Το 1500αρι είναι η κούρσα της τακτικής, ιδίως όταν το στόχος είναι το μετάλλιο. Για το λόγο αυτό κάθε συμμετοχή της Φέιθ Κιπγιέγκον σε δυνατό μίτινγκ, είναι και μια υποψηφιότητα για παγκόσμιο ρεκόρ. Το έκανε χθες στη Φλωρεντία προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό, όμως ακόμα πιο θαυμαστή είναι η πορεία της σπουδαίας αυτής αθλήτριας που δικαίως πλέον κατέχει τον τίτλο GOAT (Greatest of all time – Κορυφαία όλων των εποχών).
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης, είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή της Σιφάν Χασάν στο 1500αρι, απίθανο όμως είναι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ καθώς εκεί θεωρείται βέβαιο πως η τακτική θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα όμως αργεί ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ της Κιπγιέγκον είναι ακόμα πολύ φρέσκο. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στην 29χρονη από ένα πολύ μικρό χωριό της Κένυας της φυλή Καλεντζίν που έχει βγάλει όλους τους μεγάλους δρομείς της Κένυας.
H Κιπγιέγκον γεννήθηκε στις 10 Ιανουρίου 1994, στο χωριό Μπορνέτ της κοιλάδας Ριφτ και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας Κιπγιέγκον που συνολικά αριθμούσε… εννέα. Παντρεμένη με τον χάλκινο Ολυμπιονίκη των 800μ (2012) Τίμοθι Κίτουμ, η Κιπγιέγκον γυμνάζεται υπό τις οδηγίες του θρυλικού Πάτρικ Σανγκ στο Κάπταγκατ, στο ίδιο γκρουπ με τον Έλιουντ Κιπτσόγκε. Πως να μην μπει στο GOAT γκρουπ και η ίδια;
Αθλήτρια πρότυπο
Η Φέιθ Κιπγιέγκον έχει μάθει από την αρχή της καριέρας της τη σημαίνει νίκη αλλά και παράλληλα έμαθε να αποδέχεται τις ήττες της και αποτελεί μία αθλήτρια – πρότυπο, αφού έφτιαξε την οικογένειά της και επανήλθε στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του στίβου και μάλιστα σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από ποτέ. Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση που έχει και τις επιτρέπουν να γράφει ιστορία σε κάθε της κούρσα δεν προέκυψαν ούτε φέτος ούτε πέρσι. Είναι δουλειά πολλών ετών και συγκεκριμένα από τότε που ήταν μαθήτρια. Η δόξα της Κιπγιέγκον είναι το επιστέγασμα ενός ταξιδιού που ξεκίνησε ως παιδί, όταν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στο δημοτικό πριν περάσει στο τρέξιμο και αυτό κατά… τυχή. Ήταν 14 ετών όταν η δασκάλα του σχολείου της, έβαλε τους μαθητές και τις μαθήτριες της να δοκιμάσουν το στίβο. Έτρεξαν όλοι μαζί ένα χιλιόμετρο και η Κιπγιέγκον τους κέρδισε όλους (αγόρια και κορίτσια) με διαφορά 20 μέτρων. Ο στίβος ήταν στο αίμα της οικογένειας Κιπγιέγκον καθώς ο πατέρας της Σάμουελ Κόετς αλλά και η μεγάλη της αδελφή Μπεατρίς Μουτάι, ήταν και οι δύο δρομείς.
Στο γυμνάσιο συνδύαζε ταχυδακτυλουργικά τον αθλητισμό με τα σχολικά της καθήκοντα, κουβαλώντας τα βιβλία της στους αγώνες, όπου ανακοινώθηκε ως μία από τις καλύτερες επερχόμενες αθλήτριες και το απέδειξε με το να γίνει δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων στον ανώμαλο δρόμο. «Δεν είναι εύκολο. Είναι θέμα να είσαι πειθαρχημένος και να δουλεύεις πάνω στην καριέρα σου. Και ήθελα να γίνω επιτυχημένη αθλήτρια», δήλωσε η Κιπγιέγκον.
