Λίγες εβδομάδες πριν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ατλάντα, ο Σίλβιο Μαρτινέλο (δεξιά στη φωτογραφία) φόρεσε για πρώτη φορά στην Αθήνα τη ροζ φανέλα του γύρου Ιταλίας. Μερικά χρόνια αργότερα θα περιέγραφε κορυφαίες στιγμές άλλων αθλητών ως σχολιαστής στην ιταλική τηλεόραση.
του Στέφανου Σουλιώτη
Μπορεί τα πολύχρωμα κομφετί που γέμισαν τον ουρανό της Ρώμης την τελευταία Κυριακή του Μαΐου να έχουν καθαριστεί από τους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας αλλά οι πανηγυρισμοί του νικητή του 101ου γύρου Ιταλίας δεν έχουν κοπάσει ακόμα. Ο Κρις Φρουμ έφτασε στο έκτο γκραν τουρ της καριέρας του και τρίτο διαδοχικό ξεκινώντας υποτονικά τον αγώνα, κερδίζοντας ένα ετάπ τη δεύτερη εβδομάδα και κάνοντας την τρίτη εβδομάδα την επική επίθεση στα 80χλμ. πριν το φινάλε που αποδείχθηκε η πλέον καθοριστική. Ο Σίλβιο Μαρτινέλο έζησε από κοντά τις προσπάθειες των 176 αθλητών και προσέφερε τις γνώσεις του στους Ιταλούς τηλεθεατές καθώς τα τελευταία 15 χρόνια εκτελεί χρέη σχολιαστή για την RAI.
Ο βετεράνος ποδηλάτης είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στη χώρα του. Είναι χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα και χάλκινος του Σίδνει στην πίστα, ενώ μετράει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα πίστας και νίκες σε ετάπ του ιταλικού και ισπανικού Γύρου. Στο φετινό Τζίρο ο Μαρτινέλο είδε τον συμπατριώτη του Ελία Βιβιάνι να κατακτά τη φανέλα των πόντων – μία φανέλα που κρατούσε και ο ίδιος για πολλές ημέρες το 1996 όταν ο αγώνας ξεκίνησε από την Αθήνα. Η χώρα μας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του 55χρονου βετεράνου αφού εδώ φόρεσε για πρώτη φορά στην καριέρα του την πολυπόθητη maglia rosa νικώντας στο πρώτο ετάπ. «Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμα το συναίσθημα της επιτυχίας στην Αθήνα και τις ημέρες που πέρασα φορώντας τη ροζ φανέλα. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερη γιατί λίγο αργότερα ήρθε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Η φανέλα μού έδωσε πάρα πολλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν σημαντικό αποτέλεσμα για έναν σπρίντερ», ανέφερε ο Μαρτινέλλο μιλώντας στο Sportsfeed.

Στη συνέχεια σχολιάζοντας τον φετινό γύρο, σημείωσε: «Περίμενα πως ο Φρουμ θα ήταν δυνατός την τρίτη εβδομάδα αλλά όχι τόσο ώστε να νικήσει. Νομίζω πως ο Τομ Ντιμουλάν με την παράδοξη τακτική του συνέβαλε άθελά του στην επιτυχία του Φρουμ καθώς ο Ολλανδός δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έχασε το προβάδισμα των 2:54 που είχε». Τα τρίτα πρώτα ετάπ του Τζίρο πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ. Στο παρελθόν άλλες 12 φορές ξεκίνησε ο γύρος εκτός Ιταλίας. Φέτος επελέγη η συγκεκριμένη χώρα για να τιμηθεί η μνήμη του Τζίνο Μπάρταλι που έσωσε δεκάδες Εβραίους κατά την ιταλική αντίσταση. Μπάρταλι και Φάουστο Κόπι χωρίζουν την ποδηλατική Ιταλία στη μέση για πάνω από έξι δεκαετίες. Ο Μαρτινέλο δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τους δύο θρύλους αλλά δεν ξεχώρισε κάποιον έναντι του άλλου: «Και οι δύο ήταν εξαιρετικοί πρωταθλητές. Ίσως ο Κόπι να ήταν πιο ταλαντούχος αλλά ο Μπάρταλι πιο αποφασιστικός».
Μιλώντας όμως για μελλοντικούς πρωταθλητές ο χρυσός Ολυμπιονίκης εκτίμησε πως τα αδέλφια Γείτς και ο Έγκαν Μπέρναλ έχουν πολλές πιθανότητες να κατακτήσουν τον ιταλικό γύρο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το Τζίρο προσφέρει πάντα ευκαρίες για δράση και ποδηλασία καθοδηγούμενη από το ένστικτο. Συνεπώς τα τελευταία χρόνια είναι πιο εντυπωσιακός από το Τουρ. Όπως εξήγησε ο Μαρτινέλο: «Εδώ η τακτική των ομάδων δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο, ενώ παράλληλα η διαδρομή του αγώνα είναι λιγότερο προβλέψιμη. Το θέαμα συναρπάζει περισσότερο».
Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό του Μαρτινέλο θα δει δεκάδες διακρίσεις σε δρόμο και πίστα και μία καριέρα που διήρκησε είκοσι χρόνια. Απαντώντας στο ερώτημα με τι θα αντάλλαζε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και τα παγκόσμια πρωταθλήματα ο Μαρτινέλο ήταν ξεκάθαρος: «Με τίποτα! Πιστεύω πως κατέκτησα ο,τι άξιζα. Λυπάμαι που δεν νίκησα σε ετάπ του γύρου Γαλλίας αλλά δε θα το αντάλλαζα με κανένα μετάλλιο που πανηγύρισα στην πίστα». Και τι του λείπει από τα χρόνια που ήταν ενεργός αθλητής; «Τα νιάτα και ο ανταγωνισμός. Όμως είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη σημερινή ζωή μου γιατί μου επιτρέπει να είμαι ακόμα μέρος του φανταστικού κόσμου της ποδηλασίας», σημείωσε ο Μαρτινέλο που εκτός από σχολιαστής στην ιταλική τηλεόραση είναι ιδιοκτήτης του Atletico, ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Πάντοβα.