Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έχει γίνει πλέον θρύλος για τον κλασικό αθλητισμό και τον μαραθώνιο και μετά τη νίκη του και το νέο του παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο αποφάσισε να μοιραστεί τα μυστικά του, αλλά και να δώσει την συμβουλή του στους νέους αθλητές και αθλήτριες.
Σήμερα είναι η επέτειος από τον απίστευτο αγώνα του Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο της Βιέννης το 2019, όταν ο 37χρονος Κενυάτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τρέχει την απόσταση σε χρόνο κάτω από τις 2 ώρες και συγκεκριμένα σε 1:59:40.2. Αφού αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ δεν εγκρίθηκε λόγω των συνθηκών κάτω από τους οποίους έλαβε χώρα ο μαραθώνιος, ο Κιπτσόγκε αποκάλυψε σε συνέντευξή του το πως έφτασε να είναι ένας από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου και το πως ήρθε η επιτυχία.
Δεκαεπτά μέρες έχουν περάσει από το φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ, 2:01:09, στον μαραθώνιο του Βερολίνου και ο Κιπτσόγκε υποστηρίζει ότι το να αγαπάς τον στίβο ως άθλημα και να επικεντρώνεσαι στην προετοιμασία σου και όχι στο τι θα κερδίσεις από αυτόν είναι αυτό που τον έκανε να αντέξει τόσο πολύ καιρό. «Η εστίαση και η συγκέντρωση στην προετοιμασία και όχι στα οικονομικά οφέλη είναι τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν έναν αθλητή να πάει μακριά. Ανακάλυψα να αντιμετωπίζω τον αθλητισμό με σεβασμό αρκετά νωρίς, έναν σεβασμό που πρέπει να έχουμε σε κάθε άλλη καλά αμειβόμενη δουλειά και αυτό λειτούργησε για μένα», δήλωσε στην συνέντευξή του ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να θέτουμε στόχους για τους εαυτούς μας: «Είναι πάντα καλό να έχεις στόχους, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο να έχεις καλά συστήματα και σχεδιασμό, καθώς οι στόχοι λύνουν τα προβλήματα προσωρινά».
Αναφερόμενος στα επιτεύγματά του στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι το κλειδί για την επιτυχία του δεν βασιζόταν στην πυρηνική φυσική αλλά σε μικρά βήματα που είχε προγραμματίσει με την ομάδα του: «Χρειάζεται να παραμείνεις συνεπής σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σου για να έρθουν καλά αποτελέσματα, διότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις». Μέσα στην συζήτηση υπήρχε και η αναφορά στις διαφορές ενός επαγγελματία δρομέα και ενός ερασιτέχνη και η άποψη του Κιπτσόγκε ήταν η εξής: «Ένας επαγγελματίας θα σχεδιάσει και θα ακολουθήσει το πρόγραμμά του μέχρι τον τερματισμό, αλλά ένας ερασιτέχνης είναι ενθουσιασμένος και τρέχει πάνω-κάτω άσκοπα. Νιώθω ικανοποιημένος και η παρόρμηση να κάνω περισσότερα αυξάνεται όταν ξέρω ότι έχω εμπνεύσει κάποιον ή μια γενιά. Αυτό που βλέπω στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που αγκαλιάζουν αυτό που κάνω σε όλο τον κόσμο προκαλεί την πείνα μέσα μου».
Ένα άλλο μυστικό για τον Κιπτσόγκε εκτός από την καλή προετοιμασία και τον προγραμματισμό είναι το διάβασμα. Ο ίδιος είναι ένας διακαής αναγνώστης και το βιβλίο που τον ενέπνευσε πριν τον μαραθώνιο του Βερολίνου ήταν το «The Practice of Groundedness: A Transformative Path to Success That Feeds Not Crushes Your Soul» του Μπραντ Στουλμπεργκ. «Πέτυχα στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ανακάλυψα το μυστικό του διαβάσματος. Διαβάζω 20 σελίδες την ημέρα και αυτό σημαίνει τρία βιβλία το μήνα. Για να μάθετε πολλά και να είστε πιο ενημερωμένοι χρειάζεται να διαβάζετε βιβλία», ήταν τα λόγια του, ο οποίος συνηθίζει να διαβάζει μετά τις προπονήσεις του. Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας και δεν γινόταν να μην αναφερθεί επί του θέματος και τόνισε ότι: «Οι αγώνες και τα παιχνίδια κερδίζονται διανοητικά και όχι μόνο με την προπόνηση που επενδύεται για αυτόν τον σκοπό».