Αθλήτρια heavy medal
Αν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα μετάλλια που κατέκτησε ύστερα στην καριέρα της θα μείνουμε εδώ για ώρες οπότε θα επικεντρωθούμε στα δύο χρυσά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και του 2021. Η Κιπγιέγκον στο Τόκιο έγινε μόλις η τρίτη αθλήτρια που κερδίζει δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο με ενδιάμεση εγκυμοσύνη μετά την Σίρλεϊ Στρίκλαντ (Αυστραλία) και την Φρανσουάζ Μπανγκο Ετόν (Καμερούν), ενώ έγινε και η πρώτη Κενυάτισσα που κατακτά δύο διαδοχικά μετάλλια. Το χρυσό στο Τόκιο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα ήταν η σημαντικότερη διάκριση ή νίκη της για εκείνη τη σεζόν, καθώς το μετάλλιο αυτό ήθελε να το κάνει δικό της για να το αφιερώσει στην κόρη της, αλλά δεν ισχύει αυτό.
Η 29χρονη βάζει την κατάκτηση του διαμαντιού του ντάιαμοντ λιγκ εκείνης της χρονιάς πιο πάνω από το χρυσό Ολυμπιακό και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος. Η μοναδική αθλήτρια που μπορεί και κερδίζει την Κιπγιέγκον είναι η Αιθιόπισσα (που όμως τρέχει για την Ολλανδία), Σιφάν Χασάν. Στο μίτινγκ της Φλωρεντίας το 2021, η Χασάν επικράτησε επί της Κιπγιέγκον και παρά το γεγονός ότι την κέρδισε στο Τόκιο, δεν ησύχασε μέσα της. Ήθελε να πάρει την ρεβάνς και την πήρε στον τελικό της Ζυρίχης, όπου κατέγραψε το ατομικό της με 3:51.07 και για λίγο έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο έμελλε να έρθει στην ίδια διοργάνωση δύο χρόνια αργότερα. Το 2022 ήταν ακόμα πιο γρήγορη με 3:50.37 και χθες έγινε η πρώτη γυναίκα που σημείωσε επίδοση κάτω από το 3:50 με 3:49.11.
H μεγαλύτερη ευλογία όμως για αυτήν δεν είναι ούτε τα μετάλλια ούτε τα ρεκόρ. Είναι η κόρη που απέκτησε το 2018. Η εγκυμοσύνη της ήταν καλά προγραμματισμένη, αφού η μόνη διοργάνωση που υπήρχε εκείνη την χρονιά ήταν οι κοινοπολιτειακοί αγώνες και αφού είχε τον τίτλο δεν την πείραζε να μην το κατακτήσει για ακόμα μία φορά. Δεν σταμάτησε να προπονείται αμέσως διότι ο γιατρός της της το επέτρεπε και έτσι φορούσε τα παπούτσια της όταν είχε διάθεση και όταν δεν είχε ξεκουραζόταν. Όταν γέννησε, η επιστροφή ήταν δύσκολη. Έπρεπε να χάσει τα κιλά που έβαλε τους προηγούμενους μήνες και να βρει ξανά την φυσική της κατάσταση. Στον πρώτο της αγώνα το 2019 δεν περίμενε πολλά, όμως κατάφερε να τερματίσει τα 1.500μ σε χρόνο κάτω από τα 4 λεπτά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα ανακάλυψε τις δυνάμεις που είχε κρυμμένες μέσα της, αφού έθεσε νέο εθνικό ρεκόρ. Το μυστικό της ήταν να μην χάσει την ελπίδα της. Ήξερε ότι ήταν μια καλή αθλήτρια πριν την εγκυμοσύνη της, οπότε μπορούσε να γίνει ξανά.
Το μέλλον
Το 2024 θα σημάνει και την αλλαγή… καριέρας για την Κιπγιέγκον που έχει δηλώσει πως σύντομα θα αφήσει τα 1.500μ για το 5αρι και το 10αρι με απώτερο στόχο το μαραθώνιο. Ακριβώς δηλαδή τα βήματα που ακολούθησε και ο Έλιουντ Κιπτσόγκε. Και μάλιστα με το ίδιο ακριβώς timeline. O μάστερ Πάτρικ Σανγκ έχει ήδη βγάλει το πλάνο και εμείς θα συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε για αρκετά χρόνια. Έχουμε πίστη στην Faith…