Αύριο το μεσημέρι στο Σικάγο διεξάγεται ο μαραθώνιος που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ, όταν πέρσι ο αδικοχαμένος (τροχαίο δυστύχημα) Κέλβιν Κίπτουμ (Κένυα) είχε τρέξει σε 2:00:35. Φέτος, όλα είναι ανοιχτά καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.
του Γιώργου Κατσαρού
[email protected]
Στο φετινό αγώνα συμμετέχουν επτά δρομείς με επίδοση κάτω από 2:06:00, τον Μπιρχανού Λεγκέσε (Αιθιοπία) να είναι ο ταχύτερος όλων με 2:02:48 και τον απίθανο Ντάνιελ Εμπένιο (Κένυα) να κάνει το ντεμπούτο σε μαραθώνιο απειλώντας τους έμπειρους δρομείς με έκπληξη.
Στα χαρτιά, ο 25χρονος Κενυάτης Βίνσεντ Ενγκέτιτς που έτρεξε πέρσι στο Βερολίνο 2:03:13 (δεύτερος πίσω από τον Έλιουντ Κιπτσόγκε) και φέτος στο Τόκιο ήταν τρίτος με 2:04:18, είναι το φαβορί. Δείχνει συνέπεια στους αγώνες του αν και μόλις 25 χρονών και αυτό τον καθιστά φαβορί.
Υποψήφιος για τη νίκη και ο έμπειρος συμπατριώτης του, Άμος Κιπρούτο που έχει 2:03:13 από το 2022 και έχει κερδίσει στο Λονδίνο την ίδια χρονιά με 2:04:39. Υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση του γιατί φέτος έχει τρέξει μόνο ένα 10αρι στη Γκαμπόν όπου έκανε 28:37.
Ο 24χρονος Μοχάμεντ Εσά με 2:05:05, ο 30χρονος Λεγκέσε που ήταν τρίτος τον Απρίλιο στο Ρότερνταμ με 2:05:16 και ο 25χρονος Αμντεγουόρκ Γουαλελέ με φετινό (και ατομικό) 2:04:50, είναι η απάντηση της Αιθιοπίας στους Κενυάτες που διεκδικούν τη νίκη. Υπάρχει και ο 33χρονος Ντάγουιτ Γουόλντε από την Αιθιοπία που πέρσι το Δεκέμβριο ήταν 4ος στη Βαλένθια με 2:03:48 και είναι μεταξύ των αουτσάιντερ.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο 29χρονος Κενυάτης Ντάνιελ Εμπένιο που θα επιχειρήσει στο ντεμπούτο του σε μαραθώνιο να επαναλάβει το κατόρθωμα του Έβανς Ρούτο (Κένυα) που το 2003 ήταν ο νικητής στο Σικάγο στον πρώτο μαραθώνιο της ζωής του. Δευτεραθλητής κόσμου πέρσι στα 10.000μ και τον ημιμαραθώνιο είναι από τους πιο ταλαντούχους δρομείς στον αυριανό αγώνα και υπάρχει προσμονή για κάτι πολύ σπουδαίο από την πλευρά του.