλος
Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Σκόπια ή Ρουμανία ή Ουγγαρία
8ος όμιλος
Σλοβενία, Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία
Προκριματικά Αμερικής
1ος όμιλος
ΗΠΑ, Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα, Νικητής προ-προκριματικού Βορρά
2ος όμιλος
Πουέρτο Ρίκο, Καναδάς, Μπαχάμες, 2ος προ-προκριματικού Βορρά
3ος όμιλος
Βραζιλία, Βενεζουέλα, Κολομβία, Νικητής προ-προκριματικού Νότου
4ος όμιλος
Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμάς, 2ος προ-προκριματικού Νότου
Προκριματικά Αφρικής
1ος όμιλος
Καμερούν, Νότιο Σουδάν, Λιβύη, Πράσινο Ακρωτήρι
2ος όμιλος
Σενεγάλη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαδαγασκάρη, Ακτή Ελεφαντοστού
3ος όμιλος
Νιγηρία, Ρουάντα, Γουϊνέα, Τυνησία
4ος όμιλος
Μάλι, Ανγκόλα, Ουγκάντα, Αίγυπτος
Προκριματικά Ασίας / Ωκεανίας
1ος όμιλος
Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Γκουάμ
2ος όμιλος
Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Κινεζική Ταϊπέι
3ος όμιλος
Ιράν, Ιορδανία, Συρία, Ιράκ
4ος όμιλος
Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Κατάρ