Connect with us

TOP

Μετά την αποτοξίνωση ο καλύτερος Φελπς έρχεται (1ο μέρος)

Published

on

Το Sports Illustrated είναι κορυφαίο αθλητικό περιοδικό του πλανήτη. Από τα λίγα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν με έντυπη μορφή. Στο τελευταίο του τεύχος έχει στο εξώφυλλο τον Μάικλ Φελπς καθώς φιλοξενεί συνέντευξη του ίδιου και όλο το στόρι από το ζενίθ μέχρι το ναδίρ και την επιστροφή που ετοιμάζει για τους Ολυμπιακούς του 2016. Σήμερα αναδημοσιεύουμε το 1ο μέρος και αύριο θα ακολουθήσει το 2ο.

του Τιμ Λέιντεν
συντάκτης του Sports Illustrated

Για περίπου πέντε μέρες το φθινόπωρο του 2014, ο μεγαλύτερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία του αθλητισμού ήταν κλεισμένος στο σπίτι του στη Βαλτιμόρη συντετριμένος και ντροπιασμένος από τη συμπεριφορά του (σύλληψη υπό την επήρεια αλκοόλ) και με αβέβαιο το μέλλον του. Μετά από τρεις Ολυμπιακους Άγώνες και 18 χρυσά μετάλλια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Οι κούρσες του έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης, αναγκάζοντας εκατομμύρια Αμερικανούς να ξενυχτάνε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ζωή του είναι η πραγματοποίηση του αμερικάνικου αθλητικού ονείρου. Ένα αδύνατο παιδί με μεγάλα πόδια και αυτιά, μεταμορφώθηκε μετά από ατελείωτους γύρους στην πισίνα και με τη βοήθεια ενός σοφούς προπονητή, σε μηχανή κατάκτησης χρυσών μεταλλιων.
Φανταστείτε την ανακούφιση μας όταν πέρσι ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει να αγωνιστεί ακόμα μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο που θα είναι οι πέμπτοι στην καριέρα του. Αυτό είναι το μισό στόρι.
Το άλλο μισό είναι πως, ένας ενήλικας 30 ετών έχει αποτύχει να βρει το δρόμο του εκτός πισίνας. Δεν έχει συγχωρέσει ποτέ τον πατέρα του που χώρισε τη μητέρα του, η οποία είναι ο φύλακας άγγελος του από τότε που ήταν ο ίδιος εννέα ετών. Βρήκε και έχασε μια γυναίκα που την αγάπησε πραγματικά και ξαφνικά τα πλούτη και η φήμη προσέλκυσαν ένα σωρό νέους φίλους στο περιβάλον του. «Βλέποντας πίσω, διαπιστώνω πως ζούσα τη ζωή μου σε μία… γυάλα για μεγάλο χρονικό διαστημα» δηλώνει ο ίδιος.

Η σύλληψη
Ο μάνατζερ του Φελπς, Πίτερ Κάρλαϊλ ήταν ο πρώτος που έμαθε ότι ο Αμερικανός είχε συλληφθεί οδηγώντας μεθυσμένος. Αυτός ενημέρωσε αμέσως τη μητέρα του Φελπς, Ντέμπι. «Ακούμπησα το κεφάλι μου στο γραφείο και σκέφτηκα ‘θέε μου πάλι τα ίδια. Πόσο σκληρός θα είναι όλος ο κόσμος με τον γιο μου;».
Ο πατέρας του Φελπς, πρώην ομοσπονδιακός αστυνομικός για 28 χρόνια, έχοντας άμεση πρόσβαση για να μάθει λεπτομέρειες επικοινώνησε με το τμήμα που κρατούσαν τον γιο του. «Το πρώτο που ρώτησα ήταν αν ο Μάικλ είναι καλά. Μου είπαν ότι είναι και στη συνέχεια μου έδωσαν τις λεπτομέρεις και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν… ω Θέε μου».
Μετά τον μάνατζερ του, ο Φελπς επικοινώνησε με τη σύντροφο του, Νικόλ Τζόνσον και της είπε να ενημερώσει και τον κόουτς Μπάουμαν. «Δεν θέλει να με δει. Ντρέπεται πάρα πολύ όταν συμβαίνουν περιστατικά σαν και αυτό» δηλώνει ο προπονητής του, ενώ ο πρώτος που τον επισκέφτηκε στο τμήμα, ήταν ο πολύ καλός του φίλος και εκπρόσωπος του στα μίντια, Μπράιαν Σι. «Ήταν σε άθλια κατάσταση. Τόσο χάλια όσο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Ένιωθε το βάρος των πράξεων του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά. Ο ίδιος εχει δικό του ίδρυμα για παιδιά. Ήξερε ότι απογοήτευσε πολύ κόσμο, αλλά δεν μπορούσε να ξέρει τί μπορεί να ακολουθήσει» δήλωσε ο Σι ενθυμούμενος εκείνη την ημέρα.
«Ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση. Δεν ήθελα να ζω άλλο. Ήθελα να πεθάνω» είναι η ανάμνηση του Μάικλ Φελπς από εκείνο το δραματικό πενθήμερο για τον ίδιο.

