Δύο Αιθίοπες δρομείς, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ήταν οι νικητές του 21ου μαραθώνιου της Ρώμης. Ο Αμπέμπε Νεγκέβο Ντεγκέφα και η Μεσερέτ Κιτάτ Τόργουοκ επικράτησαν στο αγώνα που συμπεριλαμβάνεται στη «χρυσή σειρά» της IAAF.
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Ο Ντεγκέφα ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2:12:23, ενώ η Τόλγουοκ σε 2:30:25. Στους άνδρες, ο αγώνας εξελίχθηκε σε μονομαχία της Αιθιοπίας, καθώς ο Νεγκέφα είχε μοναδικό αντίπαλο τον συμπατριώτη του, Μπιρχανού Αντισέ Αχαμί. Οι δυο τους, από το 26ο χιλιόμετρο και μετά έκαναν αγώνα τακτικής με πέρασμα στο 30ο χιλιόμετρο στα 1:31:36. Μετά το 35χλμ. ο ρυθμός έπεσε πολύ και αυτό οφείλεται κυρίως στο πλακόστρωτο κέντρο της Ρώμης το οποίο μάλιστα γλιστρούσε από τη βροχή. Τελικά, στο τελευταίο χιλιόμετρα, ο Νεγκέφα αποσπάστηκε από τον Αχαμί και κέρδισε τον αγώνα τερματίζοντας στο διάσημο Φόρι Ιμπεριάλι του Καίσαρα.
Όσον αφορά στις γυναίκες, η Αιθιοπία πήγε να κάνει το τρία στα τρία, αλλά τελικά η Κιτάτα Τόργουοκ ήταν η νικήτρια με δεύτερη τη συμπατριώτισα της, Αλέμ Φίκρε Κίφλε (2:31:01) και στην τρίτη θέση, την Ιταλίδα Ντέμπορα Τονιόλο (2:36:30).