Το… παραθυράκι της ανοχής των δύο non show σε ελέγχους αντί-ντόπινγκ εντός διαστήματος 12 μηνών, εκμεταλεύονται αθλητές και αθλήτριες ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, με τη WADA να εξετάζει την πρόταση του Ρίτσαρντ Πάουντ για την κατάργησή του.
H παγκόσμια πρωταθλήτρια 100μ εμποδίων του 2022 στο Γιουτζίν και κάτοχος του εκπληκτικού παγκόσμιου ρεκόρ με 12.12, Τόμπι Αμουσάν (Νιγηρία) είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα που μπήκε στη λίστα των τιμωρημένων για τρια non show σε διάστημα 12 μηνών. Η Νιγηριανή έχει προσφύγει στο διεθνές αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο και τις επόμενες μέρες θα γνωρίζει αν τελικά θα μπορέσει να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ή όχι.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι αυτοί με τα τρία non show. Αυτοί τιμωρούνται και μένουν εκτός. Μέγαλο θέμα έχει δημιουργηθεί με τα δύο non show καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων αθλητών και αθλητριών που χρησιμοποιούν το «παραθυράκι» έχει αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιούνται από τη WADA αναγνωρίζοντας δόλο σε αυτήν την πρακτική και όχι αμέλεια…
Για όσους δε γνωρίζουν τη διαδικασία, να πούμε ότι οι αθλητές και αθλήτριες καλούνται να συμπληρώνουν τα whereabouts και να δηλώνουν τη διαθεσιμότητα τους με ακριβή διεύθυνση και ώρα. Αν το συνεργείο επιλέξει να κάνει έλεγχο στη διεύθυνση και την ώρα που έχει δηλωθεί και ο αθλητής ή η αθλήτρια δεν είναι εκεί, τότε χρεώνεται ως non show. Αν αυτό επανεληφθεί άλλες δύο φορές εντός διαστήματος 12 μηνών, αυτομάτως θεωρείται ως θετικό δείγμα και επιφέρει ποινή αποκλεισμού δύο ετών.
Με αφορμή την υπόθεση του Κρίστιαν Κόλμαν που επίσης είχε τιμωρηθεί για τρία non show, άνοιξε η συζήτηση για την ανοχή που υπάρχει με τον πρώην πρόεδρο της WADA, Ρίτσαρντ Πάουντ να είναι ο πρώτος που προτείνει την κατάργηση του.
Ο Καναδός σε συνέντευξη του πρότεινε να αλλάξει η διαδικασία των ελέγχων με τα whereabouts και τα non show. «Τα whereabouts είναι σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, όμως η ανοχή των non show δίνει την ευκαιρία στον αθλητή να τη… γλιτώσει. Αντί να καταγράφεται non show και να φεύγει το συνεργείο, να μένει για να επιδιώξει τον έλεγχο την επόμενη μέρα. Αν και την 2η μέρα ο αθλητής δεν εμφανιστεί εκεί που είναι δηλωμένος, τότε να επανέλθει ο ελεγκτής την επόμενη μέρα ξανά (3η). Αν τριτώσει το κακό και ο αθλητής παραμένει εκτός whereabouts τότε να χρεώνεται τρίτο non show και να καταγράφεται ως θετικός ο έλεγχος για να ακολουθεί η ποινή» είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Πάουντ και θέτει στη σωστή βάση την καταπολέμηση του ντόπινγκ.