Ο αλκοολισμός
Ακόμα και σήμερα κανένας από το περιβάλον του, δεν παραδέχεται ότι ο Φελπς ήταν αλκοολικός. Στη σύσκεψη που έγινε μεταξύ της οικογένειας, των φίλων και των συνεργατών του, αποφασίστηκε να τον βάλουν σε κέντρο αποτοξίνωσης για 45 μέρες. «Ήταν μια ευκαιρία αυτό που συνέβη, επιτέλους να καθαρίσει με τη ζωή του» δηλώνει ο Κάρλαϊλ και όλοι τον πίεζαν να το δεχθεί. Ο ίδιος ο Φελπς έλεγε στον προπονητή του, πως δεν μπορεί να το κάνει, αλλά ο Μπάουμαν ήταν το ίδιο πιεστικός όπως στις προπονήσεις. «Τί είναι αυτά που λες. Μπορείς και πρέπει να το κάνεις».
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον Φελπς. Με νοικιασμένο τζετ, πέταξε από τη Βαλτιμόρη στην Αριζόνα συνοδευόμενος από την Νικόλ και την αδελφή του Χίλαρι. «Ήταν φοβισμένος σαν μικρό παιδί» θυμάται η αδελφή του. Ο 29χρονος ήρωας των Ολυμπιακών Αγώνων έμεινε μόνος του. Εκεί στο κέντρο αποτοξίνωσης Μίντοους, ήταν ο… κανένας. Δεν υπήρχαν μετάλλια, δεν υπήρχε βιογραφικό. Του έγδυσαν την προσωπικότητα. Του πήραν το κινητό και τον έστειλαν στο δωμάτιο του. «Δεν έχω νιώσει περισσότερο φοβισμένος στη ζωή μου» δηλώνει ο ίδιος.
Φεύγοντας απο το κέντρο αποτοξίνωσης είπε στον Καρλάιλ που τον συνόδευε. «Από δω και πέρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Ποτέ δεν έδωσα το 100%. Τώρα θα το κάνω». Ο Μπάουμαν δηλώνει πως μετά την αποτοξίνωση, ο Φελπς δεν έχει χάσει ούτε μια προπονηση. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δε θα ακουμπήσει αλκοόλ μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών του 2016. Μετά από τρομακτικές προπονήσεις που συνήθως οδηγούσαν σε… εμετούς, ο Φελπς πλέον προπονείται πιο ανθρώπινα και εξηγεί γιατί νιώθει καλύτερα. «Ειμαι πιο στεγνός από ποτέ. Προσέχω τον εαυτό μου περισσότερο από ποτέ. Κάνω σωστή αποκατάσταση, κοιμάμαι πολύ σωστά και τρώω όπως πρέπει».
Ο βετεράνος προπονητής, Έντι Ρις πιστεύει πως θα είναι πιο γρήγορος από ποτέ, ενώ ο Μπάουμαν δηλώνει πως «Θα κολυμπήσει καλύτερα από ποτέ και θα πλησιάσει τους χρόνους των συνθετικών μαγιό».

Ο Φελπς στο Ρίο
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μάικλ Φελπς θα κολυμπήσει στα ίδια αγωνίσματα με το εθνικό πρωτάθλημα, αν και κάποιοι στην κουλμβητική κοινότητα των ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα επιλέξει ακόμα ένα αγώνισμα από το στιλ του ελεύθερου (ο Μπάουμαν πάντως πιστεύει ότι δεν μπορεί αντέξει το σώμα του ακόμα ένα αγώνισμα).
Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς, ο Φελπς είναι φαβορί για χρυσό μετάλλιο σε τρια ατομικά αγωνίσματα ενώ μπορεί να προσθέσει ακόμα τρία μετάλλια από τις σκυταλοδρομίες (αν και στο παγκόσμιο οι Αμερικανοί απογοήτευσαν). «Το άθλημα μου, είναι ένα άθλημα αριθμών. Έχω στόχους και θέλω να τους πετύχω» δηλώνει ο φανατικός των αριθμών Φελπς. Αν τα καταφέρει θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία κολυμβητής που κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλιο σε ατομικό αγώνισμα (το ρεκόρ ανήκει στον Ντιουκ Καχαμανόκου από το 1920 όταν κέρδισε χρυσό σε ηλικία 30 ετών) και ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα σε διάρκεα 12 ετών (τώρα είναι ένας από τους τρεις που το έχουν καταφέρει σε διάστημα οκτώ ετών). Το απίστευτο ρεκόρ που έχει σε μετάλλια θα γίνει… σουρεαλιστικό!

Η διατροφή του
Κάποτε ο Φελπς κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες φαγητού. Έχουν μείνει στην ιστορία τα γεύματα που έκανε σε εστιατόριο που σύχναζαν δημοσιογράφοι στην Βαλτιμόρη, όπου το κάθε ένα από αυτά ξεπερνούσε τις 4.000 θερμίδες (το 2004, ο Κράιζελμπουργκ είχε πει στον Φελπς ότι κάποια στίγμή το σώμα του θα διαμαρτυρηθεί για αυτές τις τεράστιες ποσότητες γευμάτων). Μέχρι πριν από λίγους μήνες, πήγαινε τρεις φορές την ημέρα σε εστιατόριο με ειδικότητα στο… πρωινό. Έτρωγε τρία πρωινά την ημέρα. Τελικά άλλαξε τη διατροφή του, την οποία βασίζει πλέον στο κοτόπουλο, πάνκεικς από ανανά και καφέ με παγωμένο νερό.

Προπόνηση σε εξωτερική πισίνα
Για πρώτη φορά στην καριέρα του, κάνει το μεγαλύτερο (αν όχι όλο) μέρος της προετοιμασίας του, σε εξωτερική πισίνα. Φεύγοντας από τη Βαλτιμόρη για το Φίνιξ, άφησε πίσω του τον βαρύ χειμώνα, για μια πόλη όπου… μαυρίζεις ολόκληρο το χρόνο. «Σου δίνει περισσότερη ενέργεια να κολυμπάς σε εξωτερική πισίνα. Τελειώνεις το κολύμπι και σηκώνεις το κεφάλι για να αντικρύσεις τον γαλανό ουρανό που δεν έχει σύννεφα. Αυτό για μένα είναι εκπληκτικό».

Το hangover του Πεκίνου
Τα οκτώ χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, με τα οποία έσπασε το 36χρονο ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς απαιτούσαν από τον Μάικλ Φελπς να κάνει 17 κούρσες μέσα σε εννέα μέρες. Κάποιες από αυτές ήταν εύκολες (όπως τα 400μ. μεικτή) και κάποιες εξαιρετικά δύσκολες (η σκυτάλη 4Χ100μ. ελεύθερο όπου η νίκη ήρθε χάρη στο απίστευτο 100αρι του Λίζακ). Εκείνη όμως η εβδομάδα του 2008, κατασκευάζονταν επί 13 χρόνια με βάση το πρόγραμμα Μπάουμαν. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντέξει ακόμα τέσσερα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Φελπς κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα στο παγκόσμιο της Ρώμης κάνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το 2011 στο παγκόσμιο της Σαγκάης πήρε δύο χρυσά και δύο αργυρά σε ατομικά αγωνίσματα. Ήταν προφανές ότι το έκανε με τις… αναθυμιάσεις του Πεκίνου. «Μετά το 2008, ψυχολογικά είχα αδειάσει. Δεν ήθελα να το κάνω άλλο. Γνώριζα όμως ότι δεν μπορώ να σταματήσω. Έτσι πίεσα τον εαυτό μου να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Να συνεχίσει να κολυμπά. Εκείνη την τετραετία έχανα τουλάχιστον δύο προπονήσεις την εβδομάδα. Γιατί; Απλά δεν ήθελα να πάω. Την κοπάναγα την Παρασκευή και έκανα… τριήμερο το σαββατοκύριακο» θυμάται ο Φελπς.
Για να το αντιμετωπίσει, ο Μπάουμαν καθιέρωσε την Παρασκευή των φίλων. Καλούσε φίλους του Φελπς που δεν είχαν σχέση με την κολύμβηση στην πισίνα για να του δώσει κίνητρο να εμφανιστεί. Τους έδινε και προγράμματα κολύμβησης και οι ίδιοι ήταν αυτοί που πίεζαν να μη χάνει προπόνηση.
Η πειθαρχία του Φελπς επανήλθε μέχρι και λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς, όταν υπήρξε ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο με τον Μπάουμαν. «Ο Μάικλ άρχισε να τα πηγαίνει πολύ καλά. Είχαμε κάνει δύο πολύ καλές εβδομάδες προπόνησης. Ώσπου μία μέρα έγινε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν σε μια προπόνηση μέτρησης γαλακτικού οξέως. Τον χρονομετρούσα μαζί με τον Τσέις Κάλιζ αλλά κολυμπούσε αργά. Άρχισα να του φωνάζω και μου λέει ‘ξεκίνα να με χρονομετρείς’. Κολυμπούσε όσο πιο αργά μπορούσε για να με εκνευρίσει. Τσατίζομαι και πετάω το ρολόι στον τοίχο και σπάει. Αρχίζουμε να βρίζουμε και οι δύο. Συνεχίζουμε σε έντονο τόνο τον καυγά στο πάρκινγκ και ολοκληρώνουμε την κουβέντα και οι δύο με την χειρονομία του μεσαίου δαχτύλου. Για τις επόμενες 10 μέρες ήταν εξαφανισμένος. Την 11η εμφανίστηκε τελικά στην πισίνα, γιατί ήταν κανονισμένη συνέντευξη για το Today Show. Έτσι λοιπόν ήταν η προετοιμασία μας για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου». Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Μπάουμαν πήρε τον Φελπς και τον πήγε για προετοιμασία στο Κολοράντο Σπρινγκς και έμειναν εκεί έξι εβδομάδες. «Όλοι πίστευαν ότι ήταν ένα νέο προπονητικό σύστημα. Η αλήθεια είναι πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να τον κρατήσω στις προπονήσεις».

Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου
Το πρώτο αγώνισμα του Φελπς στους Ολυμπιακούς του 2012 ήταν τα 400μ. μεικτή όπου φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη προετοιμασίας του Αμερικανού που τερμάτισε τέταρτος με τον Λόχτι να παίρνει το χρυσό. «Δικό μου λάθος. Πίστευα ότι με χάλια κολύμπι θα έβγαινε δευτερος πίσω από τον Λόχτι, αλλά με χάλια κολύμπι βγήκε τέταρτος. Ήμουν ηλίθιος γιατί τον έβαλα να προπονηθεί στα 400μ. μεικτή για να δουλέψει τα άλλα στιλ και όχι για να νικήσει σε αυτό» δήλωσε ο Μπάουμαν. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «έθαψαν» τον Φελπς. «Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις το τέλος μιας εποχής τόσο γρήγορα. Θυμίζει τον Μάικλ Τζόρνταν που επέστρεψε να παίξει μπάσκετ για τους Ουίζαρντς» έγραψαν.
Τελικά ο Φελπς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια αλλά η κούρσα που δεν μπορεί να ξεχάσει ο Μπαόυμαν, είναι τα 200μ. πεταλούδα, όπου έχασε από τον Λε Κλος για 0,5 δευτερόλεπτα. «Πρόκειται για θαύμα καθώς ο Μάικλ δεν προπονήθηκε καθόλου γι’ αυτό το αγωνίσμα επί τρία χρόνια. Κανένας άλλος στην ιστορία του αθλήματος δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Και τελικά φτάνει σε σημείο να χάνει για πέντε εκατοστά». Όπως λέει και η Τζάνετ Έβανς (κάτοχος 4 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων το 1988 και το 1992) «ο Μάικλ είναι καλός όταν δεν προπονείται. Είναι ο καλύτερος όταν τελικά το κάνει».

Η συνέχεια αύριο με το 2ο μέρος…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/